Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir.
Evet, vertigo tedavi edilebilir. Bazı durumlarda, tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendiliğinden geçebilir. Eğer tedavi gerekiyorsa, vertigo nedenine göre tedavi çeşidi değişir.
Vertigo atağı birkaç saat sürer ancak işitme kaybı, çınlama tüm gün devam edebilir. Tüm belirtiler hastalığın erken dönemlerinde ataklar halinde ortaya çıkar ve sonra geçer.
Dengesizliğin tedavisi altta yatan hastalığa göre çok değişebilmektedir. Eğer iç kulaktaki kristallerden kaynaklanıyorsa başın özel pozisyonlara çevrilmesi ile yapılan manevralar kullanılmaktadır. Meniere hastalığında ve vestibüler nöritte ilaç tedavisi ile genellikle yeterli yanıt alınabilmektedir.
İç kulak ve yakın çevresindeki hastalıklarla ortaya çıkan baş dönmeleri çok şiddetlidir. Dönmenin yanı sıra bulantı, kusma, soğuk terleme de olur. Bazen işitme kaybı, çınlama ve kulak dolgunluğu da hastalık tablosuna eklenir. Bu şikayetlere yol açan hastalıklar genellikle ölümcül değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Evet; vertigoyu oluşturan denge bozukluğu hastalıkları geçer ve tedavi olabilir. Günümüzde pek çok kişi yeterli tanı ve net teşhis edilemediğinden yanlış tedavi edilmektedir. Ayrıca neden vertigo olduklarını, hangi hastalıkların vertigo yaptığını bilmeden yaşamlarına kötü devam ederler.
Denge ile ilgili KBB hastalıkları arasında kulak kristalleri kayması, labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu), Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı) gibi iç kulak hastalıkları sayılabilir.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
Vertigo, baş dönmesi ve denge bozukluğu gibi semptomlara neden olan bir durumdur ve genellikle iç kulak ve beyindeki denge ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu bağlamda vertigoya hangi doktor bakar sorusunun cevabı, çoğunlukla KBB (Kulak, Burun, Boğaz) bölümü doktorları veya nöroloji bölümü doktorlarıdır.
Gözler, kas, eklem ve iç kulaktaki duyu reseptörlerinde toplanan ve- riler, sinir uyarıları olarak beyne iletilir. Gelen bu uyarılarla beyin tüm vücudun, uzay içinde bulun- duğu yeri kusursuz şekilde belirler, kas gurupları harekete geçirilerek denge sağlanır. Bunun için denge sisteminin eksiksiz işlemesi gerekir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
İç kulak problemleri ve beyindeki denge merkezinde ki sorunlar vertigonun sebebidir. Vertigoda şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve denge kaybı gibi belirtiler görülür. Semptomları sebebi ile günlük yaşamı altüst edebilen ve toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklardandır.
Bu durum, psikolojik vertigo olarak adlandırılır. Bu doğrultuda gün içerisinde baş dönmesi, nesnelerin döndüğünü hissetme ya da denge kaybı gibi hisler yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara başvurmaları gerekir.
Baş dönmesi birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında iç kulak problemleri (örneğin, vertigo), denge bozuklukları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak iltihabı, anemi, stres, kaygı veya bazı ilaçların yan etkileri bulunabilir.
Önemli olan baş dönmesine neden olan hastalığın ortaya konması. Baş dönmesine sık neden olan hastalıklar, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Pozisyonel Baş Dönmesi), Meniere hastalığı, Vestibüler Nörinit (denge sinirinin virüsler tarafından tutulumu) ve migren baş dönmesi olarak sıralanabilir.
Yürüme ve denge bozuklukları hiçbir hastalık olmadan olabileceği gibi birlikte sık görüldüğü hastalıklar vardır. Nörolojik olanlar en sıklıkla Parkinson hastalığı, Parkinson-Plus hastalıklar, Vasküler (beyin damar hastalıklarına bağlı ) Parkinsonizm, Normal Basınçlı Hidrosefali(NBH) ile karşılaşılır.
Başdönmesi (Vertigo), pekçok tıbbi branşı ilgilendirebilen bir konudur. İç kulak sorunu düşünülen hastalarda var olan problemler normal filmle, tomografi yada MR ile gösterilemez.
Baş dönmesi ve denge problemlerinde ilk akla gelen nöroloji doktorları olur. Nörolojik bir sorun yoksa kulak burun boğaz, kardiyoloji kliniklerinde detaylı tetkikler yapılarak tanı konulabilir. Özellikle vertigo olarak adlandırılan baş dönmelerinin arkasında ciddi hastalıklar olabilir.
Dengenin sağlanmasından birincil olarak sorumlu olan organ iç kulaktaki denge organıdır. Denge ve işitme organı, sağlam bir kemik koruma ile çevrilidir. Bunun içerisinde ise denge duyu reseptörlerinin ve hücrelerinin yerleştiği zar bir yapıdan oluşan membranöz iç kulak vardır.
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Hastanın test aracı içerisinde yer alan denge plakalarının üzerinde ayakta durması gerekiyor. Zeminde bulunan basınca hassas özellikteki denge plakalarına hastanın uyguladığı kuvvet ölçülür ve veriler bilgisayara aktarılır. Bu sayede doktorun bu verileri incelemesi mümkün olur.
Denge üç boyutlu uzayda oryantasyonumuzu sağlayan ve buna göre, düşmeyi engelleyecek şekilde vücut postürümüzü ayarlayan bir mekanizmadır. (proprioseptif sistem), gözler ve göz kasları ve vestibuler sistem yoluyla olur.
Çarpma ya da yaralanmalar sonucu ortaya çıkan vertigo, altta yatan başka bir hastalık yoksa kendiliğinden iyileşebilmektedir. Altta yatan bir başka hastalık varsa, öncelikle bunun tedavisi sağlanmalıdır.
Meniere gibi iç kulak basıncındaki artışın neden olduğu Vertigo hayat boyu sürer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri