İyot içeriği yüksek besinler: Dereotu. Yeşil yapraklı sebzeler. Kaya koruğu. Kuru meyveler (özellikle kuru erik)
Dereotunun iyot içermediği düşünülürse zaten böyle bir etkinin oluşması da beklenemez.
Bir hafta boyunca, öğünlerinize başlamadan önce tüketeceğiniz bir yemek kaşığı dolusu dereotu ileride gelişebilecek tiroid şikayetlerine karşı mükemmel ve mucizevi bir önleyicidir. Bir yıl içerisinde üç-dört kez bir hafta boyunca her öğün öncesinde bir yemek kaşığı dolusu tüketmek en ideal ölçüdür.
Geçmiş yıllardan beri dereotu gaz giderici ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Bu sayede ödem atımını ve şişkinlik problemlerinin geçmesini destekler. İçerisinde yer alan lif sayesinde bağırsak hareketliliğinin düzenlenmesinde etkilidir ve bağırsak sağlığına iyi gelir.
Dereotu tiroit fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkindir. Tiroidin yavaş çalışması sonucu oluşan hipotiroid ve tiroidin hızlı çalışması sonucu oluşan hipertiroid hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Tiroid hormonu yetersizliği sonucu oluşan guatr hastalığının tedavisini destekler.
İlgili 31 soru bulundu
Dereotunun hipotiroid, hipertiroid, Haşimato tiroidi için de etkili olabileceği bilinmektedir.
Alkol ablasyonu tiroid nodüllerinde yıllardır kullanılan, etkinliği ve emniyeti iyi bilinen bir yöntemdir. Alkol ablasyonu için, ince bir iğneyle ultrasonda görerek nodül içine girilir ve değişik bölgelere az miktarda alkol verilir. İşlem belli aralıklarla birkaç kez tekrarlanarak nodülün küçülmesi sağlanır.
Dereotu hem hipotiroid (tiroidin yavaş çalışması) hem de hipertiroid (tiroidin hızlı çalışması) durumunda etkilidir. Haşimato hastalığı (tiroid iltihaplanması) durumunda etkili değildir. Tiroid nodüllerinin yok edilmesinde mükemmel bir destekleyicidir.
Limonen, karvon, anethofuran, kemferol, vicenin gibi bileşikler, potasyum, sodyum, çinko, manganez, selenyum, folat, demir ve manganez gibi minerallerin yanında dereotunu faydalı kılar.
Dereotunda bulunan maddelerin kandaki TSH miktarını dengelediğini ileri süren Saraçoğlu, sabah, öğle ve akşam öğünlerinden 15 dakika önce aç karnına 1 yemek kaşığı taze dereotunun çiğ olarak ağızda çiğnenerek birkaç yudum su ile tüketilmesini önermektedir.
TİROİD HASTALIKLARI İÇİN DEREOTU KÜRÜ
Bu kürü ayrıca bitkisel olarak da yardımcı ve destekleyici kür kullanabilirsiniz. Hipotiroid (Tiroidin yavaş çalışması) ya da Hipertiroid (Tiroidin hızlı çalışması) durumunda, dereotu kürü uygulanacaktır. Tiroid glandının her iki durumunda da kürün uygulanış tarzı aynıdır.
İbrahim Saraçoğlu; zehirli guatr için yoğurt otunu kaynatıp suyunu içmeyi öneriyor. Eğer ilk defa yoğurt otu tüketecekseniz; bir iki yudum aldıktan sonra bir süre bekleyin. Alerji belirtisi gözlemlenmedi ise yoğurt otu suyunu zehirli guatr için tüketebilirsiniz. Dereotu guatr için oldukça etkili bir sebze olacaktır.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Bunun yanı sıra en fazla iyot; balıklar, istiridye, karides, ıstakoz ve deniz yosunları gibi diğer deniz canlılarında bulunur. Mezgit, ton balığı gibi derin, tuzlu su balıkları ise daha fazla iyot içerir. Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir.
Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde ise, iyi huylu nodüllerin çoğu lazer ablasyon yöntemi ile tedavi edilebilirler. Bu teknikte, ultrason rehberliğinde ciltten ince bir iğneyle tiroiddeki nodüle girilir ve nodül, lazerin oluşturduğu ısıyla tahrip edilir.
İyot, bazı besin kaynaklarında doğal olarak bulunan ancak vücudun kendi kendine üretemediği bir elementtir. İyot minerali, enerji metabolizması başta olmak üzere vücutta pek çok önemli göreve sahiptir. Tiroid hormonları arasında yer alan tiroksin ve triyodotironinin önemli bir bileşenidir.
Dereotu küründen fayda görebilmek için günde 3 kez aralıksız olarak 3 ay devam etmek gereklidir. Özellikle tiroid dengelenmesi açısından kürün doğru şekilde uygulanması önemlidir.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Selenyum takviyesi, özellikle selenyum eksikliği yaşayan bireyler için uygundur. Bu eksiklik, genellikle selenyum açısından eksik bir beslenme programı olan veya belirli sağlık koşullarına sahip kişilerde görülür. Selenyum takviyeleri, genellikle her doz için 100-400 mcg arası selenyum içerir.
Tüm bunların dışında adaçayı, karahindiba, papatya ve çörek otu bitkileri de tiroid fonksiyonları düzenlemede insanlara fayda sağlamaktadırlar. Her biri metabolizmanın çalışma hızını artırmakta ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bundan en önemli faydayı tiroid hormonu görmektedir.
Cevap: Hazırladığımız bu kür, troidleri besler, organ bağışıklığınızı güçlendirir, bu sayede de salgılaması gereken hormonların dengeli ve faydalı bir şekilde salgılanmasını sağlar .
Nodül kendiliğinden yok olmaz. İlaç tedavisinde sentetik T4 hormonu verilir ve hastaların üçte birinde tiroid bezinde küçülme görülür. Radyoaktif iyot tedavisi ile nodülde belirgin derecede küçülme görülebilir. Ancak bu tedavi yüksek doz radyasyon içerir.
Gerçek bir tiroid nodülü asla küçülmez. Haşimoto gibi iltihaplı tiroid hastalıklarında bazen yalancı nodüller ortaya çıkar ve bu nodüller küçülebilirler. Ancak böyle nodüller hem enderdir, hem de kanser riski taşımazlar. Asıl riskli olanlar ve sık görülenler gerçek nodüllerdir ve bunlar asla küçülmezler.
Doğru tanı için akciğer grafisinin yanı sıra uzman doktor bilgisayarlı tarama (BT) da isteyebilir. Düz ve oval bir dokuya sahip olan nodüller genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır. Bu nedenle iyi huylu akciğer nodülleri için herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri