Rahim sarkması (uterin desensus) yine çok sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. Rahimin normal anatomik pozisyonundan vajene ve daha ileri düzeyde vajenden de vulvanın dışına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir.
Uterin desensus (rahim sarkması) çok sayıda normal doğum yapmış olan kadınlarda görülür. Rahmin normal anatomik pozisyonundan vajene ve vajenden de vulvanın dışına doğru fıtıklaşmasına denir.
Rahim sarkması uterusun(rahimin) hazne(vagina) içine doğru yer değiştirmesi, düşmesidir. Uterus rahim çerinde olduğu müddetçe desensus uteri hazneden dışarı çıkarsa prolapsus uteri olarak adlandırılır.
Pelvik organların birinin veya birkaçının normal pozisyonlarından saparak daha aşağıya doğru yer değiştirmesi Sistosel Rektosel olarak adlandırılmaktadır. Bu durum aynı zamanda pelvik organların fıtıklaşması olarak da tanımlanabilir.
Sistosel (idrar kesesi sarkması), mesanenin vajen içine doğru ya da ileri vakalarda vajen dışına doğru sarkması olarak tanımlanabilir. Bir nevi idrar kesesinin vajen içine doğru fıtıklaşma olayıdır. Genellikle kadınlarda görülmekle birlikte nadiren mesanenin kasık bölgesine fıtıklaşması erkeklerde de görülebilir.
İlgili 20 soru bulundu
İnkontinans gaz çıkarma veya dışkılamayı kontrol yetisinin bozulmasına denir. Şiddet derecesi gaz çıkarma kontrolündeki hafif zorluktan, sıvı veya katı dışkıların kaçırılmasına kadar değişir. Dışkı inkontinansı sık görülen bir sorun olmasına rağmen çoğu kez utanma nedeniyle konuşulamaz.
Enterosel bir diğer ismi ile ince bağırsak sarkması, ince bağırsağın alt pelvik boşluğuna inmesi ve vajinanın üst kısmını zorlaması sonucu bir çıkıntı oluşturmasını ifade eder. Prolapsus ismi verilen bu durum kayma veya sarkma anlamlarına gelir.
Rektosel (Bağırsak Fıtığı) erkeklerde de meydana gelebilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle sık ve normal doğum yapmış kadın hastalarda daha fazla gözlemlenmektedir.
Rektosel hastalığı tedavi edilmezse ne olur? Rektosel hastalığı kansere ya da başka kötü huylu hastalığa dönüşmez. Dışkılama sırasında takılma hissi ve zorlanmaya yol açar. Hasta zorlu defekasyon yaptığı için hemoroidal hastalık ve anal fissür gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Manyetik rezorans görüntüleme (MRG) veya direkt röntgen (X-Ray) görüntüleme yöntemleri teşhisi destekleyen testlerdir. Rektoselin boyutlarını ve hastadaki durumunu anlamak için defekografi çekilir. Defekografi hastanın dışkılama sırasında alınan filmidir.
Rahim sarkması (uterin desensus) yine çok sayıda normal vajinal doğum yapmış kadınlarda görülür. Rahimin normal anatomik pozisyonundan vajene ve daha ileri düzeyde vajenden de vulvanın dışına doğru fıtıklaşmasına verilen isimdir. İlaç tedavisi yoktur. Ameliyat ile tedavi edilir.
Diğer adı bağırsak sarkması olan rektal prolapsus, rektum bölgesinin gözle görülecek şekilde anüsten dışarı çıkma durumudur.
Genel Tanıtım. Rektal prolapsus, kalın bağırsağın son kısımları olan rektum ya da rektum ile sigmoid kolonun anal kanaldan dışarı çıkması olarak tanımlanıyor. Sebebi çok netleşmemiş olsa da altta yatan en önemli neden, pelvik taban kaslarındaki yetersizlik olarak biliniyor.
Çok veya zor doğum yapmak ve yaşlılık gibi faktörler bu bağlarda zayıflamaya neden olur. Sonuç olarak bağların sabitlediği organlar vajinadan dışarıya doğru sarkmaya başlar. Bu durum genital organ sarkması olarak adlandırılır ve kendi içinde çeşitlere ayrılır.
desensus ne demek? Yumurtalık ve erbezlerinin gerçek yerlerine inmeleri olgusu. Erkekte pelvis boşluğunda bulunan erbezleri ligamentum inguinale aracılığıyla kanalis inguinalisten geçerek testisi skrotum içerisine; dişide ise ligamentum inguinale yumurtalık ve döl yatağını esas yerine bağlarlar.
Vajina sarkmasına nedeni pelvik kasların ve çevre bağ dokusunun zayıflamasıdır. Normalde pelvik taban kasları adı verilen kas grubu hamak benzeri görev görür ve pelvik organlarınızı yukarı doğru destekler. Bu kaslarda yaşanan yaşlanma ve hasarlar sarkmanın ana nedenidir.
Ameliyatsız yöntemler yetersiz kaldığında ve rektosel hastanın günlük hayatını engellemeye devam ettiği durumlarda ameliyatlı tedaviler uygulanabilir. Bu amaçla abdominal, rektal veya vajinal yöntemler kullanılabilir.
Bu hastalık, kişinin kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi kliniklerinde muayene edilmesi sonucu teşhis edilebilir. Küçük boyuttaki olan rektosel şikayet oluşturmayabilir.
Rektosel yani kalın bağırsak fıtıklaşması olup; ameliyat olmamış hastalarda ince bağırsaklarda fıtık kesesine az da olsa dahil olabilir. İşte bu durumda bağırsak tıkanıklığına bağlı ileus ve acil tibbi tedavi gereksinimi doğabilmektedir.
Rektosel tedavi edilmediği zaman kanser gibi hastalıklara dönüşmez. Cinsel yaşamı olumsuz etkiler, anal bölge ve vajinada ülser tipi yaralara sebep olabilir.
Uzun süren ciddi kabızlık problemi rahim sarkmasının oluşmasına neden olabileceği gibi rahim sarkmasının bir belirtisi de olabilir. Kabızlık dışında rahim sarkmasının en önemli belirtisi kasık bölgesinde meydana gelen basınç hissi ve vajinanın içerisine doğru baskı oluşmasıdır.
Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Ağır kaldırma esnasında veya yemeklerden sonra basınç hissi, rahatsızlık ve acıya yol açabilir. Kimi durumlarda kasık fıtığı kusma, mide bulantısı ve kabızlığa yol açabilir.
Entero-,entero:bağırsak enteroplegia-enteropleji:bağırsak felci.
Sistosel ameliyatı ileri derecelerdeki sistosel tedavisi için tercih edilmektedir. Sistosel ameliyatı çoğunlukla vajinal olarak yapılır ve idrar kesesi eski yerine yerleştirilerek, ekstra dokular çıkarılır ve pelvik taban kasları sıkılaştırılır.
Rektosel tedavisinde ameliyat ve ameliyat dışı yöntemler kullanılmaktadır. Çoğu bulgu şiddetine de bağlı olarak sıklıkla ameliyat edilmeksizin düzeltilebilir. Cerrahi dışı tedavide amaç günlük barsak alışkanlıklarının düzenlenmesi ve daha yumuşak büyük abdest çıkarılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri