29.07.2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 32263 Sayılı Karar ile 06.02.2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle oluşan bölgesel kriz gerekçesiyle kısa çalışma uygulanan işyerleri için kısa çalışma süresinin uzatılmasına karar verilmiştir.
29 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatıldı.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
"İşsizlik ödeneği süresinden düşülmeyecek"
Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bölgesel kriz gerekçesiyle 3 ay süreyle kısa çalışma uygulamasının hayata geçirildiği hatırlatıldı.
29 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete'de yer alan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği uygulaması uzatılmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
DEPREM BÖLGESİNDE YARGISAL SÜRELERİN DURDURULMASINA YÖNELİK UYGULAMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLMİŞTİR. Bilindiği üzere, olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen illerde bir kısım yargısal sürelerin 06 Nisan 2023 tarihine kadar durdurulmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 11.02.2023 tarihinde yayımlanmıştır.
Pandemide kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanlar için SGK'ya eksik bildirilen prim günlerini tamamlama imkânı tanındı.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
27. Kısa Çalışma Hak Edilen İşsizlik Ödeneğinden Mahsup Edilir mi? Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir.
Kovid-19 salgını döneminde istihdamı korumak için 2020 yılı Mart ayında başlatılan Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği ve işten çıkarma yasağı uygulamaları 1 Temmuz 2021 itibariyle kontrollü normalleşme dönemine geçilmesiyle birlikte sona erdi.
(2) Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak üzere kısa çalışma süresi kadardır. (3) Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde, çalışılmayan süreler için aylık olarak hesaplanır.
22/04/2021 Tarihli ve 3910 Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 31/01/2021 tarihine kadar (bu tarih dâhil) Covid-19 gerekçesiyle kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunmuş olan tüm sektörlerdeki kısa çalışma ödeneğinin süresi 30/6/2021 tarihine kadar uzatılmıştır. Uzatma, 01/04/2021 – 30/06/2021 tarihlerini kapsamaktadır.
KISA ÇALIŞMA İLE İLGİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI, YENİ BAŞVURU İMKANI TANINDI 01 Aralık 2020.
11- ÇALIŞANIN SİGORTA PRİMLERİ ÖDENİYOR MU? Çalışanın kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödeniyor. Kısa ve uzun vadeli sigorta primleri ise ödenmiyor.
Günlük Ortalama Brüt Kazanç: 150,00 TL. Günlük Brüt Kısa Çalışma Ödeneği: 90,00 TL. Günlük Damga Vergisi Kesintisi (%0,759): 0,68 TL. Günlük Net Kısa Çalışma Ödeneği: 89,32 TL.
Kısa çalışma döneminde işçinin SGK primi ödemeleri ile ilgili de hak kaybı yaşanmaktadır. İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için İŞKUR tarafından sadece genel sağlık sigortası primi ödeniyor. Emeklilik için gerekli olan uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiyor.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI NELER? Alınan karar ile deprem bölgesinde çalışanlara kısa çalışma ödeneği ödenecek. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanılabilmesi için, işverenin haftalık çalışma sürelerini en az üçte bir oranında azaltması, faaliyetini tamamen ya da en az dört hafta süreyle durdurması gerekiyor.
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
Tüm bu sebeplerle gerek Kısa Çalışma Ödeneği alan ya da Ücretsiz İzne çıkarılan işçinin bu dönem zarfında sigorta primleri yatırılmadığından, bu günler emekliliğe esas alınan sürelere eklenemez.
Kısa çalışma döneminde prime esas kazanç ortalamanız düşmeyeceğinden, kısa çalışma ödeneği almanız emekli aylığınızın düşmesine neden olmaz.
Kovid-19 salgını sırasında kısa çalışma ödeneği alanların, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinde eksik primi tamamlayabileceği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri