Göz teması kurar. • Son sözü söylemek için çabalamaz. • Dinlerken vereceği cevabı düşünmez. Yargılamadan, suçlamadan dinler (önyargılı değildir). • Duygu ve düşüncelerini anlamaya çalı- şır. Dinlerken başka bir işle meşgul olmaz. • Konuşmacının sözlerine olduğu kadar sözsüz mesajlarına da dikkat eder.
Bir kişinin başarılı ve etkili bir iletişim kurabilmesi için kendini doğru ve açık bir şekilde ifade etmesinin yanı sıra muhatabını da anlamak için çaba göstermesi, ön yargılardan uzak bir tutum içinde olması ve empati yapabilmesi gerekir.
Etkili İletişim Becerileri;
Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilmek) Hoşgörülü ve önyargısız olmak, Eleştirilere karşı açık olmak, Beden dili, göz kontağı, hitap, ses düzeyi vb. kurabilmek…
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
İlgili 17 soru bulundu
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
İletişim sürecinde en önemli olan iki faktör, gönderici ve alıcıdır. İletişimin başlıca ögeleri arasında yer alan bu iki unsur olmazsa iletişimin gerçekleşmesi mümkün değildir. Çünkü kaynaktan hedefe doğru mesajın iletilmesi olayı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
Söylenenin ve kelimelerin ötesini anlamaya çalışın. Konuşurken onların sözünü kesmek yerine bekleyin. Mesajın duygusal derinliğini içeren ifadeleri yansıtmak için kendi dilinizi kullanarak geri bildirim verin. Olumlu iletişim, yapıcı ya da destekleyici sözlü ifadeler ve jestler şeklinde tanımlanabilir.
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Konuşurken özgüvenli ve samimi olmak önemlidir. Sakin bir ton ve jest ve mimikleri ölçülü olmak. Anlattığı konu hakkında bilgiye sahip olmak. Karşındaki kişinin konuşması sırasında iyi ve sabırlı bir dinleyici olmak.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Olumsuz iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi başkalarını dinlemek yerine başkaları adına karar verir. Kişi çıkarları için zorbalık yapabilir. Kişi bir anlaşmazlıkla karşılaştığında veya istediğini elde edemediğinde tartışır. Kişi aynı fikirde olmayanları açıkça eleştirir veya utandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri