DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
bina çökmese bile balkon büyük ihtimalle kopup aşağı uçacaktır. geçmiş olsun. en riskli yerlerden biridir. binanın çökme çökme yerinr göre düşünürsek eğer bina balkonun olduğu yöne çökerse kurtulma şansı sıfır. eğer tam tersi yöne çökerse çok ağır yaralı kurtulma ihtimalı var ama çok çok az bu ihtimal.
AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, Deprem başladığında balkona çıkılır mı? sorusuna cevap yaptığı açıklama ile cevap verdi. Cihan Yüzer, “Balkonları dışarı çıkık olan evlerde ilk yıkılan yerler balkonlardır. Bu yüzden içeri alıp orada uzun vakit geçirmek riski katlar.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir.
İlgili 44 soru bulundu
Deprem sırasında kapı eşikleri durulmaması gereken tehlikeli yerler arasında bulunuyor.
Ayrıca uzmanlar deprem sırasında teras ya da balkon gibi alanlara çıkılmaması gerektiğini belirtiyor.
DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ;
Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalıdır. Balkona çıkılmamalıdır.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Zemin (giriş) katında iseniz,
Deprem anında binadan kaçmak için sadece 10 saniyeniz var. Bu durumda giriş kat dışında kaçış için yeterli zamanınız yok. Zemin katında iseniz, derhal dışarı çıkın. Ancak dışarı çıkmanız binanın oluşturduğu tehlikeden uzaklaştığınız anlamına gelmez.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
AFAD Eğitim Şube Müdürü Cihan Yüzer, binaların içinde yapılan değişimlerin yıkım riskini arttırdığını belirterek, "Oda büyütme, oda ayırma, balkonu içeri alma gibi durumlar binaların mühendislik hesaplarına zarar verir ve afette yıkım riskini arttırır" dedi.
Dr. Oğuz Akın Düzgün, depreme dayanaklı yapıların 3 aşamalı inşa edilmesi gerektiğini belirterek, "Mekan açmak için bölme duvarlarını kaldırmak, balkonu mutfağa ilave etmek uygun değil. Kirişten boru geçirmek için delikler açmak uygun değil. Bina başlangıçta nasıl tasarlanmışsa; o şekilde muhafaza etmek lazım" dedi.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Afet ve acil durum sonrası profesyonel yardım ulaşıncaya kadar geçen sürenin önemini vurgulayan, afet veya acil durumun olduğu andan ilk 72 saatte afetzedelerin kendi başlarına kalabileceklerini ve bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerektiğini anlatan zaman dilimi.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur. Bulunduğunuz mahalleden uzaklaşmak şehir dışına çıkmak için arabanızı kullanmayınız. Çünkü bu tür çok sayıda araba olduğu için trafik sıkışıklığı olur.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Uzmanlara göre bir haftaya kadar enkaz altında hayatta kalmak mümkün. Ancak bu süre kişinin ciddi şekilde yaralanıp yaralanmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir. Bir afetin ardından çoğu kurtarma ilk 24 saat içinde oluyor. Uzmanlara göre ondan sonra her geçen gün hayatta kalma şansı azalıyor.
Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
"DAHA BÜYÜK BİR DEPREM OLASILIĞI DÜŞÜNMÜYORUZ"
Dr. Hasan Sözbilir ise bölgede deprem araştırmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Vatandaşlardan, yetkililer söylemedikçe hasarlı binalara girmemelerini isteyen Sözbilir, "Şu anda daha büyük bir deprem olma olasılığının olduğunu düşünmüyoruz.
Evde yapısal hasar olup olmadığına bakılmalıdır. Deprem sonrasında evdeki hasarlar kontrol edilmeden, evin içine girmek risklidir. Bu nedenle, bir yapı mühendisi veya yetkilendirilmiş bir kuruluş tarafından yapısal güvenliğin kontrol edilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri