Bir apartmanda tapuya mesken olarak kayıtlı bir daire dernek ikametgahı olarak kullanabilir mi? Dernek merkezlerinin, kütükte mesken olarak gösterilen yerlerde açılması durumunda, kat malikleri kurulunun oybirliği ile alacağı kararla onay vermesi gerekmektedir.
Şirketlerden farklı olarak dernekler sanal ofis kullanamıyorlar. Daha da önemlisi, binada konutlar varsa, apartman sakinlerinin hepsinden yazılı izin alınması ve merkez olarak gösterilecek adreste başka derneğin, vakfın veya şirketin bulunmaması gerekiyor[2].
Derneklerin kuruluş işlemlerini başlatması ile birlikte ikametgâh sahibi olmaları beklenmemektedir. Bir derneğin, gerçek ya da tüzel bir kişiye ait bir yeri, yerleşim yeri olarak belli bir süre kullanmasında hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır.
Dernekler, yerleşim yerlerinde meydana gelen bu değişiklikleri Dernekler Yönetmeliği'nin ekinde (Ek-24) yer alan "Yerleşim Yeri Değişiklik Bildirimi" formunu doldurmak suretiyle, bu değişikliği izleyen otuz gün içinde dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler.
Öncelikle bir derneğin şubesinin açılabilmesi için, dernek tüzüğünde "şube açabilir" ibaresinin olması gerekmektedir. Dernek şubesinin kuruluşu için bir diğer önemli şart ise dernek şubesi kurulacak derneğin merkezinin iznidir. Şubesi kurulacak dernek, şubeyi kuracak en az 3 kişiyi yetkilendirir.
İlgili 41 soru bulundu
Derneklerin şube ve temsilcilik açması, uygulamada dernekler hukukuna ilişkin olarak karşılaşılan en yaygın taleplerden biridir. Dernekler, gerekli görülen yerlerde genel kurul kararıyla dernek şubesi açabilirler.
Kızılay Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri maaş alır mı? Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı, Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kızılay'ın ülke çapına yayılmış şube ve temsilciliklerinin başkan ve yönetim kurulları Dernek faaliyetlerini gönüllü olarak hiçbir ücret ya da maaş almaksızın meccanen yerine getirirler.
h) Şube: Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği olmayan ve bünyesinde organları bulunan alt birimi, i) Temsilcilik: Dernek faaliyetlerinin yürütülebilmesi için bir derneğe bağlı olarak açılan, tüzel kişiliği ve bünyesinde organları bulunmayan alt birimi, İfade eder.
Spor Kulüplerini Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü denetleyebilir. Ayrıca Mahkeme kararı ile kolluk kuvvetlerde dernek ve eklentilerine girebilir. Bunların dışında hiçbir kurumun denetleme yetkisi bulunmamaktadır.
İçişleri Bakanlığı Bütçesinden Derneklere Yardım Yapılması Hakkında Yönerge kapsamında Bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığında yardım yapılmaktadır.
Genel olarak vakıf ve dernekler gayrimenkullerinden kira, iştirak hisselerinden ve hisse senetlerinden temettü, tahvil, Türk Lirası (TL) ve döviz yatırımları üzerinden de faiz geliri elde edebilirler. Bu gelirler için stopaj yoluyla vergi kesintisi yapılmaktadır.
Diğer bir anlatımla iktisadi işletmenin unsurları, ticari faaliyetin de temel özelliklerinden olan, bir organizasyona bağlı olarak piyasa ekonomisi içerisinde bedel karşılığı mal alım-satımı, imalatı ya da hizmet ifaları gibi faaliyetlerdir. Dernek ve vakıflar kazancın vergisini vermek şartıyla ticaret yapabilirler.
Dernekler lokal açmak için mülki idare amirinden izin almak zorundadır. ilçe merkezi hüküm alanında açılacak lokaller için (Büyükşehir statüsü bulunan il merkezlerindeki ilçelerde dahil olmak üzere) Kaymakamlığa yazılı olarak başvuru yapılmalıdır.
Sanal ofisler tercih edilememesine karşın dernek kuruluş aşamasında ofis ve adres maliyetlerinin düşürülmesi açısından sanal ofis benzeri bir çözüm olan hazır ofisler tercih edilebilir.
Avukatlık bürosu aynı zamanda dernek merkezi olamaz ancak dernek büronun bulunduğu aynı dairede ortak veya alt kiracı olarak bulunabilir.
Ancak Türk Medeni Kanunu madde 59'a göre; derneğin tüzel kişilik kazanabilmesi için kuruluş bildirisi, dernek tüzüğü ve gerekli belgelerin illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa verilmesi gerekmektedir. Bu anlamda derneklerin kuruluş sistemine öğretide bildirim sistemi denilmektedir.
Dernekler, tüzel kişiler ya da ortaklık ilişkisi ile açılamaz. Gençlik ve spor derneklerinin alkollü lokal açmaları yasaklanmıştır. Dernek lokali, derneğin bulunduğu yerleşim yerinde açılabilir. Ancak dernek kapısı ile dernek lokali kapısının birbirinden bağımsız olması gerekmektedir.
2.1.
Buna göre, derneklerin tüzel kişiliği itibariyle kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmamaktadır.
Özel kanunlarındaki düzenlemeler saklı kalmak üzere, İçişleri Bakanlığınca veya mülki idare amirliğince talep edilmesi hâlinde, dernekler ile derneklere ait her türlü tesis, müessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, görev alanları ile sınırlı olmak üzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenir.
Madde 12- Dernekler, tüzüklerinde yazılı olmak ve sağlanan kârı üyelerine paylaştırmamak, gelir, faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zarurî ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sandık kurabilirler.
5253 sayılı Kanun'un 13 üncü maddesinde belirtilen, dernek yöneticilerine bu görevleri nedeniyle ücret ödenebilmesi yönündeki serbestlikten kamu görevlisi olan yöneticiler hariç tutulmuşlardır.
Tüzel kişiliğe sahip bulunan dernekler ve vakıflar kazançları kurumlar vergisine tabi mükellefler arasında sayılmamıştır. Dolayısıyla dernek ve vakıfların gelirleri kurumlar vergisine tabi değildir. Bu anlamda aidat ve bağış gelirleri de vergiye tabi değildir.
3- Dernek başkanları ile derneğin yönetim ve denetim kurullarına seçilenler, bu göreve seçimle geldiklerinden, aralarındaki hukuki ilişki vekalet akdine dayandığı için sigortalı sayılmayacaklardır.
DERNEK ÇALIŞANLARI ÜCRET ALABİLİRLER Mİ? Dernek çalışmaları gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlayan ücretli çalışanlar aracılığıyla yürütülür. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilir.
(2) Yönetim Kurulu iki yıllık bir süre için seçilir. Yönetim Kurulu üyeliği sona eren bir kişi tekrar seçilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri