Beyinde Lewy cisimcikleri olarak adlandırılan protein yığınlarının birikmesi sonucu oluşan sinir hücreleri hasarıdır. Hafıza kaybının yanı sıra titreme, denge sorunları, gündüz uykululuğu, görsel halüsinasyonlar, gece uyumakta zorluk, kafa karışıklığı ve nöbetler şeklinde kendini gösterebilir.
Beyinde kasların düzgün ve kontrollü çalışmasında rol oynayan dopamin adı verilen kimyasal maddenin azalması söz konusudur. En sık görülen semptomları el, kol ve bacaklarda titreme ve hareketlerde yavaşlamadır.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Demans tek bir hastalık ismi olmayıp, bellek ve benzeri zihinsel yeteneklerin bozukluğu ile tarif edilebilecek bir bulgudur. Demans; hafıza ve düşünme yeteneği, dikkat ve karar alma, dil ve konuşma merkezindeki bozulmalarla kendini gösterebilir.
Nörolojik hastalıklar, beyin, sinir sistemi ve omurilik ile ilgili hastalıklardır. Parkinson, Alzheimer ve epilepsi en sık rastlanan nörolojik hastalıklardandır. Bu sınıfta değerlendirilen bir diğer hastalık is titreme hastalığıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
İnsan yaşlandıkça doğal olarak hareketlerinde yavaşlama, kas ve kemik ağrıları görülmeye başlar. Yaşlılığın getirdiği doğal titreme hali yaşla birlikte kademeli olarak artarak gelişir. Bu şekilde olmayan, aniden ortaya çıkan titremeler hastalık belirtisi olabilir.
İleri evrede ise yakınlar tanınmaz, düşmeler, yutma sorunları, idrar-dışkı kaçırma meydana gelir. Alzheimer hastalığında risk faktörü olarak kalp sağlığına kötü etkenlerin beyin sağlığına da olumsuz olduğu ifade edilir.
Demans Evreleri
Bu evreler: Hafif Bilişsel Bozukluk: Özellikle yaşlı hastalarda hafif bilişsel bozukluk görülebilir. Bu durumda kişilerde kısa dönemi kapsayan hafıza kayıpları, kelimeleri hatırlayamama gibi sorunlar görülebilir. Ancak hafif bilişsel bozukluk demansa veya başka bir bilişsel rahatsızlığa ilerlemez.
Beyin görüntülemesi (tomografi ya da MR) beyin anatomisi ile ilgili bilgi verirken beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri veya kafa travması gibi demansa neden olabilecek durumların varlığını araştırır.
Demans Testi Nasıl Yapılır? Demans testi alanında uzman doktorlar tarafından yapılır. Test içinde zihinsel açıdan bireyi kontrol eden sorular bulunmaktadır. Bireyin bu sorulara cevap vermesi ve doktorun anlık olarak kişinin davranışlarını incelemesi ile tanısı konulur.
Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir. Demanslı bireylerde hafıza ve yürütücü işlevlerde (yargılama, hesaplama, planlama ve organize davranışlar) bozulma, duygu kontrolü ve çevreye olan ilginin azalması gibi temel klinik özellikler görülür.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Bazı ciddi rahatsızlıkların yol açtığı kalıcı el titremesi ise ciddiye alınması gereken bir durumdur. Genellikle Parkinson hastalığı ile ilişkilendirilen el titremesi, hipertiroidi, epilepsi ve multiple skleroz gibi pek çok farklı hastalıktan kaynaklanabilir.
Parkinson hastalığı da el titremesi yapabilir
Sıklıkla 60 yaş üzerinde başlayan, ilerleyici türdeki bu hastalık nadiren daha genç grupta da görülebilir. Titreme; genellikle tek taraflı, istirahat halinde, baş ve işaret parmağının ritmik hareketi şeklinde olup, hastalarda ilk belirti olabilmektedir.
Hastanın uykuda nefesinin kesilmesine neden olan uyku apne sendromu da sık görülebilir ve hem ruh halini hem de bilişsel işlevleri olumsuz etkiler. Gün içerisinde aşırı uykulu olma hali de yaşlı nüfusta ve demans hastalarında sık görülür.
Yalnızlık Alzheimer ve demansta risk
Dr. Sultan Tarlacı, bu durumun bazı hastalık grupları açısından risklerine dikkat çekerek “Alzheimer ve demans olan 65 yaş üzeri hastalar açısından eve kapanma, evde yalnız kalma durumu ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.
Yaş ilerledikçe yükselen bir görülme sıklığına sahip demans 85 yaş üstü nüfusta ise % 40 oranında görülmektedir. En sık görülen form Alzheimer tipi demans, tüm demansların yaklaşık üçte ikisinden sorumludur.
Demans krizi, özellikle hastalığın son evrelerinde hastada aşırı sinirlilik ve saldırganlık gibi farklı şekillerde görülerek meydana gelebilir. Demans hastalığı, beyin hücrelerinin hasar görmesiyle beyin fonksiyonlarını bozulmasına neden olan bir hastalık bütünüdür. Birçok hastalık demansın nedeni olabilir.
Ağır demans evresinde, kişinin hafıza, dil, hareket, düşünme ve karar verme becerileri ciddi şekilde etkilenir. Kişi, çevresindeki insanlar ve olaylar hakkında bilgi sahibi olamaz, tamamen yardıma bağımlı hale gelir ve günlük aktiviteleri gerçekleştiremez. Bazı hastalarda yatağa tamamen bağlı olma durumu gözlenebilir.
Kişinin günlük yaşamını idame ettirmesi gide- rek güçleşir ve yavaş yavaş kişi artık giyinme, hijyen ve dig˘er kişisel bakım yönünden yardıma ihtiyaç duymaya başlar. Fronto-temporal demans, depresyon, halsizlik sendro- mu ya da başka bir psikolojik rahatsızlıkla karıştırı- labilir.
Bu nedenle de demans hastaları da engelli kategorisine girdiğinden tam donanımlı bir devlet hastanesinden heyet raporu alarak engelli bireyler gibi tüm haklardan faydalanabilmektedir. Ancak demans hastalarının bu haklardan faydalanabilmesi için en az %40 oranında sağlık kurulu ya da diğer adıyla heyet raporu almalıdır.
Titreme hastalığı olarak da geçen tremor, en yaygın olarak ellerde görülen ama kol, bacak, kafa ve ses tellerini de etkileyerek istemsiz ve kontrol edilemeyen sallanma veya titreme hareketlerine neden olan nörolojik bozukluktur. Tremor, yaşamı tehdit etmese de zorluklara neden olarak sakatlıklara yol açabilir.
B12 vitamini eksikliği, periferik sinir hasarına yol açabilir, bu da el ve kolların titremesine sebep olabilir.
El titremesi şikayeti olan kişinin, nöroloji polikliniklerine başvurması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri