Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Sade yağ veya klarife tereyağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan protein ve şeker gibi katı maddelerin uzaklaştırılması ile üretilen süt ürünü.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Anadolu ve Kafkaslar'da “sade yağ” olarak bilinen ghee, inek sütünden yapılmış tereyağından elde edilen, yağın en doğal halidir. İşlem sonunda %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkar. 1 kilogramlık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ elde edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Tereyağının içinde bulunan su, eritme esnasında yoğunluk farkından dışarı çıkar. Bu da tereyağının köpürmesine yol açar. Köpürme testini uygulamak için bir parça tereyağını tavada eritin. Eğer yağ köpürüyorsa ve göz göz oluyorsa, gerçektir.
Sade yağ urfa yöresinde üretilen ve sağlıklı yağlar kategorisinde değerlendirilen yağ çeşitleri içindedir.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
Sade Yağın Faydaları: Orta zincirli yağ asitleri açısından zengin olduğundan, karaciğerde doğrudan absorbe edilir ve enerjiye dönüşür. Bu yüzden sporcuların tercihidir. En yüksek kaliteli ve en sağlıklı doymuş yağ kaynağıdır.
En sağlıklı yağlardan biri de zeytinyağıdır ancak kalori yönünden zengin olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı, organik tereyağı, kanola ve fındık yağı, salatalarda ise yine soğuk sıkım zeytinyağı ve keten yağı tercih edilebilir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Ticari değeri olan sadeyağ ise ülkemizde çoğunlukla büyükbaş hayvan (inek) sütünden üretilmekle birlikte, bazı bölgelerde küçükbaş hayvanların (koyun, keçi veya karışımlarından) sütünden üretilmektedir.
Sade yağ, tereyağının düşük ısıda uzun süre ısıtılmasıyla elde edilen yağdır. Arındırılmış tereyağı diyebileceğimiz sade yağ, ghee olarak da bilinir ('gi' şeklinde okunur). Tereyağı ısınırken, içeriğindeki su buharlaşır ve tüm süt katkıları da yüzeye çıkar.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır. Yapısındaki linolenik asit miktarı bakımından ise soya yağına benzemektedir.
Asya mutfaklarında senelerce kullanılan, Türkiye'de de son 6-7 yıldır bilinen sade yağ fiyat 1 KG miktara 100 TL olarak belirlenmiştir.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Eğer genetik olarak kalp ve damar hastalıklarına yatkınlığınız varsa sade yağ da kullansanız kan kolesterol ve trigliserid düzeyleriniz yükselebilir miktarlara dikkat etmekte fayda var.
Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir.
Tadı tereyağı, görünüşü ise sıvı yağ gibidir. Buzdolabında muhafaza edildiğinde katı bir forma bürünen sade yağ daha hafif ve sindirimi daha kolay olmasından kaynaklı tercih sebebidir.
Vita bitkisel susuz yağ 2 lt içerisindeki suyun alınması ile oluşturulan ve mutfakta oldukça fazla kullanılan bir üründür.
Pastanelerden alınan yiyeceklerin içerisinde Alba yağ bulunur.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
* Kolay kolay bozulmadığı için oda sıcaklığında çok uzun süre muhafaza edilebilir. Oda sıcaklığında margarin gibi erimez, katı halde kalabilir. * Tereyağından yapılmasına rağmen içeriğinde süte ait olan tüm bileşenler buharlaştığı için süt ürünlerine alerjisi olanlar da rahatlıkla tüketebilir.
Sade yağ, Öncelikle inek sütü sağıldıktan sonra geleneksel bir makine yağlı ve yağsız süt ayrılır. ikisinde de yoğurt yapılır. Yağlı yoğurt yayık makinesine alınarak üstüne buz atılır ve çalıştırılır. daha sonrasın üst tabakada tereyağı ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri