Daha fazla sıvı ve lifli yiyecekler kabızlığın azalmasına yardımcı olur. Eğer gerekirse, doktorunuzdan yada eczacınızdan hafif bir kabızlık giderici için tavsiye alın. almak yardımcı olabilir.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Demir ilaçları genellikle aç karna kullanılır. Midede kazıntı hissini bastırmak için birşeyler yenir ise hem ilacın emilimi bozulur hem de kilo alınır.
Demir takviyelerinin dışkının renginde koyulaşma, mide rahatsızlıkları ve yemek borusunda yanma hissi gibi yan etkileri olabilir. Demir ilaçları ayrıca kabızlık yapabilir ama bunlar çoğu kez ilaçlar kullanıldıkça ortadan kalkabilecek yakınmalardır ve çoğu kez ilacı bırakmayı gerektirmez.
DEMİR İLACI İÇTİKTEN KAÇ SAAT SONRA YEMEK YENİR? Demir ilacı ile birlikte kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller pekmez, susam, fındık, fıstık ve yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. Demir ilacı aldıktan en az 2 saat sonra tüketmeniz gerek.
İlgili 15 soru bulundu
Doktor tarafından uygun görüldüğünde günde 2 defa 1 tablet alınabilir.
Yemekle ya da hemen sonrasında çay ve kahve tüketimi, demir emilimini azaltırken, C vitamini, demir emilimini ortalama 6 kat artırır. Örneğin, demir hapınızı, portakal suyuyla alabilirsiniz.
Kabızlıkta faydalı olan elma, kuru incir, avokado, kuru erik, kuru kayısı, gül kurusu, hurma, keten ve chia tohumu, yeşil fasulye, ıspanak, barbunya ve tam buğday ekmeği gibi lifli gıdalar dışkıyı yumuşatarak kabızlığa iyi gelen besinlerdir.
Kabızlık Ayrıca dişlerde renk değişimi nadir olarak gözlenebilir ancak bu durum dişleri fırçalayarak ya da diş temizliği ile düzeltilebilir. Bunlar FERRO SANOL'ün hafif yan etkileridir. Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Demir ilacı kalori ihtiva etmez ve kilo aldırmaz. Asıl kilo aldıran kişinin demir ilacı yerine demir içeriyor diye pekmez gibi demirden ziyade bol bol kalori içeren ve kan şekerini bozan gıdalar tüketmesidir. Bu nedenle, demir ilacının kilo aldırdığına dair söylentiler yanlıştır.
DEA'de oral demir tedavisi ile hemoglobin 2-4 hafta içinde 1-2 g/dl artar. Bu nedenle tedavinin başlanmasından 2-4 hafta sonra bir kan sayımı istenmelidir. Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir.
Sabah aç karına alınacak ilk ilaç demir ilacıdır. Sabahleyin tamamen boş mideye, önerilen miktar suyla alınan demir ilaçlarının faydası en yüksek olur. Çünkü yenilen her yiyecek, özellikle de kahvaltıda tüketilen süt ürünleri, çay, kahve gibi yiyeceler, demirin bağırsaklardan emilimini azaltır.
Kapsüller çiğnenmeden ve yeterli miktarda su ile birlikte alınmalıdır. Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Genel olarak kadınlarda 200 ng/mL'den yüksek ve erkeklerde 300 ng/mL'den yüksek serum ferritin seviyeleri anormal anormal kabul edilir. 1000 ng/mL üzerinde çıkan bir ferritin sonucu karaciğer sirozu, kanser ve ciddi enfeksiyonlar ile mücade edildiği anlamına geleceğinden, oldukça tehlikelidir.
Demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) tedavisi için demir sülfat tabletleri kullanırken bunlardan iki saat önce ve sonrasında çay, kahve, yumurta, süt ve süt ürünlerinden kaçınmak gerekir.
B12 eksikliği, genellikle yetersiz beslenme, sindirim sistemi sorunları veya B12 vitamini emilimini etkileyen durumlar nedeniyle oluşabilir. Demir eksikliği ise, vücutta yeterli miktarda demirin bulunmaması durumunda ortaya çıkar.
Bulantı, hazımsızlık, kabızlık ya da ishal demir ilaçlarının yan etkilerindendir. Bu nedenle demir takviyelerinin hekim kontrolünde alınması oldukça önemlidir.
Bu ilaçlarla beraber alınan C vitamini demir emilimini artırırken çay ve kahve demir emilimini azaltır. Demir tedavisi sırasında dışkının siyah renkte gelmesi ilaca bağlı olduğundan endişelenmeye gerek yoktur. Kansızlık düzeldikten sonra depo demirini yerine koymak için tedaviye bir süre daha devam edilmelidir.
YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER: Oral kullanım sırasında gastrointestinal yan etkiler görülebilir. Ampul kullanımı sırasında anaflaktik reaksiyon, ürtiker, cilt döküntüleri, dispne, artralji, myalji ortaya çıkabilir. Enjeksiyon yerinde lokal reaksiyonlar ve bazen steril abseler oluşabilir.
Dışkılama zorluğunun temel sebepleri; makatta aşırı kasılma, hemoroidler, makat çatlağı, polipler, makat kanserleri ve anismus olabilmektedir.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Böyle durumlarda yemekten en az bir saat önce ya da sonra çay içilmelidir. Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir.
Birinci evre ilk 6 saat içinde ortaya çıkan gastrointestinaltoksisite dönemidir. Belirtiler karın ağrısı, kusma, diyare ve gastrointestinal kanamadır.
Kas Krampları: Kas kramplarına yatkın kişiler kombine magnezyum ve demir takviyesinden yararlanabilirler; çünkü magnezyum krampları hafifletmeye yardımcı olurken demir de kas fonksiyonunu destekler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri