Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Radye temel, deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük anlamda engeller.
Depreme en dayanıklı temel sistemlerden bir tanesi de radye temel sistemidir. Dolayısıyla radye temelin ilk tercih edilmesinin sebebi depreme dayanıklı zeminler oluşturmaktır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Jeoloji haritasının önemli sonuçlarından biri Avrupa yakasının Anadolu yakasına göre hem yapılaşma hem de deprem açısından daha zayıf olması. Bunun dışında haritada Çavuşbaşı bölgesi depreme karşı en sağlam zemin olarak görülüyor.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
İlgili 27 soru bulundu
Mütemadi temel, villa tipi yapılarda en çok kullanılan temel çeşididir. Sürekli temel olarak da bilinir. Zemin etüdünün yetersi olması durumunda mütemadi temel rahatlıkla kullanılabilir. Su basman seviyesini yüksek yapmak istediğimizde bu temel çeşidini kullanabiliriz.
Deprem riski yüksek bölgelerde bina temelleri oluşturmada kullanılır. Binanın yapılacağı zeminin güvenli taşıma gücü yoksa bu temel kullanılır. Binanın yapılacağı temel ilgili binanın mimari yapısının yapılmasına izin vermiyorsa bu temel tercih edilir. Yükü fazla olan tüm yapılarda bu temel kullanılır.
Genel olarak, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller, deprem açısından daha güvenli bölgeler olarak kabul edilmektedir. Trakya Bölgesi'nde bulunan Kırklareli ve Edirne illeri, deprem riskinin düşük olduğu bölgeler arasında yer almaktadır. Bu bölgelerde genellikle daha stabil ve sağlam bir zemin yapısı bulunmaktadır.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
Bina temeli, Kirişler, radye temelin üzerine oturtulur. Kolon yüklerini, daha geniş bir alana yayarak radye temele aktarmak için yapılır. içerisinde kullanılabilir hacimler oluşturmak amacıyla yapılırlar. temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Radye temel deprem anında yapıyla birlikte hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde engeller. Önceki yıllarda emniyet gerilmesinin çok düşük olduğu zeminlerde veya yükün çok fazla olduğu yapılarda kullanılırdı. Ancak günümüzde her türlü zeminde kullanılıyor.
Radye temel depremde oldukça güvenilir bir temeldir. Temel zeminin büyük ve kendi içerisinde farklılık gösterdiği alanlarda bu farkı ortadan kaldırır. Bir deprem anında binayla birlikte hareket edeceği için binanın en az hasarı almasını sağlar.
Bunun avantajı, sağlam karaya daha çok inilmesi. Bir de üzerine rijit bodrumlar eklediğinizde, bina için çok ciddi kelepçe yaratıyorsunuz. Aynı zamanda depremsellik olarak bir katı yok edip, riski azaltıyorsunuz. Aslında üstteki 3 kat etkilenirken, 1 kat toprak altında kaldığından bina daha güçlü davranıyor.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir. Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
İşte Deprem olan 10 il... OHAL HANGİ İLLERİ KAPSIYOR 2023? Deprem nedeniyle büyük yıkımların meydana geldiği 10 ilde (Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay) 3 aylık olağanüstü hal ilan edildi.
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Depreme karşı dayanıklı türleri arasında yer alan betonlara verilen kod isimlerinin detayları ise şöyle: C30 beton 1 cm²'de 300 kilogram, C35 beton 1 cm²'de 325 kilogram, C40 beton 1 cm²'de 400 kiloluk yük, C45 beton 55 MPa ve üzeri basınç dayanımına C50 beton türü ise 60 MPa ve üzeri basınç dayanımına sahiptir.
Pabuç temeller birbirlerine “bağ kirişleri” ile bağlı ise daha uygundur. Temel ne kadar derinde ise daha sağlam ve yerleşmiş bir zemin üzerinde olma olasılığı da o kadar artar. Sığ ve pabuç temeller depremde daha elverişsiz davranış gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri