Acı Göl - Denizli Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt dağlarından inen sular besler. Acı tuz gölü de denilen gölün rakımı 836 metredir. Gölde tuz ile birleşik olarak potasyum, sodyum ve sülfat vardır.
Çivril Işıklı Gölü - Denizli
Yaklaşık 800 m rakımda, alanı ise 3500 ha civarındadır. Göl, Büyük Menderes Nehri, Karanlık Dere ve Kuti Çayı ile beslenmektedir. Doğudan gelen su kaynaklarıyla beslenen gölün doğu, batı ve güney kıyılarında setler yapılmıştır.
Bu bağlamda Denizli ilinde 6 adet göl vardır. Bu göller yüz ölçümü sırasına göre en büyük göl Işıklı gölü olarak bilinmektedir. Ortalama yüzölçümü yaklaşık 112 km2 olarak ölçülmektedir.
Denizli-Afyonkarahisar yolu üzerinde ve iki ilin sınırında olan Acıgöl'ün diğer ismi Çardak Gölü. Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi idari olarak Ankara, Konya ve Aksaray illeri sınırları içindedir. Tuz Gölü; İ Anadolu Bölgesi'nde, doğudan Kızılırmak Masifi, güneyden Obruk, batıdan Cihanbeyli ve kuzeyden Haymana platolarıyla çevrili çukur alanın kuzeydoğusundaki en alçak bölümünde yer almaktadır.
Denizli İli Çardak ilçesi ile Afyonkarahisar İli Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt Dağları'ndan inen sular besler.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
1883'te Sarayköy, Buldan ve Tavas İlçelerinin bağlanmasıyla "Sancak" haline getirilen Denizli, 1884'te Çal, 1888'de Acıpayam ilçelerinin katılımıyla Aydın'a bağlı mutasarrıflık, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla da 1923'te il olmuştur.
Batı Anadolu'nun ve Denizli'nin en yüksek dağı Honaz 2571 m. yüksekliğe sahiptir. Karcı (2308 m.), Akdağ (2449 m.), Bozdağ (2421 m.), Eşeler (2254 m.), Bulkaz (Burkaz) (1990 m.), Elmadağ (1805 m.), Büyük Çökelez (1340 m.) ve Beşparmak (1307 m.) ilin diğer önemli dağlarıdır.
Denizli iline yakın olan ve denize girilebilecek olan yerler arasında ilk sırada Muğla gelmektedir. Özellikle günübirlik olarak gidilebilecek Muğla'nın Akyaka plajı çok sık tercih edilmektedir. Bunun dışında Marmaris'te denize girilebilecek pek çok yer de bulunmaktadır.
Denizli ili, toplam yüzölçümü alanı 11 852 km² olan Büyük Menderes Nehri'nin yukarı havzasında yer alır.
Türkiye'nin en temiz ve en derin gölü olan Tuz Gölü, Burdur'a 60 km, Denizli'ye ve Antalya'ya 100 km. Uzaklıktadır.
Denizli Göleti – Gebze ilçesi Denizli Mahallesinde yer almaktadır.
Denizli Kent Ormanı 1984 yılında 129 hektar alanda kızılçam, fıstık çamı, sedir, mavi ve kara servi ile ağaçlandırılmış saha ile doğal ormandan oluşmaktadır. Toplam alan 625 hektardır. Kent ormanının rakımı 500 m den başlayarak 1400 m ye kadar çıkmaktadır.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
1071 Malazgirt Savaşı'nın ardından Türkler, Anadolu'da büyük bir fetih hareketine girişmişlerdir. Denizli ve çevresi Kutalmışoğlu Süleyman Bey maiyetindeki kumandanlar tarafından fethedilmiştir.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Tarihçe. Denizli şehri ilk defa, bugünkü şehrin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü civarında, Milattan önce 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı ikinci Antiokhos tarafından kurulmuştur. II. Antiokhos kente karısı Laodikeia'nin adını vermiştir. Laodike'nin kenti anlamına gelen "Laodikeia" adını alan kent, M. S.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Ege Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında yer almaktadır fakat Ege Bölgemize bağlıdır. Ama her iki bölgede de bulunan Denizli; batı sınırında Aydın ve Manisa, güney sınırında Muğla, kuzey sınırında Uşak ili ile komşudur.
Tuz Gölü Doğal Gaz Deposu, Aksaray ili, Sultanhanı ilçesi sınırlarında bulunan yer altı doğalgaz deposudur. Tuz Gölü'nün 40 km güneyinde, yerin 1100 m le 1400 m derinliklerinde, tuz tabakalarının içinde oluşturulan yapay mağaralar depo olarak kullanılmıştır.
Tuz Gölü tesislerine dilediğiniz günde ve saatte girebilirsiniz.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Tuz Gölü'nde tuz, meteorolojik suların yer altına süzülerek daha önce oluşmuş tuz domlarını eritmesi ve tektonik hatlar boyunca yüzeye taşımasıyla oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri