Aralık ayı sonuna kadar 8 bin 568 konut ve bin 769 köy evi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecek. Yapımı tamamlanan konutların içerlerine eşyalar yerleştirildi. Son düzenlemelerin yapıldığı deprem konutları drone'la da görüntülendi.
Köy evleri eşyalı teslim edildi
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından kalıcı konut ve köy evlerinin yapım süreci eş zamanlı yürütülürken, köy evleri, depremden 76 gün sonra teslim edildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremleri sonrasında inşa edilen deprem konutlarının son görüntülerini paylaştı. Bakanlık tarafından depremden etkilenen illerde inşa edilen 46 bin konut, şubat ayının ilk günlerinde kurayla hak sahiplerine teslim edilecek.
Konutlar için 500 bin TL, işyerleri için ise 250 bin TL hibe verilecek. Konut büyüklüklerine göre 500 bin TL ile 800 bin TL arasında ve işyeri büyüklüklerine göre de 250 bin TL ile 500 bin TL arasında da kredi kullanabilecek.
Alt gelir grubuna üretilen konutlar için ilanda belirtilen miktarda peşinat alınmaktadır. Peşinatın, sözleşme sırasında aracı bankaya yatırılması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 22 Eylül 2020'de yaptığı açıklamada, ""2+1 konutlar şerefiye bedellerine göre 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme ile vatandaşlarımıza teslim edilecektir. 3+1 konut için 730 ile 935 lira arasında bir bedel belirlenmiştir.
Buna göre deprem bölgesine yapılacağı açıklanan 105 metrekare düşük katlı bir konutun inşaat maliyeti 666 bin 750 lira; apartman tipi bir konutun inşaat maliyeti ise 716 bin 625 lira. Depremzedeler bu maliyetlerle ev sahibi olmayı bekliyor” dedi.
Deprem konutlarının inşası, merkeze yakın, şehrin sosyolojisine, kültürel yapısına, demografik yapısına ve vatandaşın ihtiyacına göre belirlenen rezerv alanlarda yapılıyor. Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlar, balkonlar hariç 105 metrekare brüt, 85 metrekare net, 3 artı 1 olarak planlanıyor.
Afetler Kanunu'nun 29'uncu maddesine göre hak sahibi olmak şartıyla, yıkılan, yanan ve ağır hasara uğrayan binalarla imar planları gereğince kamulaştırılmasında zorunluluk bulunan yerlerdeki binalarda oturan ailelere konut yaptırılır ve kredi veriliyor. Depremde evi yıkılan ev sahipleri hak sahibi olabiliyor.
TRT'nin haberine göre hak sahiplerine maliyet üzerinden borçlandırma yapılacak. İki yılı ödemesiz, toplam 20 sene faizsiz vade imkanı sağlanacak. Afet yapılarına başvuruların nasıl olacağı da netleşti.
Hak sahiplerine teslim edilen konut sayısına mart ayının ortasına kadar 30 bin konut daha eklenecek. Böylece deprem bölgesinde inşası tamamlanan konut sayısı 75 bin 364'e ulaşmış olacak. Depremin vurduğu illerde rezerv alanlarda yapımı süren ve ihale aşamasındaki konut sayısı ise 307 bin 66'ya ulaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan 1 yıl içinde 319 bin konutun yapılacağı sözünü verdi ancak Mart 2024 sonuna kadar 75 bin 364 konutun teslim edilmesi planlanıyor. İlk yıl hedefinin yüzde 24'ü gerçekleşecek. İhtiyaç duyulan toplam 680 bin konutun yüzde 11'i mart sonuna kadar teslim edilmiş olacak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapımı devam eden ve ihale aşamasındaki deprem konutlarının sayısının 307 bini aştığını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatay mimariden taviz vermeyeceklerini vurgulayarak, inşa edilecek konutlarla ilgili şu bilgileri paylaştı: "TOKİ'nin inşa edeceği konutlar zemin artı 3 veya 4 katlı, 3 oda 1 salon olarak yapılarak hak sahiplerine verilecektir.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
BAKAN ÖZHASEKİ: “DEPREM BÖLGESİNDE KÖY EVLERİ HAFİF ÇELİKTEN YAPILACAK” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği BakanıMehmet Özhaseki, “Deprem bölgesinde 100 bin köy evimizi ileri yapı teknolojisi kullanarak hafif çelikten inşa edeceğiz.” dedi.
Binası ağır hasarlı olduğu halde kanun gereğince hak sahibi olamayan ya da olmayı talep etmeyen afetzedeler için Afet Kanunu kapsamında ev yapılmamaktadır.
İnşaat yapılmasına uygun ise devletin de desteği ile yıkılan evin yerine 4- 5 katı geçmemek üzere yenisi yapılabilecek. Hiçbir şekilde bunun üzerinde bir yapılaşmaya izin verilmeyecek. Bu nedenle maliklerin aralarında anlaşması koşulu aranacak. Arsa müsaitse, yatay olarak bina genişletilecek.
KİMLER HAK SAHİBİ OLAMAZ
Kanuni sürede Talep ve Taahhütname vermeyen ve borçlandırma işlemini yapmayanlar. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cins ikinci hasarsız konut, işyeri ve ahırları olanlar. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.
DİYARBAKIR'DA 859 KONUT TESLİME HAZIR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce tek katlı, 3 1, brüt 130 metrekare, net 116.57 metrekare olarak projelendirilen 104 köy tipi afet konutunun da yapımına başlandı.
2+1 daireler net 80 metrekare olurken, 3+1 daireler ise net 127 metrekare oldu.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Belgeye göre, projede; Kalyon, Kuzu Grup, Ege Yapı, Nef, Tahincioğlu, Optimal, Dome, NKY ve ANT Yapı şirketleri yüklenici olarak belirlendi.
Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesinde 1 Şubat'ta bin konut için kura çekilişi, 6 Şubat'ta ise anahtar teslimi yapılacak. 6 Şubat depremleri sonrasının hemen ardından başlanılan konutların teslim tarihlerinin müjdesi verildi. Belirlenen tarihe göre 1 Şubat'ta kura çekilişi 6 Şubat'ta ise anahtar teslimi yapılacak.
AFAD'ın konut kuralarında hak sahipleri için uygulanan bir tane önceliği var. O da şehit yakınlığı. Diğerlerinin tamamı eşit şartlarda. Depremde yakınlarını kaybedenlere öncelik tanınacağına dair bir bilgi yok” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri