Denetimin uygulanması bakımından ise denetim beş- li sınıflandırmaya tabi tutulabilir; Uygunluk Denetimi, Performans Denetimi, Mali Denetim, Bilgi Teknolojisi Denetimi, Sistem Denetimi2.
Çağdaş denetim yaklaşımları arasında en fazla öne çıkan yedi yaklaşım (klinik, yöneylem araştırması, emsal, portfolyo değerlendirmesi, kılavuz, gelişimsel ve farklılaştırılmış denetim) bu çalışmada ele alınmakta ve Türkiye'de uygulanmakta olan geleneksel denetim anlayışının yerine koyulabilecek alternatiflere ışık ...
Eğitim denetiminde bir sınıflama için alan açısından birey ve kurum denetimi, yöntem açısından klasik, modern, klinik denetim ayrımları verilebilir. Bunlardan birey ve kurum denetimi, denetçi yeterlikleri bölümünde, ders ve kurum denetimi başlıkları altında verilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Denetim raporunda dört farklı denetçi görüşünden biri bulunur. Bunlar olumlu görüş, sınırlı olumlu görüş (şartlı görüş), olumsuz görüş ve görüş vermekten kaçınmadır (BDS 705, prg 7-10).
1) amaçlılık, 2) planlılık, 3) süreklilik, 4) nesnellik, 5) bütünlük, 6) durumsallık, 7) açıklık 8) demokratiklik şeklinde sıralamıştır. Bu ilke denetim süreçlerinden birisi olan “amaç saptama” da somutlaşır ve denetimin hem gerekçesini hem de hedefini belirler.
3.3.Denetim Teknikleri
GKGDT; 1-Sayım ve envanter incelenmesi; 2-Belge incelemesi; 3-Gözlem; 4-Bilgi toplama; 5-Doğrulama; 6-Karşılaştırma ve aritmetik inceleme ve 7-Analitik incelemedir (Bağımsız Denetleme Çalışması..., Seri:X, No:4, Md.13).
İdari Denetim:
3 yolu vardır; Genel İdari Denetim: Hiyerarşi ve idari vesayet denetimidir. Özel İdari Denetim: Devlet Denetleme Kurulu, Sayıştay vb. örgütler yoluyla yapılan denetim türüdür. Ombudsmanlık Denetimi: Kamu Denetçiliği Kurumunca yapılan denetim yoludur.
Gelişimsel denetim, öğretmenlerin farklı gelişim düzeylerine göre farklı denetim modellerinin uygulanmasına yönelik bir uygulamadır. Gelişimsel denetimin etkililiği, denetmenin öğretmenlerin veya bir grubun ihtiyaçlarına göre uygun modeli seçme esnekliğine sahip olmasıdır (Zellermayer ve Margolin, 2005).
Öğretimsel denetim, öğretmenlerin kendilerini geliştirmesine, mesleki anlamda ilerlemesine, problem çözme yeteneklerinin gelişmesine, iletişim becerilerinin artmasına, aynı zamanda öğretim sürecinin geliştirilmesine ve örgüt amaçlarının gerçekleştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan uygulamalardır (Zepeda, 2012).
Sanatsal denetim yaklaşımı, denetmenin sınıfta meydana gelen önemli ayrıntıları değerlendirebilmedeki bilgi, algı, anlayış ve duyarlığı ile gözlemlediklerini öğretmene açıklamadaki yeterliğine dayanan bir yaklaşım olarak tanımlanabilmektedir.
Örneğin, iç denetim, kamu denetimi, uygunluk denetimi, özel denetim, bağımsız denetim, faaliyet denetimi, güvence denetimi, sınırlı denetim gibi farklı denetim türleri mevcuttur ve her bir denetim türünün amacı farklıdır (Dinç ve Atabay 2013).
Denetim testi, denetim kapsamına alınmasına karar verilen hususlarla ilgili olarak idarece var olduğu belirtilen kontrollerin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığının süreçler, kayıtlar ve belgeler üzerinden incelenmesidir.
Denetimin planlama, yürütme, raporlama ve izleme olmak üzere dört aşaması vardır. Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir.
Denetimin Özellikleri:
- Denetim, bilgilerin doğruluğu ya da ne kadar güvenilir olduğu ile ilgilenir. - Denetim, bir karşılaştırma eylemidir. - Denetim, kanıt toplama ve değerlendirme eylemidir. - Denetim uzman ve bağımsız bir kişi tarafından yapılır.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Dış denetim; örgütün, kendi personeli olmayan denetçilerden oluşan, örgütle doğrudan ilgili, bağlı vb. şekilde organik bağı olmayan bağımsız ve farklı bir tüzel kişiliği olan denetim organı, grubu veya kişisi tarafından denetlenmesidir. Dış denetim, bağımsız denetim[6] ve kamu denetimi[7] şeklinde ikiye ayrılmaktadır.
İç denetim faaliyeti; uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojileri ve sistem denetimi uygulamalarını kapsar. Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri