Deprem anında ve sonrasında binada oluşabilecek herhangi bir hasar nedeniyle dairelerde bulunan çelik kapıların darbe alması durumunda kapıların kendi kasasında sıkışarak çıkışlara engel olacağını belirten Sinan Bakkal, “Çelik kapılar ufak bir darbe aldığı anda kasası içinde sıkışır.
Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Depremde kapı eşiğinde durulur mu? Depremde durulması gereken mekanlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda eğer bulunduğunuz binanın kapılarının sağlam ve ağır yüklere dayanıklı olduğundan emin değilseniz kapı eşiklerinden uzak durun.
4. Depremde kapı yanında veya kapı kirişi altında durulmalıdır, enkaz altında kalınması durumunda kapı sizi korur. Kesinlikle hayır! Kapı ve kapı yanları sağlam değildir, olası bir yıkılmada kapının sizi koruması ve size yaşam alanı oluşturması çok düşük bir ihtimaldir.
İlgili 29 soru bulundu
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Kolonlarda Oluşan Hasar Tehlikeli
Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilir.
Elektrik aksamıyla çalışan depremde açılan kapı'da iki ayrı sensör bulunuyor. Deprem anındaki sarsıntıyı algılayan sensörler mekanizmaya harekete geçirip kapı kilidi açılıyor. Kilit damağı yerinden çıktığı an itici kol devreye girip yay sistemi sayesinde kapı kasa ile sıkışmadan açılıyor.
Deprem anında hayat üçgeni; buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi sizi enkazdan koruyabilecek alanlara sığınmanız demektir. Bu eşyaların yanında, başınızı koruyacak şekilde çöküp kapandıktan sonra yardımın gelmesini beklemelisiniz.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Deprem anında ve sonrasında binada oluşabilecek herhangi bir hasar nedeniyle dairelerde bulunan çelik kapıların darbe alması durumunda kapıların kendi kasasında sıkışarak çıkışlara engel olacağını belirten Sinan Bakkal, “Çelik kapılar ufak bir darbe aldığı anda kasası içinde sıkışır.
Deprem anında saklanılmaması gereken yerler:
- Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı. - Kesici eşya, bardak, tabak gibi ürünlerin ve devrilme riski yüksek olan beyaz eşyaların bulunduğu mutfağa saklanılmamalı.
Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır. Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
Evlerin ve değerli eşyaların güvenliğini sağlayan kilitlerin içinde yaylarla hareket eden küçük pimler bulunur. Pimler küçükten büyüğe kilit sistemini bloke ederler ve bu pimler sayesinde kapı kilitlenmiş olur.
Kilit aynasına cepheden baktığınızda, kilit dilinin düz kısmının sağda veya solda olması, o kilidin yönünü belirtir. Bazı kilitlerde ise sağ - sol ayrımı bulunmamaktadır. Bu tip kilitlerin dilleri, elle döndürülerek DIN Sağ veya DIN Sol hale getirilir ve bu şekilde her iki yönlü kapıda da kullanılabilmektedir.
Evde kilitli kalma ve anahtarın olmadığı durumlarda açmaya çalışarak kendinizi yormak yerine çilingirle dışarıdan açtırın. Bu şartlarda içeriden çelik kapı açılamaz. Çilingir dışarıdan murçla anahtar rozetini darbelerle kırar. Kırılan anahtar rozetinden bareli kırıp yeni barel takılarak kapı açılabilir.
Yaşam üçgeni, çöken tavanın dayanıklı eşyalara yaslanması ve zemin ile o eşyalar arasında bir üçgen yaratmasıdır. Deprem esnasında yaşam üçgeninden faydalanmak için buzdolabı, çamaşır makinesi, koltuk, masa gibi dayanıklı eşyaların yanına kafanızı koruyacak şekilde çökmelisiniz.
Kapı eşikleri, deprem sırasında durulmaması gereken tehlikeli yerler arasında bulunur. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır. Bu nedenle bebeğinizle birlikte kapı eşiğinde sarsıntının geçmesini beklemeyin.
Temel afet eğitmeni Nazmiye Karaca, deprem anında giriş kattakilerin hızlıca dışarı çıkmasını, üst kattakilerin ise sarsıntı geçene kadar yatak ya da koltuk yanında cenin pozisyonunu alıp tutunması gerektiğini söyledi. Karaca, sarsıntılar bittikten sonra 10-15 saniye kadar beklenmesi gerektiğini vurguladı.
Özellikle kapılar duvar oyması olduğu için çökebilir. Yine deprem anında mutfakta dolaplarda bulunan ağır eşyalar, televizyonumuz ve kitaplığımız sabit değilse üzerimize devrilebilir. Yine camlar, kitaplık önü, şifonyer, mutfak dolapları ve banyodan uzak durulması lazım.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Sarsıntı geçene kadar bekleyin ve güvenli bir yerde diz üstü çökün. Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için de sabit bir yere tutunun. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğunuz yerde kalın. Deprem anında ilk sığınılan yerlerden biri kapılar oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri