Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Kişinin psikolojik olarak kendini rahatsız hissedebilmesine neden olabilen bu durum, çoğunlukla cilt kuruluğundan kaynaklanır. Ancak bazı durumlarda yaşlanma, güneş ışığına maruziyet, sert kimyasallarla temas, bazı ilaçların kullanımı ve bazı rahatsızlıklar da ciltte pullanma sorununa yol açabilir.
Tüm önlemlere rağmen cildiniz soyulmaya başladıysa, soğuk duş alarak cilt soyulmasını yavaşlatabilirsiniz. Duş aldıktan sonra cildinizi yumuşak bir havluyla, nazikçe ve ovmadan kurulamanız gerekir. Soyulmuş olan cilt üzerindeki kabuklar elle soyularak uzaklaştırılmamalıdır.
Deri soyulması yaşadığınız durumlarda aloe vera içeren jel kullanabilirsiniz. Şayet aloe vera bitkisi yetiştiriyorsanız; olgunlaşan dallarından birini ikiye ayırıp içindeki jeli çıkarabilirsiniz. Çıkan jeli, soyulan bölgeye masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanımda, deri soyulması sonlanacaktır.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. 2. ve 3.Derece yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Deriyi üst deri (epidermis) ve alt deri (dermis) olarak iki kısma ayrılır. Üst deri zaman içersinde kendini yenilerken, alt deri hiçbir zaman kendini yenilemez. Dermabrazyon, uygulaması elmas uçlu bir aparatı hızla çeviren bir motor yardımıyla yapılır.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. Derce yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur.
Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir. Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir.
Bol su içmek vücut içindeki su dengesini korur ve cildin nemlenmesine yardımcı olur. Ayrıca, cildi dış etkenlere karşı koruyan nemlendirici losyonlar veya yağlar kullanmak da etkili bir yöntemdir. Özellikle kış aylarında, soğuk ve kuru hava koşullarına maruz kalan cildin ekstra bakıma ihtiyacı olabilir.
A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir.
Hafif ila orta derecede bir yanık için, bu süre 7 gündür, ancak birkaç hafta boyunca küçük miktarlarda soyulma meydana gelebilir. Cildinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için bol su için. Ölü cilt hücrelerini soyarken nazik olun. Çekmeyin veya ovalamayın.
Güneş yanıkları ne zaman geçer? Güneş yanığında genellikle ciltte kızarma, ağrı ve kaşıntı ortaya çıkar. Cilt kendi kendine birkaç gün içerisinde pul pul döküntüler vermeye başlar ve soyulur. Buna takibende genellikle 7 gün içinde tamamen iyileşir.
Güneş yanığı da ciltte iz bırakabilir.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
ürünü uygularken biraz abartmış olabilirsin. üst üste sürdüğün ürünler birbirini sevmemiş olabilir. ürünün emilmesi için yeterince beklememiş olabilirsin. kremi yaymadan önce biraz bekletip kurutmuş olabilirsin. sürerken çok fazla ovalamış olabilirsin. ya da cildin aşırı kuru olduğu için soyuluyor olabilir.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
Hafif asitlerle yapılan kimyasal soyma işlemleri ve lazer uygulamaları cilde sürülen uyuşturucu kremlerin ardından gerçekleştirilebilir. Daha kuvvetli asitlerle yapılan kimyasal soymalar ve dermabrazyon işlemleri ise genel anestezi ya da derin sedasyon gerektirir.
D vitamini cilt bariyerinin oluşumunda, cilt hücresinin büyümesinde ve cilt bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda düşük D vitamini düzeyi ile egzama ve sedef hastalığı gibi kuru cilde neden olan durumlar arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.
Terör, aşırı kaygı, korku, aile içi sıkıntılar, ekonomik sorunlar, mesleki zorluklara ve sorumluluklara bağlı ortaya çıkan stres, egzama, saç dökülmesi gibi birçok deri hastalığının ortaya çıkmasına ya da alevlenmesine yol açabiliyor.
Suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, 5.hastalık, 6.hastalık, el-ayak-ağız hastalığı örnek gösterilebilir. Döküntünün bakteriyel nedenleri arasında sık görülen kızıl enfeksiyonu olup daha nadir görülen bakteriyel etkenler de vardır ve antibiyotik tedavisi verilmesi gereklidir.
Bakteriyel deri enfeksiyonlarında farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Genellikle kızarıklık, ısı artışı, kaşıntı, ağrı, akıntı gibi semptomlar görülebilir. Genellikle muayene ile tanı konur. Mikroskop altında özel bir boyama ile inceleme sonucu bakteriler görülebilir.
Keratinositler bölündükçe, daha derin katmandan daha yüzeysel katmanlara doğru hareket ederler. Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Cilt yenileme işleminde, cildin üst katmanının soyulması ve ciltteki onarıcı hücrelerin harekete geçmesi sağlanır. Bu işlem sırasında birçok cilt kusuru giderilebilmektedir. Bunların başında yaşlı ve yorgun bir görünüme neden olan çukurlukların, gözeneklerin giderilmesi gelir.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri