Normal su 70 kg'lık bir kişiye 687 Newton'luk yukarıya doğru bir kuvvet uygularken, deniz suyu aynı kişiye 707 Newton'luk bir kuvvet uygular. 70 kg'lık kişiye aşağıya doğru uygulanan yer çekim kuvveti F=m x g formülünden 687 Newton' dur. Yani deniz suyunun kaldırma kuvveti yerçekim kuvvetinden daha fazladır.
Yani, çok yoğun bir sıvı daha yoğun bir kaldırma kuvveti sağlayacaktır. Mesela deniz suyunun içindeki tuz çözünmüş halde bulunduğundan dolayı deniz suyu tatlı sudan daha yoğundur. Ağırlığının ve yoğunluğunun fazla olmasından dolayı, deniz suyu maddelere daha çok kaldırma kuvveti sağlayabilir.
Bir Saat Yüzmek = 500 Kalori
Ama havuz suyunun kaldırma kuvveti çok daha az olduğu için havuzda yüzmek biraz daha zorlaşıyor. Öte yandan denizde tuz nedeniyle yüzmek daha kolay ancak dalga faktörü devreye giriyor ve işler az da olsa zorlaşıyor.
Denizde mi yoksa havuzda mı su üstünde durmak daha kolaydır? Sorusuna cevap tabi ki denizdir. Bunun nedeni ise suyun kaldırma gücü tatlı ve tuzlu su faktörüdür.
Tuzlu suyun kaldırma özelliği tatlı suya göre daha yüksek ama tatlı suyun kaldırma kuvveti daha düşük. Dolayısıyla içine düşen cismi ya da kişiyi öncelikli olarak dibe doğru çekiyor.
İlgili 39 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Bunun nedeni suyun yoğunluğunun tuzlu su yoğunluğundan daha az olması. Ayrıca tuzlu suyun kaldırma kuvvetinin fazlaca olmasıdır.
Deniz suyu normal sudan yoğun bir sıvıdır. Suyun yoğunluğu normal şartlarda 1.00 g/cm3 iken deniz suyunun ortalama yoğunluğu 1.03 g/cm3 civarındadır. Bu küçük fark nedeniyle denizde yüzen bir kişiye uygulanan kaldırma kuvveti havuz, göl veya nehirde yüzen aynı kişiye uygulanan kaldırma kuvvetinden daha büyüktür.
Deniz suyu çeşitli vitaminler, elementler, mineral tuzlar, mikroorganizmalar ve amino grup asitler ihtiva eder. Tüm bu bileşenler insan vücudu için oldukça faydalıdır. Deniz suyu antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Bu sayede enfeksiyon, mantar, mikrop ve bakterilerle savaşır.
Bu doğrultuda havuzda veya denizde büyük cüsseli birini kaldırmak, kişiye etkiyen kaldırma kuvveti cüssesinin büyüklüğü ile doğru orantılı olacağından, havuzun veya denizin (suyun) olmadığı bir ortamda kişiyi kaldırmaktan oldukça kolay olur.
Yüzme en kolay akarsu, dere, havuz vb. alanlarda değil de denizde öğrenilir. Çünkü tuzlu suyun kaldırma kuvveti vardır. Bu da her zaman yüzme bilmeyenlere yardımcı olur.
Yüzmenin doğrudan kardiyovasküler sistem üzerinde etkileri görülür. Yüzme kalp, damar ve akciğerlerimizin daha etkin kullanılmasına olanak sağlar. Yapılan araştırmalar düzenli yapılan yüzmenin diğer kardiyovasküler egzersizler gibi ölüm riskini düşürdüğünü göstermektedir.
Yüzme Su Üstünde Durma
Fiziksel olarak suya karşı bir direnç oluşturmadıkça su üzerinde rahatça kalabilirsiniz. Herhangi bir fiziksel hareket yapmadan sadece dikey bir duruş pozisyonu oluşturarak sadece nefes egzersizleri ile su üzerinde dilediğiniz kadar kalabilirsiniz.
Erken yaşlarda başlanabilen bu spora, uygulanışındaki kolaylık dolayısıyla ileri yaşlarda da devam edilebiliyor. Yüzme sporu ile uğraşmak için haftada iki ya da üç gün, bir saat zaman ayırmak yeterli.
EN TEMİZ HAVUZ BİLE DENİZDEN DAHA KİRLİ
Ancak en temiz havuz bile denizden daha kirlidir. Dolayısıyla ailelere tatildeyken havuz yerine denizi tercih etmelerini öneriyoruz. Deniz suyunun sağlık açısından birçok faydası vardır; denize giren bir kişi sonraki kış daha az sayıda enfeksiyona yakalanır" dedi.
Deniz suyu içeriğinde yüksek miktarda bulunan iyot nedeniyle vücutta fazla kalırsa güneşe de bağlı olarak yanık ve yer yer lekelenmeler oluşturabiliyor.
Yüzmek zihinsel olarak rahatlatan bir aktivite olmanın yanı sıra çeşitli fiziksel faydaları da beraberinde getiren bir spordur. İster havuzda olsun ister denizde, yüzmek tüm vücudun rahatlamasına ve yenilenmesine yardımcı olurken, sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı da sağlar.
Yüzme bilmeyen kişiler havuza giremez. Havuza girmeden önce ayak havuzunun kullanılması zorunludur.
Tuzlu suda yüzmek daha kolaydır.
Açık havuzlarda oldukça yoğun kullanılan fazla siyanürik asit, suda yer alan bakterilerle mücadelede klorun etkinliğini ortadan kaldırmaya başlar. Havuz suyunda 100 ppm ve üzerine ulaşan siyanürik asit, klor kilitlenmesi adı verilen olayın gerçekleşmesine neden olur.
İlk gece kanamasının az oluğu durumlarda denize ve havuza girilebilir. Ancak daha fazla olduğu durumlarda kanama azalana kadar denize ve havuza girilmemesi tavsiye edilir.
Sürekli suda kalındığında örtü tabakasında zedelenmeler olabilir. Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir.
Aslında, birçoğunun atletik çabaları sebebiyle düzenli dönemleri bile mevcut değildir. Bununlar birlikte, dönemlerinde olan yüzücülerin birçoğu, havuzun etrafında turlarken, kan akışlarını kontrol altında tutmak için tampon veya adet kupaları kullanmaktadırlar.
Aslına bakılırsa Rabbimiz dünyada suyun tuzlu olmasını murat etmiş ve suyu da tuzlu olacak özellikte yaratmıştır. Yağmur sularıyla kaya ve topraktan çözünen iyonlar sürekli denizlere taşınır. Yağışı hâsıl etmek için denizlerden su buharlaşırken ise sudaki çözünmüş iyonlar denizde kalır.
Tercihen havuz ve denize girerken takılarınızı çıkartmak önerilir. Fakat altın ve çelik içeren takılar suyla temasta tepkimeye girmezler.
Yüzerken az miktarda yutulan ve hemen ardından içilen tatlı su ile vücuttan atılan deniz suyu ciddi zararlara yol açmasa da deniz suyunun çok tüketilmesi önemli sonuçlar doğurabilir. Kişi tuzlu su ya da deniz suyu içtiğinde hiç su içmemiş gibi olur ve üzerine vücudun su kaybetmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri