Ağır depresif nöbet, hasta kimsenin en az iki hafta boyunca ağır bir depresif duygudurumu içinde bulunmuş olması ile karakterize edilir. Nöbetler tekil ya da tekrarlayan bir vaka olabilir.
Depresif bozukluk genellikle tekrarlayan ataklarla seyreden bir hastalıktır, bu nedenle tedavi ile atağın iyileştirilmesinin yanı sıra atakların tekrarlamasının da önüne geçmek gerekir. Depresif bozukluk tedavisinde ilaç tedavileri ve psikoterapiler etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemleridir.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer. Tedavi ile bu süre birkaç hafta ile birkaç aya indirilebilmektedir.
Bu hastalığın belirtilerini kontrol altında tutmak için uzman tarafından kişiye antidepresan ilaçlar önerilir. Kişinin duygu durumunu gözlemlemek için psikoterapi yada konuşma terapisi de tavsiye edilebilir. Bunun yanında hipnoz yöntemi de bu uygulamalara ek olarak depresyon tedavisi yöntemleri olarak kullanılabilir.
Kişinin kendini neşesiz veya yorgun hissetmesi ve günlük faaliyetlerin eskiye göre daha da zorlaşması mümkündür. Bu kişiler, eskiden onları mutlu eden şeylere olan ilgilerini kaybedebilir. Ayrıca konsantre olmakta zorluk çekebilir ve kendine olan güvenini kaybedebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ağır depresif nöbet
Psikotik özellikler barındıran bir nöbet hali, sıklıkla psikotik depresyon olarak adlandırılır ve otomatik olarak ağır nöbet olarak tasniflenir. Eğer hasta kimse, mani ya da hipomani nöbeti geçirmiş ise, bireye majör depresif bozukluk teşhisi yerine bipolar bozukluk tanısı konulur.
Kişinin kendini neşesiz veya yorgun hissetmesi ve günlük faaliyetlerin eskiye göre daha da zorlaşması mümkündür. Bu kişiler, eskiden onları mutlu eden şeylere olan ilgilerini kaybedebilir. Ayrıca konsantre olmakta zorluk çekebilir ve kendine olan güvenini kaybedebilir. Depresyon fiziksel şikayetlere de neden olabilir.
Psikotik özellikli depresyon psikomotor ajitasyon ya da retardasyon, depresif ruminasyonlar bilişsel işlevlerde bozulma, konfüzyon hali gibi şiddetli düzeydeki belirtilerin yanı sıra duyguduruma uygun kabul edilen hezeyanlarla belirli bir psikiyatrik sendromdur.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur.
Ağır depresyon, belirti şiddetinin çok yüksek olduğu depresyonu için kullanılır. Şiddetli bir mutsuzluk, derin bir keder, hüzün, acı, ıstırap, hayattan hiçbir şekilde zevk alamama, hiçbir şeye ilgi ve istek duyamama hali vardır. Sabah bunaltısı çok şiddetlidir.
Günlük hayattaki tüm aktivitelerde veya büyük bir kısmında haz kaybı, zevk veren uyaranlara tepkisizlik, keder ve umutsuzluktan daha belirgin bir depresif ruh hâli, sabah saatlerinde kötüleşen semptomlar, aşırı kilo kaybı veya yoğun suçluluk duygularıyla kendini gösterir.
Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken, distimi, çok daha uzun sürer.
Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır.
Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılır. Etkin bir tedavi ile haftalar içinde kısmi düzelme, 2-4 ay aralığında da tam düzelme elde edilebilir. Hafif şiddetteki depresyonda psikoterapi, majör stresörün ortadan kalkmasıyla birlikte, tek başına yeterli olabilir.
Depresif dönemde ise karamsarlık, özgüven eksikliği, umutsuzluk, mutsuzluk ve motivasyon eksikliği, intihar düşünceleri gibi kişinin hayatını zorlaştıran semptomlar ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluğun tedavi edilmemesi ise başka rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bipolar bozukluk, hastaların yükselmiş duygudurum ve depresif duygudurum dönemleri yaşayabileceği bir duygudurum bozukluğudur. Yükselmiş bir duygudurum dönemi 'manik epizod' olarak bilinir ve depresif bir duygudurum dönemi 'depresif epizod' olarak bilinir.
Son çalışmalar gösterdiki Depresyon beynin hastalığıdır, aklın hastalığı değildir. Kadınlarda depresyon görülme oranı erkeklerden 2 kat daha fazladır. Depresyondaki Kişilerin Beyninde Elektriksel, Kimyasal, Hormonal ve Magnetik alanDeğişiklikleri olmaktadır.
Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Majör depresif bozukluk, hasta kimsenin kişisel, mesleki, veya öğrenim yaşamı ile uyku düzeni/kalitesi, yeme-içme alışkanlıkları ve genel sağlık durumunu olumsuz yönde etkiler. Majör depresyon bozukluğuna sahip yetişkin hastaların %2-7'si intihar ile yaşamını kaybetmektedir.
Aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılan depresyon açısından en net belirti, kişinin herhangi bir şeyden keyif alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolarak, genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır.
Kişinin kendini neşesiz veya yorgun hissetmesi ve günlük faaliyetlerin eskiye göre daha da zorlaşması mümkündür. Bu kişiler, eskiden onları mutlu eden şeylere olan ilgilerini kaybedebilir. Ayrıca konsantre olmakta zorluk çekebilir ve kendine olan güvenini kaybedebilir. Depresyon fiziksel şikayetlere de neden olabilir.
F34: Kalıcı affektif bozukluklar.
Anksiyete ve depresyon şikayetleriniz vardır.
Anksiyete bozukluğunda kişi uzun süre boyunca normalden daha fazla korkar. Bu hastalıkta hastanın birçok korku ve endişesi olabilir. Ayrıca başka çeşitli şikayetler de ortaya çıkabilir. Bu tür şikayetler örneğin terleme, titreme veya kalp çarpıntısı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri