birleşmiş milletler insan hakları komitesine göre evet. kabul etmek zorundalar. komiteye göre deprem sebebiyle göç bir zorunluluk.
"Deprem, iltica başvurusunu hızlandırmak için sebep değildir"
Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Türk vatandaşlarının sayısı artmaya devam ediyor. Ekim ayında sadece Almanya'ya 9 bin 692 Türk vatandaşı iltica etti. 2023 yılında Almanya'ya ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısı ekim ayı itibariyle 45 bini geçti.
Almanya iltica yasası 4. madde olarak yasada yerini almaktadır. En düşük koruma türüdür. Bir ülkede savaş ya da çatışma, iç karışıklık varsa ya da ölüm veya idam cezası varsa ya da işkence, aşağılayıcı, insanlık dışı uygulamalar varsa verilen bir iltica türüdür.
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından Ankara, İstanbul ve İzmir'de, vize hizmetlerinin sağlanması için yetkili tek resmi kurum olan “iDATA” üzerinden başvurular yapılabilecek. 13 Şubat'tan itibaren vize başvuruları için randevular ülke genelindeki vize kabul merkezlerinin şubelerinden alınmaya başlandı.
İlgili 17 soru bulundu
Depremden etkilenen, evini kaybeden veya tedaviye ihtiyacı olan kişiler hızlandırılmış bir süreçle vize alıp Almanya'daki yakının yanına gidebilecek. Vize için istenen belgeler normale göre biraz daha az, ayrıca depremzedelerin başvuruları hızlıca işleme alınıyor.
Almanya'dan Depremzedelere Hızlı Vize
Kılıç, "Verilen 3 aylık vize, esasında normal bir 90 günlük turist vizesi. O yüzden geçerli kanun turist vizesi uzatılmaz diyor. Eğer uygulama değişmezse, gelen depremzedeler bu sürenin sonunda Almanya'dan gitmek zorunda kalacaklar.
Almanya'ya güvenli bir üçüncü ülke üzerinden girmiş olsanız bile mülteci statüsüne sahip olabilirsiniz; iltica hakkından farklı olarak, mülteci statüsü almak için Almanya'ya doğrudan uçakla gelmemiş olmanız gerekir. Tanınmış mültecilere üç yıl geçerli olan bir oturum izni verilir.
Başbakan Olaf Scholz, Berlin'de düzenlenen bir zirvede göç konusunda kaynak sıkıntısı olan eyaletlerin başbakanlarıyla bir araya geldikten sonra, federal hükümetin Ocak 2024'ten itibaren federal eyaletler tarafından kabul edilen her mülteci için 7 bin 500 euro ödeyeceğini duyurdu.
Almanya'ya gelen her sığınmacının, ilgili Alman makamlarına giderek kayıt yaptırması gerekir – bu kayda “Asylgesuch” denir. "Asylgesuch", Almanya'da iltica başvurusunda bulunmak istediğinizi bildiren ilk kayıttır ve yapılması gereklidir. Ardından, BAMF'a gidip resmi olarak iltica başvurusunda bulunmalısınız.
İltica başvurunuz reddedilirse, veya ikincil koruma statüsü tanınmasına rağmen siz mülteci statüsü hakkınızın olduğunu düşünüyorsanız, İtiraz Mercii nezdinde (2. derece) bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz. Bu, iş piyasasında bir Alman vatandaşı ile aynı haklara sahip olduğunuz anlamına gelir.
Geçen yıl Avrupa ülkelerine iltica talebinde bulunan yaklaşık 101 bin Türk vatandaşının yüzde 60'ı Almanya'yı tercih etti.
İltica başvurunuzun incelenip karara bağlanma süreci en fazla 6 ay sürer.
İltica başvurusu Amerika'ya giriş noktalarında ya da ülkede halihazırda bulunurken yapabilirsiniz. Turist vizesi ya da herhangi başka hangi statüde olursa olsun 1 yıl içinde iltica başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.
Bu durumda, başvuru yapılan ülke uluslararası koruma talebini değerlendirmekle yükümlüdür. – Hususi pasaportlara (bordo hariç; yeşil, siyah, gri ve kırmızı) Dublin uygulaması yapılmaz iltica ettiği ülkenin vizesini almış gibi sayılır ve iltica ettiği ülkede ilticası devam eder.
1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli sığınmacı yardımı ise şöyle: Bir kişi 410 euro, varsa partneri 369 euro, aynı konutta kalan diğer yetişkinler kişi başına 328 euro aylık maddi yardım alabiliyor. 14-17 yaş arası çocuklar 364 euro, 6-13 yaştaki çocuklar 304, ayrıca 5 yaşına kadar çocuklar da ayda 278 euro maddi destek ...
Bunun nedeni ise, iltica etmek için gelen herkese yüksek yardımlar yapılması. İltica eden tek kişiyse, ayda 1000 Euro'dan fazla ödeme hak ediyor. 4 kişilik bir aile için ise 2000 Euro ödeniyor.
Tek yaşıyan kişinin emekli maşı 1.000 Euro civarında ise, hangi bölgede yaşadığına bakılmaksızın, kira yardım talebinde bulunabilir. Sosyal yardım, işsizlik parası (Arbeitslosengeld II) veya “BaföG” alan kişi kira yardım parası alma hakkına sahip değildir, çünkü kira maliyetleri aldıkları yardımın içindedir.
Mahkeme, başvuru sahibinin “vicdani ret” gerekçesiyle “uluslararası koruma” altına alınmasını gerektiren bir durum olmadığına hükmetti.
ALMANYA'DA YENİ GÖÇ YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ 2023-2024 | Emre Yıldırım - YouTube.
Bu işlem genellikle birkaç ay, ama bazen de bir yıldan fazla sürebilir. Yabancılar Dairesi başvurunuzu kabul ettiği takdirde, ailenize bir vize verilir ve "yasal" olarak Almanya'ya seyahat edebilirler.
Almanya'da hükümet, Türkiye ve Suriyeli depremzedelere verilen vizenin otomatik olarak Ağustos'a kadar uzatılacağını açıkladı.
Almanya'nın, Kahramanmaraş depremleri sonrasında depremzedeler için yürürlüğe soktuğu kolaylaştırılmış vize uygulaması 6 Ağustos'ta sona eriyor.
Tüm eşyaları enkaz altında kalan depremzedeler, vize alabilmek için konsolosluk ya da büyükelçiliklere bir tomar belge teslim etmek zorunda. Bu evrakları toplamanın da, her şeyini kaybeden depremzedeler açısından haftalarca sürebileceği, dolayısıyla “hızlı vizenin”, sanıldığı kadar da hızlı olmayacağı vurgulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri