Bu teslim şeklinde satıcı malları, kendi yerinde veya ismen belirlenmiş başkaca bir yerde (fabrika, depo, işyeri gibi) alıcının tasarrufuna bırakarak teslim eder. Satıcının malları herhangi bir taşıma aracına yükleme zorunluluğu bulunmamaktadır.
DDP (Delivered Duty Paid – Vergileri Ödenmiş Teslim)
Teslim şeklinin özellikleri : Bu teslim şeklinde DDU teslim şekli ile aynı prensiplere dayanır; ancak DDP teslim şeklinde satıcı birde gümrük vergilerini ödemek zorundadır. Alıcının ülkesindeki yerel bir satıcıdan farksız şekilde malları devreder.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Teslim şekilleri satıcının sorumluluğunun nereye kadar olduğunu (taşıma, yükleme boşaltma, gümrük işlemleri, sigorta, hasar vb) ve alıcının sorumluluğunun nerede başladığını belirtmektedir. Teslim şekli, dış ticaretle ilgili bir sözleşme yapıldığında, sözleşmede açık olarak belirtilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder. CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Delivered at Place/yani belirlenen yerde teslim şeklinde tanımlanabilir. Burada ithalatçının sorumluluğu minimum düzeyde tutulmakta ihracatçının sorumluluğu ve maliyeti ise en üst düzeyde kalmaktadır. Bu terim bizde "kapı teslimi" olarak ifade edilmektedir.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
DAP – Belirlenen Yerde Teslim
Satıcı, belirlenen adrese taşınırken oluşacak masrafları ve riskleri karşılamaktadır. Malzemeler belirlenen yere vardığında ve boşaltılmaya hazır olduğunda dağıtım için sınıflandırılır. İhracat ve İthalat sorumlulukları DAT ile aynıdır.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
DAT (Terminalde Teslim Edildi) Kısaltmasını DPU Olarak Değiştirme. DAT teslim yöntemi “Terminalde Teslim” anlamına gelirken, bu kısaltma Incoterms® 2020 tarafından DPU “Belirtilen Yerde Boşaltıldığında Teslim” olarak değiştirildi.
Satıcının Sorumluluğu: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlar. Alıcının ülkesinde kullanacağı lüzumlu belgeleri hazırlar. Gümrük işlemlerini tamamlar. Taşıma acentası ile sözleşme yaparak varış limanına kadar olan navlun ücretini öder.
DAP (Delivered At Place, Belirtilen Adreste Teslim) DPU (Delivered At Place Unloaded, Belirtilen Yerde Eşya Boşaltılmış Teslim) DDP (Delivered Duty Paid, Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim)
DTP (Delivered at Terminal Paid): Satıcı tarafından, eşyanın; alıcının ülkesinde millileştirilmesi sonrasında, alıcının ülkesindeki bir terminale (liman, havaalanı, ulaşım merkezi vb.) teslim edilmesini ifade etmektedir. Mevcut DDP teslim şeklinden farkı, eşyanın antrepo/havalimanı/deniz limanına teslim edilmesidir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
Bu teslim şekli, mal ihraç gümrüğünden geçirilmeden ve taşıyıcı araca yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslim anlamına gelir. Risk ve Masraflar: Malların satıcının işletmesinde alıcı tarafından teslim alınmasından itibaren oluşacak her türlü risk ve masraf alıcıya aittir.
CFR, (cost and freight) Mal bedeli ve navlun anlamına gelen uluslararası bir ticari terim. İthalat ve ihracatta taşınan ürünün, daha önce belirlenmiş limana kadar bütün taşıma masraflarının tamamen ihracatçı firma tarafından karşılanacağını belirtir.
Kargo operatörü kime denir sorusuna şöyle cevap verebiliriz; çoğunluk olarak kargo şubelerinde müşterilerin getirmiş olduğu kargoları teslim alır, kargoların, gelen müşterilere dağıtımının yapılmasını sağlar ve kargo bilgilerini kayıt altında tutar. Aynı zamanda kargoların faturasını keser.
Alıcıya herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın,alıcının geleceğini bildiği ve şubeden gelerek teslim aldığı kargodur.
DAP teslim şekli, satıcının sözleşme kurallarına uygun şekilde malı hazırlamasını kapsar.Aynı zamanda hasar ve masrafları kendine ait olmak üzere, ihraç için gerekli her türlü izinler alınmalıdır. Malların ihraç ya da teslimden önce farklı bir ülkeye geçişi için gerekli işlemler tamamlanmalıdır.
Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır. CIF teslim şekli: Uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan teslim şekillerinden biri olup, en basit tanımıyla; Eşya bedeli, sigorta ücreti ve navlun ücretini içerir.
DOOR TO DOOR : Kapıdan kapıya taşıma şeklini ifade eder. DOOR TO PORT : Kapıdan limana taşıma şeklini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri