Yahya Kemal Beyatlı, doğum adıyla Ahmed Agâh, (2 Aralık 1884, Üsküp - 1 Kasım 1958, İstanbul), Türk şair, mütefekkir, yazar, siyasetçi ve diplomattır. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir.
Yahya Kemal, şiiri nağme olarak gören bir şairdir. Şiirde ritme yani iç musiki (derunî ahenk, iç ahenk)ye önem verir. Şiirde önemli olan, mısradaki kelimelerin bir beste hâlinde armoni oluşturmasıdır. Yahya Kemal, “Ok” şiiri dışında şiirlerini aruz vezniyle yazmıştır.
Türkçe ağzımda annemin sütüdür diyen Yahya Kemal, şiirlerini çağdaş bir yorumla dile getirmiştir. Şarkı, murabba, gazel türlerinin yanında Batılı nazım biçimlerini de kullanmıştır.
Yahya Kemâl'in şiirdeki amacı ve estetiği son mısrada kendini gösterir. O, şiirimize yeni bir bakış açısı ve yeni bir anlayış getirmeyi amaç edinmiştir. Bu anlayış, bize gerçek şiirin ne olduğunu öğrenme yolunu açmıştır. Yahya Kemâl'e göre, “şiir kalpten geçen bir hâdisenin lisan hâlinde tecelli edişidir.
Yahya Kemal bu bağlamda Turancılık, İslamcılık, Osmanlıcılık, Batıcılık gibi fikir akımlarından etkilenmiştir. Bu fikri akımlar içinde Turancılık akımı çok kısa bir süre de olsa Yahya Kemal‟i derinden etkilemiştir. Yahya Kemal‟in milliyetçilik duyguları bilinçli bir biçimde, Paris‟te uyanmaya başlamıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Özet: Yahya Kemal Beyatlı, tarihî sürecini tamamlamış olan klâsik Türk Edebiyatından sonraki bir devirde, yani XX. yüzyılda yaşamış bir kişi olduğu hâlde, şekil açısından Divan şiir geleneğini ve aruz veznini en iyi şekilde kullanmayı başarabilmiş usta bir şairimizdir.
Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden biridir. Şiirleri Divan edebiyatı ile modern şiir arasında köprülük görevi üstlenmiştir.
Yahya Kemal'e göre bir mısraın şiir olup olmadığını anlamak gayet kolaydır. “Derunî ahenk ile ifade edilmişse şiirdir”(1997:48). Çünkü “duyulmaksızın yalnız vezin ve lisan mümaresesiyle (yatkınlık) söylenen söz şiir olmaz”(1997:48).
Yahya Kemâl, in şiirine kaynak olan unsurlar ola- rak Đstanbul semtlerinin güzelliklerini, Osmanlı tarihin- deki zaferlerin ve yenilgilerin verdiği duyguları, tabiatın eşsiz güzelliğini, insanların yaşamını, aşkı, ölümü ve din duygusunu gösterebiliriz.
Nazım, ilk şiir derslerini Yahya Kemal'den almıştı. Bu özel dersler vesilesiyle Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Ayşe Celile ile yakınlaşmıştı. İddialar o ki, güzelliği dillere destan Celile Hanım, Yahya Kemal'i de etkilemeyi başarmıştı.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
' (Beyatlı, 2005a: 266) Yahya Kemal'in 1912'de Türkiye'ye döndükten sonra bu mülâkatın yapıldığı yıla kadar geçen sürede yalnızca 23 şiiri yayınlanmış bulunmaktaydı. Bunların da 20'si sadece iki yıl içinde, 1918 ve 1919 yıllarında çıkmıştır. O sebeple onun için “şiirsiz şair" yakıştırmasının uygun görülmesi doğaldır.
Beyatlı, Elçi olarak 1926-1929 yıllarında Varşova'da görev yaptıktan sonra 1929 yılında Madrid Elçiliğine nakledilmiş ve 1932 yılına kadar burada görev yapmıştır. Madrid'de iken Lizbon'a da ekradite edilmiş ve 1931-1932 yıllarında Portekiz'de Türkiye'yi temsil etmiştir.
Eşya, nesne ve varlıklara kendi gerçek anlamlarının dışında yeni ve çağrışımsal anlamlar yükleyen Yahya Kemal, simgeler ve onlara yüklediği anlamlarla kendi şiir dünyasını zenginleştirir.
(1884-1958) Türk dilinin en büyük ustalarında biridir. Kitapyurdu.com'da kayıtlı 26 eseri vardır.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Yahya Kemal, 2 Aralık 1884'te günümüzde Makedonya sınırları içinde kalan Üsküp'te doğmuştur. Asıl ismi Ahmet Agah'tır.
O hangi topluluk ve dönem sanatçısıdır? Ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı kimdir sorusuna yanıt arayanlar vardır. Yahya Kemal Beyatlı şiirleri, parnasizm, neo-klasisizm ve Nev-Yunanilik etkisi altındadır. Milli Edebiyat anlayışından uzak eserleri olan Yahya Kemal hayatı ile ilgi çekici bir isimdir.
1946 yılındaki seçimlerde Recep Peker'in ısrarlarıyla milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Yahya Kemal'in verdiği bu zahmetler boşa gitmemiştir. Ve 1948 yılında yıllardır beklediği elçilik görevine hem de Büyükelçi unvanıyla kavuşmuştur. Türkiye nezdinde Pakistan Devleti'nin ilk Büyükelçisi olmuştur.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Bulunan en eski tarihli şiirler Enheduanna imzası taşımaktadır. Bu nedenle daha öncesinde herhangi bir şairin yaşayıp yaşamadığını bilmek pek mümkün değildir. Dolayısıyla yazılı kaynaklara dayanarak tarihin ilk şairi Enheduanna olarak kabul görmektedir.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler. - Bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Milli Mücadele döneminde Yahya Kemal İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesi profesörlüğü yapmaktadır. Üniversitenin bilim kuruluşu Atatürk'e üniversitenin fahri profesörlüğü unvanını vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri