Deveci: Bursa ve Samsun ovalarında yetişir. Temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilir. 7 ay depolama ömrüne sahip. Williams: Asya dışındaki çoğu ülkede yetiştirilen armut çeşididir.
Deveci armudu: Bursa ve Samsun ovalarında yetiştirilen deveci armudu, Ekim ayında hasat edilir.
Armutları 1-3 gün içinde olgunlaştırmak için kağıt torbaya olgunlaşmış muz veya elma ekleyin. Sadece 1-3 günde armutlarınızı olgunlaştırmak için, armutlarınızla birlikte kese kağıdına bir muz veya elma koyun. Olgun meyveler etilen gazı verir ve bu da armutların çok çabuk olgunlaşmasına neden olur.
Hava kirliliğine ve zor iklim şartlarına dayanıklıdır. Kış mevsiminin sonuna doğru çiçek açar ve yazın sonlarında yabani armut yenilebilecek olgunluğa ulaşmış olur.
Deveci armudu ise temmuz ayının ikinci haftasında hasat edilen bir armut türüdür. Williams armudu ağustos ayının ikinci haftasında hasat edilir. Mustafabey armudu ekim ayında hasat edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Armutları dondurucuya koyun. Meyveleri eşit şekilde dondurmak için torbaları veya kapları düz bir şekilde yerleştirin. Dondurucu sıcaklığı -18 °C veya altında olmalıdır. Düzgün donmuş armutlar 10-12 ay sürebilir.
Ağaköy bahçelerinde bir kiloya kadar Deveci armudu yetişiyor. Çok da verimli. Yetişkin bir santa - maria ağacı, yılda 200 - 300 kilo armut verirken, Deveci ağacı 350 - 400 kiloya kadar çıkabiliyor.
Temmuz sonu-Ağustos başı hasat edilir. Uzun süre depolanabilir.
Yabani Armut Faydaları
*Dişeti çekilmeleri ve iltihaplanmaları gibi birçok dişeti rahatsızlıklarında etkilidir. *Ciltte meydana gelen aknelere iyi gelir. *Tok karnına kurutulmuş veya taze olarak tüketildiğinde böbrekleri çalıştırır. *Yatıştırıcı özelliği bulunan yabani armut sinir sistemi üzerinde de etkisi vardır.
Armut hasadı sadece elle yapılır, çünkü morluklara karşı çok hassastır. Hasattan sonra meyveler ayıklanır ve devamında meyve sınıflandırılması yapılır, çünkü zarar görmüş meyveler etilen üretir ve bu durum diğer meyvelere zarar verebilir.
Genel olarak armut çeşitlerinin soğukta muhafaza koşulları -1 °C ile 2 °C'de ve %90-95 oransal nemde 1-3 aydır. Armut -2,8 °C'de donmaktadır. Ülkemizde daha çok Ankara, Deveci, Williams ve Santa Maria armut çeşitleri soğukta muhafaza edilmektedir.
Yıkadıktan sonra hepsini ince ince dilimleyin. Ardından armudun dilimlerini hazırlamış olduğunuz kalın pamuklu iplikte bulunan ipliğe aralıklı olacak şekilde dizin. Hepsini aralıklı bir şekilde dizdikten sonra evde balkonunuzda güneş gören bir yere asın. Yaklaşık olarak 4- 5 gün içinde kuruyacaklardır.
Armutları soyup, çekirdeklerini çıkardıktan sonra kararmaması için limonlu suya batırıyoruz. Limonlu suyu süzdükten sonra, porsiyonlar halinde derin dondurucu poşetlerine koyuyoruz. Poşetlerin havasını aldıktan sonra, ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldırıyoruz.
'Deveci' armut çeşidi, oldukça sert ve dayanıklı bir armuttur. Renk olarak hafif pembemsi ve sarımtıraktır. Güneş gören yerleri hafif pembe olur. Dış kabuğu ince, dilimlendiğinde yumuşak olan 'Deveci' armudu bol suludur.
ince kabuklu, iri ve sulu olup, oldukca lezzetlidir. genellikle kisin bulunan armut turu. armut zannedilen bir tur karpuz. yarisinin su oldugunu dusundugum, isirilinca etrafi islatan meyve.
Deveci armunun ağacı hızlı gelişim göstermekte olup klasik anaçlı fidanlarda verime ağacın verime oturması 8-9 yıl, yarı bodur anaçlı armut fidanlarından 5-6 yıl, ve tam bodur anaçlı armut fidanlarında ise 3-4 yıl olmakta olup ağacın ilk meyvesi ise bodur ve yarı bodur anaçlı fidanlarda ilk yıl veya 2. yıl içerisinden ...
Armut hangi organa iyi gelir? Yüksek oranda lif içeren armut, özellikle sindirim sorunlarına fayda sağlar. Kabızlığın yaşanmasını önleyen armut bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca mideyi rahatlatan armut, içerdiği yüksek miktarda su sayesinde cilt tabakasının da yenilenmesini sağlar.
Yaprakları dar, gri-yeşil yoğun tüylü ve tam kenarlıdır. Nisan ayında çiçek açar, meyvesi sonbaharda olgunlaşır. Meyvesi üç dört cm. çapında, oldukça buruk lezzettedir.
Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Ancak şehir açısından bakıldığı zaman en yoğun olan yerler ilk olarak Bursa'da çok fazla yetiştirilir. Daha sonra aynı zamanda Ankara yine en yoğun armut yetiştiriciliği yapılan şehirler arasında gelmektedir.
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Deveci armudu ağacı hızlı gelişim gösteren bir yapıya sahiptir. Bu bakımdan armut fidanından tam olarak verim alınması yaklaşık 8 yıl kadardır. Ancak yarı bodur ve tam bodur ağaçlarda bu süre 3 yıla kadar düşürülebilmektedir.
Armut ağaçlar oldukça uzun ömürlüdür. İyi bakılan bir armut ağacı 50-75 yıl arasında verimli bir ömür sürebilir. 4 yaşını geçen armut ağaçlarının meyve vermesi beklenir. 10 yaş civarı da en verimli olduğu dönemidir.
Yetiştiriciliği en kolay ve verimi son derece yüksek olan Santa Maria Armut fidanı hobiciler için en ideal armut çeşitlerinden birisidir. Santa Maria armudu verimi sebebi ile Akdeniz bölgelerinde dalkıran armut olarak isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri