Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Yeni doğan bebeğe su ya da ilk altı ayda mamayla beslenen bebeğe su verilmesi tavsiye edilmeyen durumlardan birisidir. En basit nedeni ise su ile midesini şişirecek olan bebek, anne sütünü daha az alacak ve bu da yetersiz enerji alımına bağlı olarak bebekte büyüme geriliğine yol açacaktır.
Peki, mama ile beslenen bebeğe su verilir mi? Zannedilenin aksine, formül mama ile beslenen bebeklerin de ayrıca su içmeye ihtiyacı yoktur.
Bebeklere ilk su verme zamanı genellikle ek gıdalara yani katı gıdalara başladığımız 6 aydan sonrasıdır. Bu dönemde her ek gıda öğününden sonra çocuğa 15-20, en fazla 30 ml su teklif edilebilir. Ancak bazı bebekler ek gıdaya başladıktan sonra da suyu reddedebilirler.
İlgili 28 soru bulundu
Mama ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay suya ihtiyacı yoktur. Vereceğiniz fazladan su bebeğin midesini dolduracak ve onun büyümesi ve gelişmesi için gerekli besinleri almasını engelleyecektir. Mama hazırlarken de su miktarı mutlaka kararında ve üzerinde ölçülere uygun hazırlanmalıdır.
Bebeğe su verilmeye başlanması gereken dönem ise ek gıdaya geçilen, yani ilk 6 ay sonrasındaki dönemdir1.
6. aydan sonra bebişinize ek gıdaları yavaş yavaş vermelisiniz. Örneğin; altıncı aydan sonra, ilk önce çay kaşığı ile ek gıdaları bebişinize tattırabilirsiniz.
Devam sütünün her beslenme zamanında taze olarak hazırlanması önerilir. Eğer devam sütü ısıtılır mı diye düşünüyorsanız daha önce hazırlanan devam sütünün ısıtılmayacağını hatırlatmak isteriz. Şayet dinlenen su sıcaklığını kaybettiyse, benmari usulü birkaç dakika biberonu ısıtabilirsiniz.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Emzirme konuları: Anne sütüyle beslenen bebekler memeyi doğru kavrayamadıkları için susuz kalabilir.
Su zararsız bir içecek gibi görünebilir. Ancak araştırmalara göre bebeğinize su vermek büyük risk taşıyor. Bebekler tarafından tüketilen su, su zehirlenmesine neden olur bu da bebeğin nöbet geçirmesine, komaya girmesine hatta ölümüne neden olabilir.
Anne sütüne eklenmiş, meyve, sebze, katı gıda gibi ek gıda alanlara da mutlaka su vermek lazım. Eğer ilk 6 ay içinde bir bebekse ve hem anne sütü hem mamayı alıyorsa çok fazla vermeye gerek yok, mamalardan sonra birkaç kaşık su vermek, günlük yaklaşık 40-50 cc su tüketmeleri yeterli olabilir.
Hayatın ilk 4- 6 aylık döneminde bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Bu nedenle dışarıdan su vermek gerekli değildir. Ayrıca su kaynamış bile olsa bebeğin ishal olması için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle bebeğin susuzluğunu gidermek için ilk 4- 6 ay su veya şekerli içecekler verilmesi önerilmez.
Bebeklere anne sütüne ek olarak 100 ml kadar su verilebilir. Özellikle de bebekler 3 yaşına geldiklerinde günde yaklaşık olarak 1 litre su içmeleri önerilir. Bu su miktarı birden verilmemelidir. Yemeklerden sonra bebeklere azar azar su verilmesi önerilir.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın.
6-12 aylık dönemde ek gıda öğün sayısı giderek artırılmalıdır. 6-8 ay arasında 2-3 öğün, 9-11 ay arasında 3-4 öğün, 12 aydan sonra 3-4 öğün ve 1-2 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğin hoşlanmadığı gıdalar 2-3 hafta sonra tekrar denenmelidir.
Yenidoğan Bebekler
Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Genel olarak 30 cc suya 1 ölçek mama ekleniyor. Örneğin; yenidoğan bebekler için 60 cc suya 2 ölçek, 3 aylık bebekler için 120 cc suya 4 ölçek mama eklemek yeterli oluyor. Yine de mamayı hazırlarken, kutusunun üzerinde yazan ölçekleri baz almaya dikkat edin. Mamayı olması gerekenden sulu veya koyu hazırlamayın.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Kilo alıyorsa, Bezini günde 4-6 kez ıslatıyorsa, Bağırsak hareketleri düzenli ve sağlıklıysa, Huzurluysa doyuyor demektir.
Bebeğe verilecek olan su ortalama 5-10 dk kaynatılıp ılıtılmalıdır. Böylelikle sudan bebeğe mikrop geçme riski sıfırlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta suyun uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamasıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri