Ağaç dalları kırılıp, düşer. En ağır mobilyalar bile hareket eder ya da yer değiştirerek devrilir.
3. Ağaçların topluca devrilmesi: Doğrudan fay hattı üzerinde bulunan ağaçlarda ise bazı ağaçlar devrilmekte ve ölmektedir. Bu durumda ölen ağaçların son yıllık halkaları deprem yıllarını verirken, alanda kalan diğer canlı ağaçların yaşam alanları genişlediğinden büyümelerinde artışlar meydana gelmektedir.
Uzmanlara göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynuyor. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye ediliyor.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
Köklerin kendileri binalara ve temellere doğrudan zarar verme yeteneğine sahip olmasa da, giderek daha fazla toprak yer değiştirmesi, binanın üzerinde bulunduğu toprağın bütünlüğünü ve destekleyici yapısını tehlikeye atabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ağaç köklerinin zarar verdiği yapıların, temel duvarlarında kil ya da toprak doldurulmuş binalar olduğunu vurgulayan Yetiştirici, “Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi; temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Tüm ağaç türleri, ahşap ev yapımında kullanmak için uygun değildir. Kereste için tercih edilen ağaç türlerinin başında çam ağacı yer alır. Ahşap ev yapımı için kereste olarak çam ağacı kerestesi kullanılabilir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Çalışmalar, ağaç ve bitki köklerinin sismik dalgaları yeryüzünde dağıtmaya yardımcı olduğunu ve böylece kara üzerindeki kuvvetlerini azalttığını gösteriyor. Fransız fizikçiler de bir sıra ağacın sismik dalgaların hasarından izole edebileceğini gösteren bir çalışma yürüttüler.
Ağaçlar Depremde ve Afetlerden Korur
Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.
Binalara çok yakın dikilmiş ağaçların kökleri genelde, temeli tahrip edecek yeterli basınç oluşturamaz. Ancak çok ince kökler su bulmak için betonarme olmayan temellerdeki çatlaklara veya küçük deliklere işleyebilir. Ağaç köklerinin en bariz ve kötü etkisi; temel duvarları arasına toprak doldurulmuş yapılarda görülür.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birincisi olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel hammadde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir.
Bir sarkaç tarafından belirlenen bir oranda mekanik bir eşapman yoluyla enerji aktaran alçalan bir ağırlıkla çalıştırılan mekanik saatler, orta derecede güçlü bir deprem tarafından kolayca durdurulabilir çünkü sarkaç destek çivisinden veya kancasından atlayabilir, ona güç veren ağırlık olabilir. kasnağından atlar, ...
Çok katlı apartmanlarda üst katlar alt katlara göre daha çok sallanır. Bu binalar 1975 ve sonraki tarihli deprem yönetmeliği ve Fen kurallarına göre yapılmışsa çökme tehlikesi yoktur. Yapılacak davranışlar 1-2 katlı evlerdekilerden farklı değildir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur. Bulunduğunuz mahalleden uzaklaşmak şehir dışına çıkmak için arabanızı kullanmayınız. Çünkü bu tür çok sayıda araba olduğu için trafik sıkışıklığı olur.
Dışa bakan duvarlar daha güvensizdir ve bir deprem anında yıkılma riski daha yüksektir. Bu nedenle AFAD "Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun" diyor.
Deprem anında saklanılmaması gereken yerler:
- Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı. - Kesici eşya, bardak, tabak gibi ürünlerin ve devrilme riski yüksek olan beyaz eşyaların bulunduğu mutfağa saklanılmamalı.
Ladin ağacından yapılan ahşap evler: Ladin ağacı kuru ve soğuk bölgelerde dayanıklılığını artırmaktadır. Bu sebeple Kuzey Amerika, İrlanda, Alaska gibi bölgelerde sıklıkla kütük ev yapımında kullanılmaktadır. Bu türden evlerin sıcak iklimlerde dayanıklılığı azalma gösterdiğinden bu bölgelerde tercih edilmemektedir.
Dayanıklılık oranı çok yüksek olan çam ağacı kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir. Çam ağacı özgül ağırlığı 510 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da dayanıklıdır. Bunun yanı sıra inşaat ve mobilya sektöründe de çam ağacı sıklıkla kullanılmaktadır.
Ahşap evler kış mevsimi için idealdir. Çünkü evi sıcak tutmak için az enerji tüketir. Yaz aylarında da serin bir ortam sunarak memnun kalmanızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri