En sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan bel ağrısının depresyondan kaynaklanabildiğini belirten uzmanlar, depresif insanların daha fazla bel ağrısı yaşadıklarını vurguluyor. En iyi terapinin egzersiz yapmak olduğunu belirten uzmanlar, stresten uzak durmayı öneriyor.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Stres nedeniyle, omuzlar doğal koruyucu eylemde kamburlaşır ve kamburluk sırttaki ağrıyı artırır. Stres, solunum modellerini değiştirerek omuz ağrısına neden olabilir. İnsanlar stres altındayken orta ve alt sırt kaslarını ve omurgasını zorlayarak daha az aktif olma eğilimindedir.
Depresyonu ve anksiyetesi olan insanlar, diğer insanlara göre daha şiddetli ve uzun süreli ağrı yaşama eğilimindedir. Anksiyete, depresyon ve ağrının örtüşmesi, özellikle fibromiyalji, irritabl bağırsak sendromu, bel ağrısı, baş ağrıları ve nöropatik ağrılar gibi kronik ağrı sendromlarında belirgindir.
Zihinsel Yorgunlukla ve Stresle Baş Edememek
Strese bağlı sırt ağrısı, vücudun kendini kasmasına, sinirsel anlamda dengesiz bir sistem bütününe sahip olmamıza, uykusuzluğa, beslenmede dengesizliklere ve kötü alışkanlıklara dek uzanma ihtimali olan bir konudur.
İlgili 35 soru bulundu
Sırt ağrısı, sırtta bulunan kasların gerilmesi sonucunda, özellikle stres, yorgunluk, ağır kaldırma, klimaya maruz kalma gibi nedenlerle ortaya çıkan ve bazı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilen ağrı çeşididir.
Aşırı ruhsal gerilim ve korku gibi ruhsal problemler de sırt ağrısına sebebiyet verebilir. Obezite, viral enfeksiyonlar, kemik bozuklukları, travma, omurga hastalığı, disk kayması, kas veya bağ doku hastalığı, böbrek, kalp, akciğer ve yemek borusu gibi iç hastalıklar, tümörler de sırt ağrısı neden olabilir.
Motivasyon eksikliği, değersizlik hissi, karamsarlık, mutsuzluk, suçluluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir. Depresyon tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki hafta sürmesi ve kişinin önceki işlevsellik seviyesinde bir değişiklik olması gerekir.
Sırt ağrısı uzun süre geçmediği takdirde dayanılmaz bir hal alabilir. Bununla birlikte sırt ağrısına ek olarak görülen başka durumlar da olabilir. Eğer kişinin sırt ağrısı çok şiddetli ve zamanla şiddeti de artıyorsa, kişi bu ağrı ile başa çıkmakta zorluk çekiyorsa mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir.
Bizi üzen, sinirlendiren olaylar sırasında kendimizi daha iyi ifade etmek bu ağrıların oluşmasını önleyebilir. Psikosomatik ağrıların tedavisinde kullanılabilecek bir diğer yöntemde yoga ve meditasyon yapmaktır. Yoga ve meditasyon gevşemenize ve duygularınızı daha rahat kabullenmenize yol açacaktır.
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Fibrozit durumunda en sık karşılaşılan belirtiler kaslarda gerilme ve vücudun belirli bölgelerinde ağrıdır. Zaman zaman psikolojik belirtiler de ortaya çıkabilir. Ağrılar genellikle soğuk havalara, çeşitli kokulara, gürültüye ve zaman zaman ışığa bağlı olarak şiddetlenebilir.
Solunum düzenlenmeli ve beden gevşetilmeli: Panik atak esnasında nefes sayısı artar, ama derinliği azalır. Yani kişi sık ve yüzeysel nefes alır. Bu atağa sebep olan mekanizmaları daha da şiddetlendirir. Ayrıca kaslarda aşırı kasılma, cilt ısısında düşme gibi belirtiler yaşanır.
Dinlenme, masaj, fizik tedavi, soğuk ya da sıcak uygulamaların yanında kas gevşetici ilaçlar sırt ağrısına iyi gelen yöntemlerdir.
Yorgunluk: Sürekli halsizlik ve güçsüzlük depresyonun tipik belirtilerindendir. Bir işe başlamak, eldeki bir işi bitirmek zorlaşır. Zaman içinde konuşmak bile hasta için angarya halini alır, konuşma yavaşlar ve monotonlaşır. Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık iş ve akademik hayattaki verimliliği düşürür.
Depresyonda olan kişi karamsar, ümitsiz ve mutsuz olur. Her zaman kendini yalnız ve hüzünlü hisseder. Çevresindekilere karşı ilgisizleşmeye başlayan bireyde, huzursuzluk ve iç sıkıntısı gibi duygular hemen ön plana çıkar. Günlük yaşantısını engellemeye kadar giden bu duygu durumları aylarca sürebilir.
Gülümseyen depresyon kadınlarda daha çok görülüyor
Nevzat Tarhan, “Bu depresyona gülümseyen depresyon da denir. Kişi organ diliyle yaşar. Elem, keder ve hüzün gibi diğer depresyon belirtileri yoktur. Kişi günlük işini yapıyordur, neşelidir ama organ diliyle yaşıyordur depresyonu.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon, sürekli üzüntü, karamsarlık ve mutsuzluk, herhangi bir şeyden zevk alamama gibi ilgi kaybının yaşandığı ruhsal çöküntü ile karakterize duyguduyum bozukluğudur. Depresyonda olan kişilerde uyku ve iştah sorunları yanı sıra düşünme ve hafıza sorunları da yaşanır.
Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken, distimi, çok daha uzun sürer.
Hastanın genel durumu iyiyse, ciddi bir travması yoksa ama akut (aniden başlayan) sırt, bel veya boyun ağrısı varsa bu durumda omurga cerrahisi ile ilgilenen ortopedi veya beyin ve sinir cerrahisi bölümlerine başvurulabilir.
Sırt Kaburga Ağrısı Neden Olur? Sırt kaburgalarında ağrıya daha çok kas gerginliği veya kaburga kırılması gibi yaralanmalar neden olurken, osteoporoz, safra taşı veya akciğer rahatsızlıkları gibi daha ciddi durumlar da ağrının nedenleri arasında yer alır. Buradaki ağrı keskin, donuk hafif veya şiddetli yaşanabilir.
Özellikle kürek kemiklerinde yoğun hissedilen ciddi sırt ağrılarında kalp krizi veya bununla ilişkili koroner kalp hastalıklarından şüphelenilmelidir. Bazı karaciğer ve safra kesesi hastalıkları da sırta yayılan veya sırtta omuz hizasından kaburgaların bitimine doğru tarif edilen ağrılara neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri