Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Şehriyelerimiz yumuşayınca karabiber, pul biber, kekik ve sumağımızı ekliyoruz ve 3 dakika kadar kaynatıyoruz. Bu aşama oldukça önemli baharatların lezzetini vermesi için. Baharatları söylenen ölçüde koymanız da püf noktası bu çorbayı lezzetli yapan içindeki baharatları.
Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp tereyağı eridikten sonra üzerine un ve şehriyeyi ilave ediyoruz. Unun kokusu çıkana ve şehriyeler kızarana kadar tel çırpıcıyla sürekli karıştırıyoruz. Daha sonra üzerine suyu ekleyip kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. İsterseniz tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Çorbanın terbiyesi için; çukur bir kap içine 3 yemek kaşığı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta sarısı ve 1 yemek kaşığı un ekleyin. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Ardından kaynayan çorba suyundan 1 kepçe kadar alıp, terbiyenin üzerine koyun.
1 saatte şehriye şişip yenecek duruma gelecektir. Ama hemen yiyecekseniz piştikten sonra içine 1 su bardağı soğuk su dökün. Bu şehriyelerin şişmesini önleyecektir.
Tereyağı ve zeytin yağını tencerede eritiyoruz . Daha sonra domates rendesini ekleyip pişiriyoruz. Salçayı da ekleyip pişiriyoruz. Oluşan sosun içerisine şehriyeleri de ekleyip biraz karıştırdıktan sonra son olarak suyu yavaş yavaş ekleyip pişirmeye bırakıyoruz.
Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 su yıkayın. Ilık suda ıslatıp 15 dakika kadar bekletip tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
TEL ŞEHRİYELİ ÇORBA TARİFİ
Su kaynamadan tel şehriyeleri tencereye dökün. Çorba kaynadıktan sonra yaklaşık 2 dakika sonra şehriyeleriniz de pişmiş olacaktır.
Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Birçok yemek ve salatada kullanılan arpa şehriye, içerdiği zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. İsminin aksine arpadan değil buğdaydan elde edilmektedir. İşte arpa şehriyenin faydaları ve besin değerleri.
Şehriye çorbanızın katı olmasını istemiyorsanız sıcak su ekleyebilirsiniz. Sıcak su yerine tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
-Arpa içerisinde bol miktarda protein, B1, B3 ve B6 vitaminleri içermesi nedeniyle oldukça besleyici olmaktadır. -Arpa şehriye çorbası kalbi kuvvetlendirmeye yarayan en faydalı çorbadır. -Arpa kemikleri güçlendirmeye yaraması açısından gelişim çağında da oldukça fayda sağlar.
Şehriye çorbası, kış günlerinde peşinizi bırakmayan enfeksiyonlardan kurtulmak için oldukça faydalı ve etkili bir çorba olmaktadır. Bir kase şehriye çorbasına bolca şifa, doyumsuz lezzet ve doğal ilaç vardır. Yapımı çok kolay ve zahmetsiz olması yönüyle şehriye çorbası pek çok evde pişmektedir.
Suyu, 3 tane bulyonu ve yarım limonu ekleyip kaynatıyoruz. Şehriyeler piştiğinde servise hazırdır. Afiyet olsun. Öneri: kaşar peynirle servis yapabilirsiniz.
Şehriyeler de yumuşayıp pişince altı kapatılır ve bolca nane dökülür. Hastaysanız bolca limon da katılarak boğazın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Terbiyeli arpa şehriye çorbası nasıl yapılır? püf noktaları Terbiyeli çorbalarda en önemli püf noktası yoğurdun kesilmemesidir. Yumurta sarısı, yoğurt ve un ekleyerek karıştırdığımız terbiyeyi iyice pürüzsüz hale getiriyoruz ki terbiye kesilmesin.
Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Çorbanın suyu kaynamaya başlayınca arpa şehriyeleri ekleyelim. Tuzunu ayarlayalım ve kısık ateşte 8-10 dk kaynamaya bırakalım. Şehriyeler yumuşayınca üzerine biraz nane serpiştirelim ve ocaktan alalım. Sıcak servis yapalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri