kupür✅ (Doğru kullanım)
Yazım kurallarını baz aldığımızda ev ile kurulan her sözcüğün mutlaka bitişik yazıldığını görmekteyiz. Bu kapsamda öğretmenevi bitişik mi yazılır konusu büyük önem taşır. Öğretmenevi kelimesi de ev ile birleştirilip kurulan bir sözcük olduğu için her daim bitişik olarak kullanılmalıdır.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının küpür olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı kupür olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de kupür kelimesi doğru yazım biçimidir.
TDK'ya göre gardırop kelimesinin doğru yazılışı "gardırop"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre koreografi kelimesinin doğru yazılışı "koreografi"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu sözcüğün “kıral” olarak kullanılması ve yazılması, yazım kuralları yönünden doğru değildir. Bu bilgilerden yola çıkarak kral doğru yazılışı şu şekildedir: Kral (doğru kullanım) Kıral (yanlış kullanım)
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru bir şekilde yazılışı gökyüzü olarak öne çıkıyor. Yani ayrı yazmak yerine bitişik olarak ele alınması gereken Türkçe sözcükler içerisinde gelir. Eğer bu kelime ayrı şekilde ele alınır ise o vakit değişik bir anlam ortaya çıkmaktadır.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre lavabo kelimesinin doğru yazılışı "lavabo"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
PİMPİRİKLİ KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
Kapıcı son derece pimpirikli bir adamdır; hiç üşenmez, dairesinden çıkıp kimdir o diye seslenir.
TDK'ya göre bahçıvan kelimesinin doğru yazılışı "bahçıvan"dır.
TDK'ya göre kirpik kelimesinin doğru yazılışı "kirpik"dir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
İşte doğru yazımı... Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının sezaryan olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı sezaryen olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de sezaryen kelimesi doğru yazım biçimidir. Türkçe'de çokça yanlış bilinen yazım hatası karşımıza çıkmaktadır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Hafta İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Hafta içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "hafta içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise haftaiçi şeklindedir.
Her Biri Kelimesinin Doğru yazılışı
Her biri kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "her biri" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise herbiri şeklindedir.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri