DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
Derneğin olağan genel kurul toplantısının iki kere üst üste yapılamaması halinde dernek kendiliğinden sona erer.
DERNEK TASFİYESİ: Derneğin fesih edilip tüzel kişiliği sona erdikten sonra para, mal ve haklarının devredilmesidir.
Derneklerin sona erme şekillerinden ilki derneğin kendi kendini feshetmesidir. Dernek, genel kurul kararıyla her zaman kendini feshedebilir. Fesih kararı yalnızca genel kurul tarafından alınabilen bir karardır ve dernek hiçbir koşul altında bu yetkiyi genel kurulun elinden alamaz veya bir başka organa devredemez.
Genel kurul kararı ile feshedilen veya kendiliğinden sona erdiği tespit edilen derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi, tüzüğünde gösterilen esaslara göre yapılır. Bu derneklerin para, mal ve haklarının devri, son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır.
İlgili 32 soru bulundu
Derneklerin anayasanın 33. maddesi ile dernekler kanunun 28. ve 30. maddede yer alan yasaklara uyulmaması kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığının talebine istinaden mahkeme kararı ile kapatılabilir. Derneğin kapatılması aynı zamanda bir ilgilinin kanuna aykırılık yönünden savcılığa başvurmasıyla da gerçekleşebilir.
Dernekten çıkan veya çıkarılan üye, üyelikte bulunduğu sürenin ödentisini vermek zorundadır. Her üye, ayrılma isteğini yazılı olarak bağlı bulunduğu şubeye bildirmek koşuluyla dernekten ayrılabilir.
İş hukukunda fesih, süreli fesih ve haklı nedenle derhal fesih olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. ortadan kalkar. Haklı nedenle derhal fesihte ise böyle bir süre yoktur.
Dernek yönetim kurulu üyeleri istifa etmedikleri takdirde, yönetimi zımnen kabul anlamına geldiğinden, mevcut yönetim bir sonraki genel kurula kadar görevinde devam edecektir.
TMK madde 89'da derneğin amacının kanuna aykırı hale gelmesi düzenlenmiştir. Bu düzenlemeye göre derneğin amacı kanuna veya ahlaka aykırılık teşkil ediyorsa Cumhuriyet Savcısı re'sen dava açabilir. Açılacak dava derneğin feshi davasıdır. Derneğin feshi davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Derneğin kapatılmasına karar verme yetkisine sahip mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Mahkeme kararıyla derneklerin sona erdirilmesi hususu, Türk Medeni Kanunu'nun 89. maddesinde ele alınmıştır.
Derneğe üye olan her birey istediği zaman istifa edebilir. Dernekten istifa etmek, üyenin tek taraflı olacak şekilde bir irade beyanı ile birlikte dernek üyeliğinin sonlanmasıdır . Bu durumda üyelikten istifa edilince üyelik beyanı ile beraber dernekle üye olan kişi arasındaki ileriye dönük olarak sona ermiş olur.
Üye defterine kayıtlı üyelerin üyelik hakları kalıcıdır ve ancak üyelikten istifaları veya üyelik koşullarının ortadan kalkması ile sona erer. (2) Tüzel kişi üyeler her Genel Kurul öncesinde bir kişiyi kendi temsilcisi olarak atar ve bunu bir yazı ve ekinde imza sirküleri ile Dernek yönetimine bildirir.
Dernek üyeliğinden ayrılma isteğini yazılı olarak yönetim kuruluna bildiren her üye o andan itibaren üyelikten ayrılmış olur. Dernek yönetim kurulu istifa yazısını almaktan kaçınırsa noter aracılığı ile istifa dilekçesinin yönetim kuruluna ulaştırılmasının sağlanması gerekir.
Dernek defterlerinden herhangi birinin kaybolması durumunda Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilerek zayi belgesi alınması gerekmektedir. Mahkemeden alınan form ile birlikte yeni bir defter alınarak İl Sivil Toplumla ilişkiler Müdürlüğüne veya Notere tasdik ettirilir.
USULSÜZ FESİH VE GEÇERSİZ FESİH FARKI
Usulsüz fesih belirsiz süreli iş sözleşmelerinde iş akdinin feshinde kanundaki ihbar önelinin hiç verilmemesi veya eksik verilmesi ya da peşin ödeme yoluyla fesihte ihbar öneline ait ücretin ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda ortaya çıkmaktadır.
İş Kanunu'nun 25. maddesinde işveren bakımından haklı fesih nedenleri, 3 başlık altında düzenlenmiştir. Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri ve zorlayıcı sebeplerdir.
a) Fesih Kavramı Fesih, niteliği itibariyle tek taraflı bir hukuki işlemdir. Sözleşmenin taraflarından birisinin sözleşmeyi sona erdirmeye yönelik karşı tarafa varması gereken bir irade açıklamasıdır.
Dernek hakkında şikâyetler nereye yapılmalıdır? Dernek ile ilgili şikâyetler için derneğin merkezinin bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
Dernek Üyeliği
Dernekler en az 7 tüzel veya gerçek kişi ile kurulması şartından anlaşıldığı üzere bir derneğin en az 7 üyesinin bulunması gerekmektedir. Ancak belirtmek gerekir ki bu 7 kişi olma durumu bir üst sınır değildir. Derneklerin üye sayısı için bir üst sınır öngörülmemiştir.
Bu hususta Yargıtay 2. HD. bir kararında “Dernekler Yasasının 63. maddesi; hiç kimsenin derneğe üye olmaya zorlanamayacağını hükme bağlamıştır.
Yöntem 3 – e-Devlet Üzerinden
e-Devlet üzerindeki Dernek Üyeliği Sorgulama ve Sonlandırma sayfasındaki Üyelik Sonlandırma adımı ile üyeliğinizi sonlandırabilirsiniz. Bu aşamada üyeliğiniz 1 Ekim 2018'den eski ise bu ekranda görünmeyebilirsiniz.
Dernek üyeliği sorgulama ve sonlandırma işlemi e-Devlet Kapısı'nda açıldı. Vatandaşlar üyesi bulunduğu derneği sorgulama ve üyeliğini sonlandırma işlemini e-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirebilir.
Dernek üyelik aidatı ilk Genel Kurul a kadar aylık net 350,00-TL(üçyüzelli )TL. olarak belirlenmiştir. Üyelik aidatı Genel Kurul kararı ile arttırılıp azaltılabilir. Derneğe üyelik giriş aidatı 1.000 (bin)TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri