Deontoloji, bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen bilim dalıdır. İnsanın belirli ödevleri olduğunu varsayan ahlak öğretilerini temel alır ve bu öğretilerden kaynaklanan görev ve kuralların çeşitli mesleklerdeki somut izdüşümlerini inceler.
Tıbbi Deontoloji ise kaynaklarda hekimin mesleki etkinlikleri sırasında hastasına, hasta sahibine, meslektaşlarına ve topluma karşı uymak ve uygulamak zorunda olduğu kurallar, tutum ve davranışların normatif bilgisi olarak tanımlanmaktadır.
Deontoloji çeşitli meslek sahiplerinin, mesleklerini uygularken yapmaları gereken, uymaları gereken çeşitli kuralları kapsamaktadır. Deontoloji mesleklerini yapan kişilerin davranışlarını belirleyen bilim olarak tanımlanabilir.
Deontolojik kurama göre, bir davranış koşulsuz olarak uyulması gereken yasa, hukuk, görev, ilke, hak gibi kavramlarla tutarlılık gösteriyorsa, bu davranışın etik olduğu ifade edilebilir.
Batı tarihinde en iyi bilinen özdeyiş altın kuraldır. Yahudi ve Hıristiyan kaynaklarında “komşularınızı kendiniz gibi seviniz” sözleriyle anlatılmaktadır. Burada etik davranışın temel noktası bencil davranmamaktır. Kişinin kendisini başkalarının yerine koyarak, özverili hareket etmesi vurgulanmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Fransızca deontoloji bilimini TDK, Türkçeye ödev bilimi olarak çevirmiştir. İnsanların belirli bir takım ödevleri bulunmaktadır. Bu varsayımı ahlak öğretileri olarak temel alan bilim deontoloji bilimidir.
Kant ve onun fikirleriyle temellenen deontolojik etikte Kant'ın etik anlayışını içermekle beraber yine Kant'ta güçlü bir temsilini bulacaktır.
Deontoloji bir mesleğin uygulama aşamasında uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları inceleyen ve bu kurallar çerçevesinde insanların sorumlu oldukları ahlak öğretilerini kendine temel alan bir bilim dalıdır.
Deontolojik yaklaşım, herhangi bir eylemin değerini, o eylemin sonuçlarından daha çok, eylemin arkasındaki iyi olan isteğe bağlamaktadır. Bireyleri bu isteğe götüren ise sahip oldukları ödev ve zorunluluklardır.
(Cevizci 2002: 15-16) Teleolojik öğretiler, belli şeyler ya da eylem türlerinin sonuçları hesaba katılarak yapılması gerektiğini bildirirler. Buna karşılık deontolojik öğretiler, eylemde bulunurken belirli ilkelere göre veya ödeve uygunluğundan hareket ederek eylemde bulunmanın doğruluğu üzerine yoğunlaşırlar.
Hekimlikte, hekimin mesleki etkinlikleri sırasında uymak zorunda olduğu yasal ve ahlaki yükümlülükleri, özellikle hastalarına ve meslektaşlarına karşı uymaları gereken. ödevleri içeren bilgiler “Tıbbi Deontoloji” olarak adlandırılır.
Deontoloji; görev bilinci, görevlerle ilgili zorunluluklar, sorumluluklar, yükümlülükler ve bunların gerçekleştirilmesinde yer alan ahlaki kural ve ilkeleri içeren bilim dalıdır.
Deontoloji C. D. Broad tarafından 1930 yılında yayınlanan beş etik teori türünde mevcut ve özel tanımlamayı netleştirmek için ilk olarak kullanılan bilim dalıdır. Bu terimin daha eski kullanımı Jeremy Bentham'a geri dönüyor.
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ ve DEONTOLOJİ ANABİLİM DALI
Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji dersleri; veteriner hekimliği müfredatına zorunlu ders olarak 1944 yılında girmiştir.
Etik, Ahlak, Deontoloji Kavramları
Tıp uygulaması içinde etkin- lik gösteren ve tıptaki değer sorunlarının ele alındığı alan da tıbbi etik olarak adlandırılmaktadır. Temel tıp, koruyucu hekimlik, klinik tıp... gibi, tıbbın bütün alan- larında ortaya çıkması olası değer sorunları tıbbi etiği ilgilendirmek- tedir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir. Etik sözcüğü Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir.
Yunanca “deontos – görev, yükümlülük ” ve “logos – us ile kavrama” sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen deontoloji kısaca “görev/yükümlülük bilgisi” olarak tarif edilebilir. Webster Sözlük deontolojiyi “the theory or study of moral obligation – ahlaki yükümlülük teorisi veya çalışması” olarak tanımlıyor.
Kantçılık daha çok akademik ya da kürsü felsefesi olarak gelişmiş ve öyle adlandırılmıştır. Ana eğilimleri itibarıyla, bunları, bir yanda Kant'ın aşkınsal idealizmini benimseyen yaklaşımlar ve öte yandan Kant'ın eleştirel felsefesine dayanan yaklaşımlar olarak belirtmek mümkündür.
Meslek etiği ilkeleri nelerdir? Meslek etiği ilkeleri meslek grubuna göre farklılık göstermektedir. Fakat dürüstlük, yasallık, tarafsızlık, mesleki yeterlilik ve özen, gizlilik ve mesleki davranış tüm meslek grupları tarafından kabul görmüş meslek etiği ilkeleridir.
İş Etiği Kavramının Tanımı
Etiğin uygulama alanlarından biri olan iş etiği, genel olarak, “iş yerinde neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmek ve doğru olanı yapmak” anlamını taşımaktadır.
Çağdaş tıp etiğinin, geçmişten günümüze kadar geçerliliğini koruyan 4 temel ilkesi vardır: Özerklik, zarar vermeme, yararlılık ve adalet ilkeleri.
Antik Yunan Ahlak Felsefesi. Sokrates, Platon'un diyaloglarından da anlaşıldığı gibi, Batı Etik düşüncesinin babası olarak değerlendirilir.
Kant'a göre sadece ve sadece ödevden dolayı yapılan eylemlerin ahlaki değeri vardır. Ödev de zaten pratik aklın kendinde bulduğu ilkelerden hareketle oluşturduğu ahlak yasasına uygun davranmaktır. Ancak teorik olarak kişinin ödeve uygun davranıp davranmadığının tam olarak belirlenmesi mümkün değildir.
Etik sezgicilik ya da sezgici etik, ahlaki değerlerin sezgi yoluyla kavrandığını, söz konusu değerlerin gerçek, nesnel ve evrensel olarak bağlayıcı ve tüm insanlar için ortak olduğunu sezgi yoluyla anladığımızı iddia eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri