Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında o bölgenin ovuşturulmadan bol su ile yıkanması, oluşan ağrı, acı, yanma ve kaşınmayı azaltacak ağızdan veya lokal bazı ilaçların kullanılması gerekir.
Vücut deniz suyuna karşı kendini korumaya alarak vücutta belirtiler gösteriyor. Kişiler her deniz girdiğinde bu belirtileri gösterebilir. Deniz suyunda yer alan birçok canlı ve bakteri bulunuyor. Bu durumlardan dolayı kişiler alerji durumları yaşayabiliyor.
Hafif güneş alerjisi vakalarının tedavi edilmesi gerekmez. Daha şiddetli vakalarda ise bazı steroid türevi kremler ya da haplarla tedavi edilebilir. Şiddetli güneş alerjisine sahip olan kişilerin mutlaka koruyucu önlemler alması ve kendisini zararlı güneş ışınlarından koruyacak giysiler giymesi önerilir.
Akuajenik ürtiker; suya dokunduktan sonra kızarıklığa neden olan, bir ürtiker türüdür. Bu bir çeşit fiziksel kurdeşen olup, kaşıntı ve yanma ile ilişkilidir. Akuajenik kurdeşenin, su alerjisi olduğu düşünülmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Deniz suyu yine ürtiker ya da halk arasında kurdeşen olarak adlandırılan kaşıntılı alerjik cilt lezyonlarına ve yazın sıcağın etkisiyle oldukça fazla ortaya çıkabilen isiliğe de iyi gelir. Ayrıca deniz suyunun en etkili özelliği; yaraların, alerjik reaksiyonların yol açtığı izleri yok etmesidir.
Su alerjisi nadir görülen bir durumdur ve su alerjisinden kaynaklanan ciddi belirtiler de oldukça nadir görülür. Su alerjiniz varsa ve belirtileriniz de şiddetli ise alerji uzmanınız bu durumu göz önüne alarak enjektör gibi ilaçlar reçete edebilir.
Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir.
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Güneş alerjisinin belirtileri; kaşınma, batma hissi, döküntü ve ciltteki kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildin büyük bir bölümüne yayılırsa farklı belirtiler de görülebilmektedir. Düşük tansiyon ortaya çıkabilir. Şiddetli baş ağrısına neden olabilir.
Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.
Yüzme havuzu suyu genellikle klor açısından zengindir. Egzama durumunda, havuz ciltte karıncalanmaya neden olacaktır. Aynı şey tuzlu su havuzları ve deniz suyu için de geçerlidir. Havuzun türünden bağımsız olarak, yüzmek egzamaya meyilli cildi kurutur ve rahatsızlığı artırır.
Deniz yanığı olan bölgeye doğrudan yoğurt sürebilirsiniz. Yoğurt hem çok faydalı hem de cildi besleyicidir. Yanık faktörlerini ortadan kaldıran yoğurt tüketimi son derecede faydalıdır. Yoğurt tüm yanık izlerini ortadan kaldıracak yanığa bağlı olarak sızıyı da ortadan kaldıracaktır.
Güneş yanığı, ultraviyole ışınlar sebebiyle ortaya çıkan bir cilt sorunudur. UV ışına fazla maruz kalmak ciltte kırmızılaşmaya, hassaslaşmaya ve acı oluşumuna yol açar. Daha sonra bölgede dökülmeler ve soyulmalar da oluşur ve yaklaşık 1 hafta içinde tüm olumsuz etkiler ortadan kalkar.
Mevsimsel olarak polenler, küf alerjisi ve ev tozu akarı alerjik kaşıntılara en çok sebep olan durumlardır. Bu yüzden alerjik kaşıntıların kaç gün süreceği kişilere ve alerjinin seviyesine göre değişiklik gösterir. Kimi kişiler de 1-3 gün arasında süren bu alerjik kaşıntılar kimi kişiler de daha uzun süreli olabilir.
Vücutta meydana gelen kaşıntıya, egzama gibi deri hastalıkları, böcek ısırması, polen, gıda ve ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar, uyuz gibi parazitler, hormonal değişiklikler, karaciğer rahatsızlığı, lenfoma gibi kan hastalıkları ve kanser türleri yanı sıra diyabet gibi rahatsızlıklar neden olur.
Kuru cilt yani kserozis, egzama (Atopik dermatit, sedef hastalığı, uyuz, parazitler, yanıklar, yara izleri, böcek ısırıkları ve kurdeşen gibi cilt koşulları kaşıntıya neden olabilir.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Cilt kuruluğu
Yaz döneminde güneş ve deniz suyu gibi etkenler, cildin kurumasına ve buna bağlı olarak kaşıntı, kızarıklık, deri döküntülerinin oluşumu gibi sorunlara yol açabilir. Bunlardan korunabilmek adına düzenli olarak nemlendirici kullanmak gerekir.
NIVEA'nın Hassas Anında Koruma Güneş Alerjisine Karşı Güneş Spreyi alerji ve tahriş oluşumu azaltmaya yardımcı olur, tercih edebilirsiniz. Koruyucu kremler güneşe çıkmadan yarım saat önce kullanılmalı ve 2 saate bir yenilenmelidir. Su ile temas ettikten ve kurulandıktan sonra koruyucu krem tekrar sürülmelidir.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Deniz suyu ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri, asırlardır bilinmektedir. Özellikle alerjik hastalıkları söz konusu olduğunda, deniz suyu tedavi edici niteliktedir. Güneşle beraber deniz suyundan yararlanabilen çocuklarda çeşitli cilt ve deri hastalıklarında büyük oranda iyileşme olduğu gözlemlenmiştir.
Bazı kişiler ciltlerinin hassas yapısından dolayı güneş ışığına maruz kaldıklarında çeşitli alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum güneş ışığı alerjisi olarak adlandırılır. Güneş alerjisi bulunan kişiler doğrudan güneş ışığında kaldıktan sonra ciltlerinde kızarıklık, şişlik, kaşıntı, kabarıklık ve döküntü görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri