Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hukuk ya da İşletme Bölümünden mezun olan kişiler denetçi olarak çalışabilir. Denetçi kurumların yasalara ve yönetmeliklere uygun çalışıp çalışmadığını denetler.
Denetim elemanı; üretim, depolama veya satış birimini kontrol etmekle görevlidir. Farklı iş kollarının hizmet detayları çeşitlidir. Bu rolde çalışabilmek için ise belirli şartları karşılamak gerekir. Denetim elemanı görev tanımı, hizmetlerin beklentiye uygunluğunu takip etmektir.
Bunlar; Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu ve Gelir İdaresi Başkanlı- ğı'dır. Çalışmada, bu kurumlarla ilgili bilgi verildikten sonra, bu kurumlarda çalışanların hangi aşamalardan geçerek kamu denetçisi oldukları incelenmektedir. Anahtar Kelimeler: Denetim, Kamu Denetimi, Kamu Denetçi- leri, Türkiye.
Denetim çalışmalarını sağlayan, mesleki bilgi ve deneyime sahip, çalışmalarında tarafsız davranabilen yüksek ahlaki özellikler taşıyan uzman kişilere denetçi denir.
İlgili 45 soru bulundu
Baş denetçi; lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik bölümlerinden mezun, baş denetçi eğitimini almış ve bu pozisyonda belli bir süre tecrübe kazanmış kişiye verilen isimdir. Denetçiler danışmanlık hizmetleri verebildikleri gibi kurumlara bağlı olarak da çalışabilir.
Denetçi, stratejik analiz süreci, iş analizi teknikleri (SWOT, MOST, PESTLE vb.), stratejik karar alma süreçleri, organizasyonel davranış, performans yönetimi, proje yönetimi, kalite yönetimi, liderlik, kurumsal yönetim, kurumsal sosyal sorumluluk, etik, sürdürülebilirlik gibi konular hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Denetim Uzmanı Ne Demek? Denetim, bir kuruluşun mali kayıtlarının ve şirket tarafından gerçekleştirilen finansal işlemlerin gerçeği yansıtacak şekilde belgelendiğinin kontrol edildiği bir süreçtir. Denetim uzmanı ise, belirtilen görevler kapsamında firma denetimini gerçekleştirmekle sorumludur.
Denetleme veya denetim kelimesi bulmacada soru olarak sıkça sorulmaktadır. Sorunun yanıtı ise birden fazla cevaba sahiptir. Yani bu sorunun tek bir cevabı olmadığı görülmektedir. Buna göre teftiş, murakabe, kontrol ve bakı cevapları bulunmaktadır.
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
Yetki denetim sistemleri, kurumdaki kullanıcının, ait olduğu fonksiyonel gruba tanımlanan izinler doğrultusunda işlem yapabilmesine olanak tanımaktadır. Kurum içi iş akışında uygulanan bu denetim, yetki kontrolünde kurumlar arası yazışmalar gibi kurum yapısı dışına çıkan süreçlerde yetersiz kalmaktadır.
Denetçi Yardımcısı Ne Demek? Denetçi yardımcısı, denetim kapsamını belirlemek, plan oluşturmak, denetim raporları hazırlamak, eksiklikleri tespit etmek, düzeltici önlemler önermek ve denetçinin kendisine atadığı diğer görevleri yerine getirmekle sorumludur.
MADDE 19 - (1) Her bir bağımsız denetim için en az 3 asil ve 3 yedek olmak üzere 6 kişiden oluşan bir bağımsız denetim ekibi oluşturulur ve her bir bağımsız denetim en az 3 kişi olmak üzere işin gerektirdiği sayı ve nitelikte bağımsız denetçilerden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilir.
Gerek yönetici veya yönetim kurulu üyeleri gerekse denetçi veya denetim kurulu üyeleri mesaileri karşılığında huzur hakkı altında gelir edebilmektedirler. Apartmanlarda ayrıca çeşitli hizmetlerin görülebilmesi amacıyla kapıcı istihdamı da gerçekleştirilebilmektedir.
Özel denetçinin ana görevi, kendisini atayan mahkeme tarafından sınırları çizilmiş belirli konularda inceleme yaparak rapor hazırlamak ve bu raporu duruma göre genel kurula veya mahkemeye sunmaktır34.
Denetçi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Denetlemeyle görevli kimse, murakıp, kontrolör.
Denetim, eski zamanlardan beri korunan bir önlemdir. Denetimler, çeşitli paydaşlara, konunun maddi yanlışlıktan uzak olduğu konusunda üçüncü şahıs güvencesi sağlar. Terim en çok tüzel kişiyle ilgili finansal bilgilerin denetlenmesinde uygulanır.
Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir. Kontrolde işletmeden bağımsız olmak gerekmez, denetimde bağımsızlık şarttır.
5018 sayılı Kanunda Kamu idarelerinde iç denetimin iç denetçiler tarafından yürütüleceği öngörülmüştür. Kamu idarelerinde iç denetçi olarak atanabilmek için İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından verilen 'Kamu İç Denetçi Sertifikası'na sahip olmak zorunludur.
İç Denetçi Nasıl Olunur? İç denetçi olmak için okunması gereken belli bir üniversite bölümü yoktur fakat daha çok İşletme, Ekonomi, Maliye, İktisat gibi bölümlerden mezun olan kişiler İç Denetçi Sertifikası alarak iç denetçi olarak görev yapar.
İç denetim uzmanı olmak isteyen kişiler, üniversitelerdeki ilgili bölümlerden en az lisans derecesi ile mezun olmaları gerekir. Bunlar; Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve ilgili bölümleridir. Aldıkları eğitimin yanı sıra mesleki niteliklerini de geliştirmeleri beklenir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler. (Ek fıkra: 7/5/2010-5982/8 md.) Kamu Başdenetçisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından gizli oyla dört yıl için seçilir.
Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz.
Denetçi, özel ya da kamu kurumlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun bir şekilde hareket edip etmediğini denetleyen kişidir. Kamu ya da özel kuruluşlarda faaliyette bulunan denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar. Denetçi olmak isteyen kişilerin uzmanlık alanına göre eğitim almaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri