Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Bu nedenle demir ilacı kullanılırken de çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de sebzeler, çay, süt ve kahve demir emilimini azaltır. Bu yüzden demir hapları bu besinler tüketilmesen en az iki saat önce ve ya sonra da alınabilir.
Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir. Ayrıca yemeklerle birlikte süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaların alınması, kahve tüketilmesi de demir emilimini azaltır.”
Dikkat edilmesi gereken nokta yemeğin hemen ardından değil, yemekten en az 2 saat sonrasında çay veya kahve içilebilir. Çay ve kahvede bulunan maddeler demir vitamini bağlar ve sindirilmeden bağırsaklardan dışarı atılır.
Bilim in- sanları demir eksikliği sorunu yaşayanların ise öğünlerle birlikte çay ve kahve tüketmemesini, öğünlerden sonra da en az bir saat beklemelerini tavsiye ediyor.
İlgili 22 soru bulundu
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Kapsamlı bir çalışma, yaşlılarda haftalık bir fincan kahve tüketenlerde ferritin (demir depolarını gösteren bir protein) düzeyinde % 1 azalma olduğunu gösterdi. Kafein demir emilimini azaltan tek madde değil. Çayda ve kahvede bulunan polifenoller demir emilimini etkileyen ana maddeler.
Demir emilimini engellediği için yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay ya da kahve içilmemelidir.
Ayrıca çay, kahve ve kakao da içerdikleri tanen maddesi dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Demir yönünden zengin bir yemekten iki saat önce veya sonra çay ve kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
Mayalı ekmek tüketimi, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut tüketiminin arttırılması da ferritin değerinin yükselmesini sağlamaktadır.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Kansızlık sorunu bulunan kişilerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini azalttığından kansızlığı şiddetlendirebilir.
Vücudunuzdaki hem olmayan demirin emilimini arttırmak için c vitamini içerikli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekir. Örneğin et yemeğinin yanında bol limonlu salata tüketmek ya da pekmez yanında limon yemek hem olmayan demirin emilimini arttıracaktır.
Demir haplarının herhangi bir kalorisi yoktur. Ben bu ilaçları gece yatarken kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü gündüz içilen demir hapları midede irritasyon (ağrılı reaksiyon) oluşturabilir. Mideyi rahatlatabilmek için de gün boyunca yeme isteğiniz ortaya çıkabilir.
"Filtrelenmemiş (Türk kahvesi, Espresso, French press vb.) kahveler kolesterolü artıracak kimyasallar içermekte. Kullanacağımız filtre ise erken ölüm ve kalp krizi riskini azaltıyor" şklinde ekleme yapan profesör, filtre kahvenin sağlık için daha faydalı olacağını belirtti.
1.C vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demirin emilimini artırmak açısından önemlidir. 2.Mayalı ekmekteki demir mayasız ekmeğe göre daha çok emilir. 3.İyi pişmemiş kuru baklagiller ya da kepek ekmeği demirin emilimini azaltır.
Bilinenin aksine siyah çay kansızlık yapmaz. Ancak içeriğinde şeker olan çay hemoglobin oranını azaltır.
Vücuttaki suyu dışarı atıyor!
Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Bu kısırdöngünün tam bir enerji düşmanı olduğunu unutmayın. Eğer çok kahve içiyorsanız, sadece kafeinin stres hormonlarını tetiklemesi yüzünden değil B12 vitamini eksikliğinden de kendinizi hâlsiz hissediyor olabilirsiniz.
C vitamini demirin emilimini artırır. Bu nedenle yumurtayı portakal suyu veya domatesle, köftenin yeşil salata ile tüketilmesi demirim emilimin artırmak açısından önemlidir. Mayalı ekmekteki demir mayasız ekmeğe göre daha çok emilir. İyi pişmemiş kuru baklagiller ya da kepek ekmeği demirin emilimin azaltır.
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri