Öğretmenin bir dersle ilgili olarak, haftalık işlenecek müfredat konularını (Talim Terbiye Kurulu Öğretim Programı) planlanmış belgedir. Ders planının uygulanmasından öğretmenler sorumludur.
Ders plânı, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders plânında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir. Ders plânının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.
5E modeli, öğrenme sürecinde beş adımı içeren bir öğretim modelidir: ilgi uyandırma (Engage), keşfetme (Explore), açıklama (Explain), uygulama (Elaborate) ve değerlendirme (Evaluate).
Öğrenme alanı veya öğrenme ortamı, öğretme ve öğrenmenin gerçekleştiği bir yeri ifade eder. Bu terim genellikle dershane veya sınıf'a daha kesin bir alternatif olarak kullanılır, ancak aynı zamanda gerçek ve sanal bir iç mekan veya dış mekan konumuna atıfta bulunabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ders planının, eğitim öğretim çalışmalarını düzenli hale getirmesi ve öğ- renme öğretme sürecinin etkili ve verimli yönetilmesini sağlaması önemlidir.
Bybee (1997) tarafından geliştirilen 5E modeli, ismini aşamalarının sayısı ve her bir aşamanın baş harfinden alır. Bunlar: Engage-Enter/Đlgi Çekme-Girme, Explore/Keşfetme, Explain/Açıklama, Elaborate/ Genişletme ve Evaluate/Değerlendirme (Özmen, 2004; Smerdan, Burkam & Lee, 1999).
Öğrencilere keşfetme aşamasında anladıkları, tanımladıkları ve keşifleriyle ilgili sorular yöneltir. Açıklama aşaması, sürecin önemli ve en çok akılda kalan parçalarından biridir. Öğretmen bir açıklama yapmadan önce öğrenciler, öncelikle kendi açıklama ve fikirlerini ifade etme şansına sahip olmalıdır.
Ders içerikleri üniversitelerde önemli bir konudur. Her dönem öğrencilere ders içeriklerinin olduğu bir belge hazırlanır. Bu belgeler öğrencilerin dosyalarının içinde bulunur. Gerekli olan durumlarda öğrenciler bu belgeleri online ortamdan ya da üniversitedeki bölümlerinin öğrenci işlerinden temin edebilirler.
Ders planının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur. alan planların dışında da öğretim programına uygun ders planı hazırlanıp uygulanabilir.
Öğrenme kazanımları bir dersle ilgili olarak yazılır. Bir öğrencinin bir dersi öğrenme sürecinin sonunda, öğrencinin bilmesi, yapması ve uygulaması gereken bilgi, beceri ya da tutumlardır (diğer bir ifadeyle dersin sonunda öğrencilerin sergilemesi gereken özellikleri, kazanımları ifade eder).
(2) Haftalık ders programı, öğretim yılı başında ve gerekli hâllerde ders yılı içinde okul yönetimince hazırlanır. Bu programda yönetici ve öğretmenlerin okutacakları derslerin gün ve saatlere göre öğretmenlerin mazeretleri de dikkate alınarak dengeli olarak dağılımı yapılır ve ilgililere imza karşılığı duyurulur.
Maddesine göre; resmî ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında aylık plan ve günlük eğitim akışı planı; ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında ise; yıllık plan ve ders planı yapılması zorunludur.
2. GÜNLÜK DERS PLANI
Öğretmenin bir dersle ilgili olarak bir ya da birkaç ders saatinde yapacağı etkinliklerin ayrıntılı olarak planlanmış formudur.
Günlük Plan niçin gerekli; Eğitim ve öğretimde ortak konulara ve etkinliklere yönelmeyi sağlar. Konuların içeriği ve etkinliklerin mantıklı olarak sıralanmasını sağlar. Üzerinde önemle durulacak noktaları belirler.
Keşfetme (explore) aşaması
Öğrenciler birlikte çalışarak, deneyler yaparak, öğretmenin yönlendirebileceği bilgisayar, video ya da kütüphane ortamında çalışarak sorunu çözmek için veya olayı açıklamak için düşünceler üretirler.
Beş basamak sırasıyla: (1) ilgi çekmek (engagement), (2) keşif (exploration), (3) açıklama (explain), (4) detaylandırma (elaboration), (5) değerlendirme (evaluation).
Dolayısıyla öğrenme döngüsü modeli; giriş, keşfetme, açıklama, derinleştirme ve değerlendirme olarak beş aşamadan oluşan “5E öğrenme döngüsü” olarak ifade edilen bir öğrenme modelidir (Bybee v.d., 2006).
5e modeli keşfetme bölümünde, öğrencilerle laboratuvar etkinlikleri yapılır ve birlikte çalışılır, öğrenciler kendi kararlarını kendileri verir ve bir problem durumunda soru ve fikir üretir.
Bu öğrenme modelinin uygulandığı çalışmalarda modelin, öğrencilerin akademik başarısını artırdığı, fen bilimlerine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görüşmüş. 7E öğrenme modeli 7 aşamadan oluşur. Bunlar: teşvik etme, keşfetme, açıklama, genişletme, kapsamına alma, değiştirme, inceleme-sınama.
Keşfetme adımında, öğrenciler ile laboratuvar etkinlikleri yapılmakta, birlikte çalışılmaktadır. Bu sayede öğrenciler kendi kararlarını alabilmekte ve bir problem durumunda soru ve fikir üretebilmektedirler.
Eğitim planlamasında, sırasıyla var olan durumun saptanması, geleceğe yönelik kestirimlerin yapılması, var olan durumdan hedeflenen duruma ulaşmaya yönelik önerilerin belirlenmesi, bütçenin ayrılması, planın yazılması, yetkililerce onanması, uygulanması, sürekli değerlendirilmesi aşamaları izlenir.
Yönetmelikte “öğretmenler günlük plan yapar” diye bir ibare bulunmamaktadır. Ancak kılavuz kitabı olmayan derslerden günlük plan yapmak zorundadır. 2022 yılında kılavuz kitap uygulaması kaldırılmıştır. Dolayısıyla öğretmenler tüm derslerden günlük plan yapmak zorundadır.
2. Güdüleme-İstekli Kılma: Öğrencilerin işledikleri konuyu niçin öğrendikleri bir tartışma ortamıyla ortaya konur. Öğretmen bu derste öğrenilecek davranışların ya da becerilerin bir sonraki derste ve hayatta nasıl işe yarayacağını ortaya koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri