Van depremi sırasında çelik kapıların kilitlenerek vatandaşların evde kalması sonucu harekete geçen Sur Çelik Kapı, deprem sırasında kendiliğinden açılıyor. Kapı açılmakla kalmıyor derem anında uykuda olanları da çaldığı alarm ile uyandırıyor.
Deprem anında ve sonrasında binada oluşabilecek herhangi bir hasar nedeniyle dairelerde bulunan çelik kapıların darbe alması durumunda kapıların kendi kasasında sıkışarak çıkışlara engel olacağını belirten Sinan Bakkal, “Çelik kapılar ufak bir darbe aldığı anda kasası içinde sıkışır.
Tüm iş süreçlerini “önce insan” mottosuyla sürdüren Sur Çelik Kapı'nın depreme dayanıklı kapısı, deprem zamanında evde kimse yoksa sistemini devreye sokmuyor. Ayrıca bu kapı, hırsızlara geçit vermeyerek afet ve/veya tatil dönemlerinde insanların huzurla evlerinden ayrılmalarına olanak sağlıyor.
Geniş çıkış yolları oluşturulmalıdır. Dışa doğru açılan kapılar kullanılmalı, acil çıkış kapıları kilitli olmamalıdır. Acil çıkışlar aydınlatılmalıdır. Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.
Kapı dibinde hayat üçgeni de olmayınca, oracıkta yaşamlarını yitirmişler. Evde yatarken, sokak kapısı hariç kapıları kapatmayın. Kapalı kapılar depremde kilitleniyor ve bir daha açılmıyor'' ifadelerini kullandı.
İlgili 19 soru bulundu
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Bina içindeyseniz
Kesinlikle panik yapmayınız. Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun.
Depremde kapı eşiğinde durulur mu? Depremde durulması gereken mekanlar, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu kapsamda eğer bulunduğunuz binanın kapılarının sağlam ve ağır yüklere dayanıklı olduğundan emin değilseniz kapı eşiklerinden uzak durun.
Deprem anında saklanılmaması gereken yerler:
- Kolon, kiriş, kapı altı ya da yakınına saklanılmamalı.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Çelik kapılar, dayanıklı yapısı ve yüksek kaliteli malzemeleri sayesinde güvenlik açısından üstün bir seçenektir. Bu kapılar, dayanıklı çelik paneller ve güçlendirilmiş kilit mekanizmaları ile donatılmıştır, böylece potansiyel hırsızlık girişimlerine karşı etkili bir bariyer oluşturur.
Çelik kapılar yapıların giriş kısımları için tercih edilen güvenli ürünlerdir. Özellikle emniyet açısından tercih edilen çelik kapıların sadece kaliteli ve sağlam olması maksimum güvenlik açısından yeterli değildir.
Betonarme binalara göre daha hafif olaması ve perçinli sistemle birlikte birleştirilmesinden dolayı deprema anında esner fakat yıkılmaz. Yapılan bilimsel araştırmlar ışığında çelik konstrüksiyon ve çelik yapıların 8.9 depremine karşı dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır.
Tuzaklı, barelli ve asma kilit modelleri oldukça dayanıklı ve güvenilir kilit modelleri arasında bulunmaktadır. Bundan dolayı tuzaklı, barelli ve asma kilit modellerini gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda apartman dış kapı modellerinde genellikle elektrikli kilit modelleri kullanılmaktadır.
Deprem sırasında kapı eşikleri durulmaması gereken tehlikeli yerler arasında bulunuyor. Ayrıca, balkon, merdiven boşluğu ve asansörlerin de deprem sırasında kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir.
Kolonlarda Oluşan Hasar Tehlikeli
Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilir.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Banyo ve tuvalet küçük olduğu için güvenlidir ve orada kalınması daha doğru olur. Bulunduğunuz mahalleden uzaklaşmak şehir dışına çıkmak için arabanızı kullanmayınız. Çünkü bu tür çok sayıda araba olduğu için trafik sıkışıklığı olur.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor: "Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
Evlerde bulunan gardrop, buzdolabı, vitrin, ayna, kitaplık gibi devrilme riski olan eşyaların büyük risk taşıdığını dile getiren uzmanlar, bu eşyaların insanların üzerine devrilmesi, üzerlerinde bulunan camların kırılarak yaralanmalara veya ölümlere yol açabileceği belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri