Kayseri'nin Develi ilçesinde meşhur olan cıvıklı pide, çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Özellikle İç Anadolu'da çok sevilen bu pide, ince açılan hamur ile hazırlanır. Harç yapımında dana veya kuzu eti kullanılır.
İlçemize özel tatlardan birisidir. Cıvıklı ismini etin çift bıçak altında kıyılarak yapılması sonucu etin yağınında çift bıçak darbeleri ile erimesi sonucu cıvığından CIVIKLI adını almıştır. Ayrıca Develi Belediyesi tarafından 2008 yılında "Develi Cıvıklısı" patentini almıştır.
Biberimizi, soğanımızı, domatesimizi ufak ufak doğrayıp, etimizin içine ekliyoruz. Daha sonra biraz sıvı yağ, salçalarımızı, baharatlarımızı ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Hamurumuzdan yumruğumuz kadar beze alıp, uzunlamasına açıyoruz. Harcı ekleyip, pide şekli verip fırına atıyoruz.
Cıvıklı, Kayseri'nin Develi ilçesine mahsus bir pidedir. Hamurun üzerine serilen ve etin satır ile kıyma haline getirilerek ve koyun yağından özel olarak yapılan malzemesinin fırında (özellikle taş fırında) pişirilmesiyle yapılır. Günümüzde adına etli pide de denmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Develi cıvıklısını tam anlamıyla tatmak isteyenler Ayhan Usta'ya mutlaka uğramalı. Develi halkı ve Kayseri'de yaşayan kişiler tarafından özellikle hafta sonu yaz kış tıklım tıklım doluyor. Develi cıvıklısı dışında birçok pide çeşitleri mevcut. Ayrıca kiremitte kaşarlı mantarını mutlaka denemelisiniz.
Arif Develi'nin oğulları Ali ve Nuri Develi tarafından geleceğe taşınan Develi'de, Arif Bey'in öğretileriyle yetişmiş ve uzun yıllar bu çatı altında olan ustalar ve hizmet ekibi de mirasın diğer sahipleri olarak öne çıkıyor. İşletme, bir asrı aşan lezzetini 12 şubede müşterilerine sunmaya devam ediyor.
Cıvıklı, Kayseri mutfağının en meşhur yemeklerinden biri. Kayseri'nin Develi ilçesine mahsus özeli bir tür pide olan olan cıvıklı, fırıncılık mesleğinin Hititlere kadar dayandığı ilçede gastronomi turizmine katkı sağlıyor.
pide üstünde kasar tereyağı yumurtanın olduğu enfes bir yöresel lezzettir. yuvarlak pide üzerinde kavurma, kaşar peyniri, tereyağı ve sarısı patlatılmamış yumurta.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Mayasız tabi ki pide olur. ☺Hem de çok güzel olur. 👌Hafif çıtır olmasını istediğimden dolayı, az sirke kattım ona ve mayasız olmasına rağmen mayalı pideleri hiç aratmadı. Hem yumuşak hem çıtır nasıl anlatsam bilemedim en iyisi siz bir deneyin.
Ekşi mayalı pidenizi önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında pişirin. Pişirirken altına kepek, yulaf kepeği, kepek, irmik ya da tam buğday unu serpin.
Karadeniz pidesinin kıymalı, peynirli, yumurtalı, sarımsaklı, kuşbaşılı ve karışık olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılan türleri mevcut. Artvin pidesi orijinal isimli pide meşhurdur.
İlçe mülki sınırları içerisinde biri merkez olmak üzere 4 kasaba belediyesi, 45 köy ile 5 köye bağlı 7 mezra bulunmaktadır. 25'i ilçe merkezinde 11'i kasabalarda olmak üzere toplam 36 mahalle vardır.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı 2020 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlarına göre nüfusumuz toplamda 66 bin 250 kişi olarak tespit edildi. Ülkemizin bir çok ilçesi göç vermesinden dolayı nüfus kaybına uğrarken Develi nüfus kaybetmeyerek bir önceki yıla göre nüfusunu 505 kişi artırdı.
İlçenin Tarihi
Develi, yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlerin önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.
Develi Restaurant, Gaziantep mutfağının en önemli temsilcilerinden biri. 1912 yılında Arif Develi tarafından Gaziantep'te açılmış. Daha sonra oğulları Hayri ve Ali Develi işi devam ettirmiş.
Babası Antep'te kebapçılık mesleğini sürdürürken Arif Develi, 1966 yılında Develi geleneğini İstanbul'a ve tarihi semti Samatya'ya taşıdı. Arif Develi, halen Develi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor. Ancak artık Develi mirasını iki oğlu, Ali ve Nuri Develi profesyonel anlamda geleceğe taşıyor.
Develi1912, bugün 12 şubesi, 1000'e yakın çalışanı ile büyük bir aile.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri