Deve kinci bir hayvandır.
Deve dayanıklı, yetiştiricisine sadık, sabırlı, aynı zamanda inatçı ve kindar özelliğe sahip olan bir türdür.
Normal hallerde deve insanlara saldırmaz ve kötülük etmez. Ancak zaman zaman insanlar develere kötü davranabilmektedir. Deve çok kinci bir hayvan olduğu için, kendisine yapılan bu kötülüğü unutmaz ve çok uzun yıllar geçse de, o kişiyi görünce intikam almaya çalışır.
İyi bakıldığında ve eğitildiğinde deve aslında uysal hayvanlardır; ama çiftleşme (aşım) mevsiminde hırçınlaşır ve kızdırıldığında tükürür, tehlikeli biçimde ısırır ya da tekme atar.
Deve kini deyimi, karşılaşılan durumun geçici olmadığını ve sürekli olarak kin duyulmaya devam edileceğini vurgular.
İlgili 45 soru bulundu
Deve yürekli TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,mecaz Çok korkak (kimse)
DEVE NİÇİN DİKEN SEVER BİLİYOR MUSUNUZ? Deve, dikeni yerken damağı kanar. Ilık akan kanın lezzetine doyamaz daha çok yer daha çok kanatır. Sonunda deve diken yiye yiye kan kaybından ölür.
Deve kinci bir hayvandır.
Şuara Suresi, 155. ayet: Dedi ki: "İşte, bu bir dişi devedir; su içme hakkı (bir gün) onun, belli bir günün su içme hakkı da sizindir." Kamer Suresi, 27. ayet: Gerçek şu ki Biz, bir fitne (imtihan ve deneme konusu) olarak o dişi deveyi kendilerine göndereniz.
Ortadoğu ve Afrika'nın birçok bölgesinde yaşayan ve Türkiye'de de hepimizin yakından görmüş, tanımış olduğu develer sembolizm açısından bakıldığında, çok iri yapılarına rağmen sakinliği, dayanıklılığı, çalışkanlığı ve gücü temsil ederler ve bu figürü yaşam alanlarımızda konumlandırmak bize içimizde varolan bu ...
Midenin değil dilin bir uzantısı olan hava keselerinin dışarı doğru şişirilmesi ile çıkarılan özel seslerin erkek develerin çiftleşme çağrısı yaptıkları tahmin ediliyor. Şişirildikten sonya yaklaşık 20-30 dakika kadar dışarı sarkan bu hava keselerinin beslenmeye bir katkısı bulunmuyor.
Bir deve kervanı 5 km/saat hızla günde 10 saat yol alabilir. İri ve güçlü bir deve 300 kiloya kadar yük taşıyabilir.
Ağlamasının nedeni değişkenlik gösterse de genellikle fazla sulamaya bağlı olarak gerçekleşir. Bu yüzden deve tabanı çiçeğini aşırıya kaçmadan, haftada 2 kere sulamak yeterli olur.
Develer genelde, küçük kafaları, ince uzun boyunları ve uzun bacakları olan büyük hayvanlardır. Sadece 35–150 kg ağırlığa ulaşan Yeni Dünya develeri ve 300–700 kg ağırlığa ulaşabilen Eski Dünya develerinin dış görünüş ve ölçülerinde farklar vardır.
Türkiye'de deve eti en çok Aydın'da bulunur. Hafif mayhoş bir tada sahiptir. Deve eti, dana etinden daha serttir. Deve eti kıymasından köfte yapıldığında oldukça lezzetli bir sonuç alınır.
İslam Dinine Göre Deve Nasıl Kesilir? Devenin kurban olarak kesilmesi diğer kurbanlık hayvan kesimlerinden farklıdır. Devenin boyunun uzun olması yemek borusunun ön ayaklarına yakın bir bölümde olmasına neden olmuştur.
Deve yavrusuna köşek adı verilir. Kişiler deve yavrusunu köşek olarak adlandırıyor. Bulmacalarda köşek cevabı her zaman doğru cevap olacaktır.
Deve fiyatları 10 bin ile 20 bin arasında değişiyor. Fiyatlar devenin kilosuna göre değişiyor. Devenin kilosu ne kadar fazla olursa fiyatı da o kadar artıyor. İyi bir devenin fiyatı 17-18 bin lira.
Deve, İslamiyet'ten sonra da Türkler arasında kutsal bir hayvan olarak görülmeye devam etmiştir. Araplar arasında uğur getirdiğine inanılan, dayanıklılığı ve gücü temsil eden deve, göçebe yaşayan Araplar için de son derece önemli olmuştur (Ünalan, 2023, s. 100).
Develerin susuzlukla mücadelede en etkili yapıları ise küçük ve oldukça oval yapıdaki elastik kırmızı kan hücre- leridir. Su içen devenin alyuvarları esneklikleri sayesin- de 2,5 kata kadar şişerek daha fazla su taşıyabilir. Susuz kalındığında kan plazmasının hacmi azalarak kıvamı artar.
Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider.
dikenden bilirler. Böylece diken yemeye devam ederler. Sonunda diken yiye yiye kan kaybından ölürler. Arapça'da ,devenin diken yemesine 'ha-re-se' denir.
Devekuşları için en uygun ısı 18-20 oC dir. Yaşantılarını daha soğuk ve daha sıcak ortamlarda da sürdürürler. Ancak soğuk ve yağışlı ortamları pek sevmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri