Evinizdeki telefonu kullanmayın, komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını(187) arayınız. 187'ye ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110) arayınız. Kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayınız. Kıvılcım çıkabileceği için telefonunuzu kullanmayınız.
Gaz kokusu olan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşunuzdan veya en yakın bir yerden KarGaz 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız. 187'ye ulaşamazsanız itfaiyeyi arayınız.
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
- DOĞAL GAZ ACİL için 187'yi, diğer acil durumlar için 112 Acil Çağrı numarasını arayabilirsiniz. 2. Adınızı, soyadınızı ve size ait iletişim bilgilerinizi veriniz.
İlgili 20 soru bulundu
Konut içinde gaz kokusu hissettiğinizde
Elektrik düğmelerine dokunmayın (Açmayın, açıksa kapatmayın). Ev ve cep telefonlarını kullanmayın, çalarsa açmayın. Sigara içmeyin, kibrit-çakmak kullanmayın. Dışarıdan, koku olmayan bir yerden 187'yi arayın.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Ölümcül zehirlenme türlerinden birisi olan “doğal gaz zehirlenmesi“ önlem alınıp müdahale edilmediğinde sonuçları ölümcül olabilmektedir. Doğal gaz zehirlenmeleri diğer zehirlenmelere göre çok daha farklıdır. İnsanlar zehirlendiklerini fark etmemektedirler.
Milyonlarca evde kullanılan doğalgaz, gerekli önlemler alınmadığında tıpkı odun ve kömür sobası gibi karbonmonoksit zehirlenmesine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalarda karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişilerin yaklaşık yarısının hayatını kaybediyor.
Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın. - Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını (187 No'lu telefon) arayın. Ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110 No'lu telefon) arayın. - Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
U manometre takılır. Sayaç giriş vanası yavaşça açılarak basınç 10 mbar'a çıkartılır. Tekrar sayaç giriş vanası kapatılarak 1 dakikalık bir süre ısı karalılığı için beklenerek sonraki 2 dakika da basınç izlenir. Basınçta bir yükselme varsa sayaç vanası kaçırıyor demektir.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Doğal Gaz Arıza Telefon Numarası Ücretli mi? Doğal gaz arıza telefon numarası olan Alo 187 tamamen ücretsizdir.
ZEHİRLENDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ
Gıda zehirlenmellerinde, bulantı, kusma ve ishal gibi üç ana belirti olduğunu söyleyen Topuz, "ileri aşamalarda ise ateş, baş ağrısı, karın krampları gibi belirtiler görülmektedir.
Eğer kombinizin su basıncı sürekli olarak düşüyor ve kombi devreden çıkıyorsa bu durumda tesisatta kaçak var demektir. Kombi yeterli miktarda suyu içine alamadığı için devreden çıkmakta ve kombiye su basılana kadar devreye girmemektedir. Bu durum ise peteklerin soğumasına sebep olur.
Soba boruları pencere veya duvar delinerek uzatılmamalı, şayet uzatılmışsa hava ile temasta olan kısımları yalıtılmalıdır. Dumanın geri tepmesini engellemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 m daha yüksekte olması sağlanmalı ve mutlaka baca başlığı (baca şapkası) olmalıdır.
Doğalgaz kaçağı genellikle bakımı yapılmayan kombilerde meydana gelir. Ancak doğal gaz kaçağını herkes yaşamaz. Çünkü çoğu insan gerekli önlemleri aldığı için bu konuda bir sorunda yaşanmamış olur. Borularda herhangi bir sebepten dolayı çatlama, kırılma meydana gelmesi sonucunda doğalgaz kaçağı oluşur.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Gaz vererek yapılan sızdırmazlık testi
Bu sızdırmazlık kontrolü doğal gaz ile yapılır ancak kontrol için sabun köpüğü kullanılır. Test esnasında gaz dağıtım şirketinin gaz beslemesini kontrol etmesi gerekir. Kaçak olan herhangi bir nokta varsa, burada kabarcık oluşumu görülür. Böylece kolaylıkla kaçak yer saptanır.
İGDAŞ yetkilisine göre kaçak kullandığı Bilim ve Sanayi Bakanlığı'nın laboratuvarında tespit edilen vatandaşlara kaçak bedeli çıkarıldığı için de fatura şişiyor.
Doğalgaz menfezi neden takılır? Zorunlu olmasının en önemli sebebi doğalgaz ortamda bir yanma oluşumu vardır ve doğalgazın oksijen sarfiyatı oluşturmasına neden olur. Kaybedilen oksijenin mutlaka, bir kaynaktan düzenli olarak alınması gerekmektedir.
Fişten çekmeyin, - Sigara içmeyin. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri