(Ek fıkra:RG-25/8/2017-30165) Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.
Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi ne kadardır ? Günde en çok 7,5 saat, haftada ise en çok 37,5 saat olabilmektedir. Yeraltı işçileri bu süreleri aşan şekilde çalıştırmaları zorunlu ve olağanüstü şartların varlığıyla mümkündür.
Yer altı maden işçileri için her 360 güne 180 gün fiili hizmet süresi eklenir. Ancak işçilerin fiili hizmet süresi zammından yararlanabilmek için belirtilen işlerde en az 10 yıl (3600 gün) çalışması gerekmektedir. Yer altı maden işçileri için bu süre de 5 yıl (1800 gün) olarak belirlenmiştir.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Yeraltı maden işinde 1800 gün prim ödemesi olup, yeraltı işi dışında FHZ almayan diğer işyerlerinde prim ödemesi olanlar, emeklilik için; 7200 gün prim ve 60 yaşa tabi ve yeraltı maden işinde kazandıkları FHZ de 60 yaştan indirilmektedir.
Madenci, maden ocaklarında çalışan işçi. Genellikle yeraltında, mineral veya cevheri kazarak, ayıklayarak çalışırlar. Dünyanın en tehlikeli işçiliği olarak kabul edilmektedir. Çalışırken grizu patlamaları, göçüklerle oldukça karşı karşıya gelmektedirler.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
Anılan Kanun maddesine göre, Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde 2008/Ekim ayı başından sonra ilk defa çalışmaya başlayan sigortalıların emekli olabilmeleri için sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıl çalışması, 7200 gün ve 50 yaş şartını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Fiziksel zorluklarından dolayı yüzyıllar boyu erkek egemen bir çalışma alanı olan madencilikte özellikle iki binli yıllarda kadın madencilerin de sayısı hızla artmaktadır. Kadınlar maden işletmelerinin hemen her alanında boy göstermektedirler.
Dünya Bankası ve Pact kayıtsız çalışanların sayısının bir hayli olması nedeniyle tam olarak ne kadar maden işçisinin sektörde bulunduğunun bilinemeyeceğini açıkladı. Ancak eldeki veriler bu sayının 40 milyondan fazla olduğunu işaret ediyor.
Bir işçi yılda en fazla 270 saat fazla çalışma yapabilir. İşçiye haftalık 45 saati aşan çalışmaları için fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz. Buna göre haftada 45 saatin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak adlandırılacak ve buna göre ücret ödemesi hesaplanacaktır.
Normal işlerde çalışan işçilerin uzun kollu sigorta payı %11 olarak yatırılırken, maden ve yer altı çalışanlarının sigorta payı %14 olarak ödenmektedir.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Türkiye'de 4857 sayılı çalışma kanununun 63'üncü maddesine göre, haftalık çalışma süresi 45 saat. Buna göre, haftanın beş günü çalışılan bir iş yerinde, mesai günde dokuz saatten fazla olamıyor. Mola süreleri de düşüldüğünde günlük çalışma süresinin yedi buçuk saatten fazla olamayacağı hesap ediliyor.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madencilik, alınan önlemler doğrultusunda güvenli bir şekilde işlenebilir. Ancak fiziki koşullardan ötürü ve mesleğin doğası gereği yüzde yüz güvenlik sağlamanın pek mümkün olmadığı düşünülüyor.
Çalışma bulguları da maden işçiliğinin zor bir iş olduğunu, riskler taşıdığını, işçilerin günlük yaşamlarını şekillendirdiğini, aile ve sosyal ilişkilerini etkilediğini ortaya koymaktadır.
Madencilik dünyanın en eski iş kollarından birisi olup, öteden beri emek-yoğun ve tehlikeli bir iş kolu olarak bilinmektedir. Çalışma ortamlarındaki sağlık ve güvenlik tehlikelerinden dolayı madencilik işletmelerinde çalışanlar arasında hem iş kazaları, hem de meslek hastalıkları çok sık görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri