İyot besinleri arasında patateste yerini alıyor. Vitamin ve potasyum kaynağı olan patates özellikle kabuklarıyla tüketildiği zaman iyot açısından fayda sağlayan bir besindir. Özellikle fırınlanmış patates iyot alımı için tercih edilmesi gereken besin tüketim şeklidir.
İyot içeren besinler
Bunun yanı sıra en fazla iyot; balıklar, istiridye, karides, ıstakoz ve deniz yosunları gibi diğer deniz canlılarında bulunur. Mezgit, ton balığı gibi derin, tuzlu su balıkları ise daha fazla iyot içerir. Sebzelerden ıspanak, şalgam, pazı, kabak, sarımsak ve kuru fasulye bol miktarda iyot içerir.
İyot içeren besinler:
Deniz ürünleri. Lahana, şalgam, havuç, turp, ıspanak, pazı, sarımsak. Süt ve süt ürünleri.
Ceviz kabuklarının bariyerleri, insan vücudunun normal işleyişi için gerekli olan büyük miktarda iyot özelliğine sahiptir. İyot eksikliği tiroid bozukluğu, göğüs hastalıkları, uterus, prostat, diyabet gibi birçok hastalığın gelişimine yol açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
· Patates kabukları (hem beyaz hem de tatlı patates): Patatesin içi iyot bakımından zengin değildir. Patatesin kabuk kısmını kullanmaktan kaçınılmalıdır. · Çikolata: Çikolata süt içeriği için kullanılmaması gereken bir yiyecektir.
Yüksek iyot içermeme koşuluyla günde 4 porsiyona kadar tahıl ve tahıl ürünleri (yulaf, irmik, karabuğday, bulgur, basmati pirinç, yumurta içermeyen makarnalar) (her öğünde sadece küçük porsiyonlar şeklinde (örn. bir tabağın dörtte biri alınabilir.)
YOĞURT, SÜT VE PEYNİR: Süt ve süt ürünleri iyot bakımından zengindir. Bir kase yoğurt günlük iyot ihtiyacının yaklaşık %60'ını, 1 bardak süt %40'ını, 1 yumurta %20'sini karşılar.
KAYA TUZU 'İYOT İLAVE EDİLMEMİŞ' DOĞAL, SAĞLIKLI TUZDUR. Kaya tuzu kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve bakır başta olmak üzere 84 element içerir. Bunların içinde doğal iyot da vardır. Katkı maddesi yoktur.
Patlıcanda A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri bulunur. Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır.
İyot hangi besinlerde bulunur denildiği zaman akla ilk gelen tabii ki deniz ürünleridir. Özellikle derin sularda, okyanuslarda yaşayan tuzlu su balıkları içermiş olduğu iyot miktarının fazlalığı sebebiyle iyot bakımından oldukça zengin bir besindir.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir.
Vücutta İyot Fazlalığı Belirtileri
Cilt kuruluğu. Yorgunluk. Cilt derisinde kalınlaşma. Zihinsel fonksiyonlarda zayıflama, unutkanlık.
Taze kırmızı ve beyaz et ile tatlı su balıklarını dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Yumurta beyazı ve bitter çikolata yasaklı değildir. Süt içermeyen alkollü içecekler ve taze meyve suları, serbesttir. Fırın ve pasta ürünleri, sıklıkla iyotlu tuz ve süt ürünleri içermektedir.
İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
İyotsuz Tuz Çeşitleri Nelerdir? İyotsuz tuz markaları, üretim öncesi tuzu işlerken iyot katkısı kullanmaz. Türleri arasında; kaya tuzu, himalaya tuzu, deniz tuzu ve sofra tuzu seçenekleri bulunur.
Endokrin Cerrahisi Uzmanı Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek "Çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur" dedi.
Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Ancak mevcut guatrı olanlarda bu iş tersine döner. Özellikle nodülleri olan ve guatrı bulunan hastaların iyotsuz tuz tercih etmesi gerekir.
Fosfor, sodyum, kalsiyum, potasyum ve çinko mineralleriyle birlikte karbonhidrat da bulundurmaktadır. Ayrıca yeşil mercimekte iyot da bulunur.
Sebzeler meyvelere göre içerisinde daha çok iyot tutabilmektedir. Meyve kategorisinin başında çilek ve muz gösterilmektedir.
Yapılan bir denemede, İsveç'teki süt hayvanlarının % 15'nin sütlerinde iyotlu madde miktarının 20 µg/kg'dan da düşük olduğuda saptanmıştır (6) (14).
Taze meyveler ve bu meyvelerden hazırlanmış meyve suları Fesleğen, kekik gibi tuz ve koruyucu katkı maddesi içermeyen baharatlar. Arpa, bulgur, yulaf ve kara buğday gibi tahıllar.
Bu diyette, günlük iyot alımı 50 mcg ile sınırlandırılabilir. Kısa süreli diyet, radyoiyot almadan önce yaklaşık 1-2 hafta sürer, ardından 1-2 gün daha sürdürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri