Öncelikle temizlemek için sıcak su kullanmak boyaya zarar verir, buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle kullandığınız su sıcak olmalıdır. Ev çevresinde kullandığınız çamaşır suyu ve kimyasal içeren her türlü temizlik ürünleri aracınızın boyasına zarar verir.
Kaportada oluşan ufak tefek göçükleri sıcak suyla düzeltebileceğinizi biliyor muydunuz? Nasıl yapılacağını merak ediyorsanız yazımızı dikkatlice okumaya devam edin. Sıcak suyu plastik olan yere dökmeniz gerekiyor aksi halde aracın boyasına zarar verebilirsiniz.
Bişey olmaz. O kadarda kaynar su dökmeye gerek yokki... Kuş pisliği boyayı mahvediyor.
Aracınızı Ilık Suyla Yıkamalısınız
Arabanızı yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Arabayı çok soğuk veya çok sıcak suyla yıkamak doğru değildir, araba yıkamada en ideali ılık su kullanmaktır.
Aracın fırça ve benzeri sert aparatlarla yıkanması, uygun olmayan yıkama maddelerinin kullanılması, yıkandıktan sonra ıslak bırakılması, güneş altında yıkanması, güneşin altında uzun süre beklemesi boyanın yıpranmasına, çizilmesine, matlaşmasına ve renginin solmasına neden olur.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle Bulaşık deterjanları fosfat içerdiğinden ve yüksek PH değerli her kimyasal boyaya zarar verir. Bu kimyasallarla yapılan yıkamalar aracın üzerindeki verniği aşındırmakta bir süre sonrada araç boyasının matlaşmasına sebep olmaktadır.
Kuş pisliklerini temizlerken kesinlikle kuru peçete, ıslak mendil, fırça gibi ürünler kullanılmamalıdır. Kuş pisliği ilk etapta sıvı bir haldeyken katı hale geçtiği zaman çok sert bir hal alır. Bu sertlik boyanızda derin çizikler yaratacaktır.
Bu durumda gereken müdahale yapılmazsa çok kötü sonuçlara sebep olabilir. Motordan dumanlar çıkması, araç parçalarının hasar görmesi, conta yakması ve hatta motor hasarına bile yol açabilir.
Motor ısınması durumunda;
Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kireçsiz su konur. Motor bloğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır. Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.
Ilık su, araba temizliği için en uygun olandır. Önce dış temizliği, ardından iç temizliği yapmalısınız. Eğer araba yıkamak için uygun bir alanınız yoksa (garaj, bahçe vb) bu işlemi oto yıkamacılarda gerçekleştirmeniz daha uygun bir seçenektir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Bazı araçlar da içerisine su aldı. Aracın içerisine giren su döşemelerin alt kısmında birikir ve dışarıdan hava alamaz. Araç yavaş yavaş paslanmaya ardından da çürümeye başlar. Yani su alma sorununun bir an önce çözülmesi gerekir.
Zira yüksek hava sıcaklıkları, basınç kaybına neden olabilir ve lastiklerinizi olumsuz şekilde etkiler. Eksik veya aşırı şişirme basıncına sahip lastikler, aracınızın performansını düşürür; frenleme mesafeleri uzar, lastiklerin delinme veya patlama riski artar.
Göçük oluşan kısma silikon yardımı ile yapıştırma işlemi yapılır ve birkaç defa hafif hafif çekmenin ardından hızla çekilir. Hatta bazı yöntemlerde arabanın göçük kısmına sıcak su dökerek vakum ile çekilir. Buda başarılı bir yöntem olarak bilinir. Bu şekilde kesinlikle arabanın boyasına zarar gelmez.
Göçük düzeltme boyaya herhangi bir zarar vermemektedir. Çünkü son teknoloji üretilen boyalar esnek yapıda üretilmektedir.
Pasta ciladan sonra yağmur zarar vermez.
Yağmur altında yapılmadığı sürece, uygulamadan önce veya sonra yağmur pasta cilaya zarar vermez. Dikkat edilmesi gereken konu pasta cilaya başlamadan önce araç yüzeyinin temiz ve kuru olmasıdır.
1.Araç güvenli bir yere çekilir ve aracın rölantide çalışması sağlanır. 2.Kalorifer en sıcak konuma alınır ve en yüksek ayarda açılır. 3.Aracın radyatörüne su dökülür. Motor bloğuna kesinlikle su dökülmez.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Çünkü araba hararet yaptığında conta yanabilir ve silindir kapağı yamulabilir.
Hararet, aracın çalışma esnasında motorun fazla ısınma sebebiyle su kaynatması olayına denir. Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Evet; antifriz, motorun hararet yapmasını önleyerek motorun ömrünü uzatabilir. Kış aylarında kullanılan antifriz, motor suyunun donma derecesini yükselterek donmasını önleme görevi üstlenir.
Bulaşık ya da çamaşır deterjanı kullanmayın
Fakat kirlerle beraber araç yüzeyindeki koruyucu kaplamayı akıtıp aracın boya ömrünün kısalmasına neden olur. Bu nedenle aracınızı deterjan yerine otomobil şampuanı ile yıkamayı tercih edin.
FIRÇA VEYA BENZİNLİK OTOMATLARI
Fırçalar ve benzinlikteki otomatlar aracın dış yüzeyini çizer, verniğini alır, aracınızın boya görünümünü matlaştırır. Araç boyasındaki vernik zarar gördüğünden yukarıda belirttiğimiz kuş gübreleri ve ağaç reçineleri aracın boyasına daha çabuk ve daha etkili zarar verir.
Sileceklerin cam üzerinde rahatça kaymasını sağlar. Silecek lastiklerine zarar vermez, yıpratmaz. Aracınızın metal aksamına ve boyasına zarar vermez. İnsan sağlığına zararlı bir kimyasal olan metanol içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri