Pompa motoru dönmüyor veya düşük bir hızda dönüyorsa, pompada bir sorun olabilir. Pompa Motorunun Sıcaklığı: Pompa motoru normalden daha sıcak hissediyorsa veya aşırı ısınıyorsa, bu bir arızanın belirtisi olabilir. Pompa motorunun aşırı ısınması, motorun zarar görmesine veya çalışmamasına neden olabilir.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
devirdaim kasnağı ve mili dışarıdan gözükür, dönüyorsa içteki parçada sorun vardır. hararet müşürü, fan, radyatör ve borularını ve boru bağlantılarını kontrol edebilirsiniz. radyatör suyunda gariplik yoksa bu sayılan parçalara yoğunlaşın. su bulanıksa conta gitmiştir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
İlgili 27 soru bulundu
Motorlu araçlarda kullanılan devirdaim pompasının tamiratı ya darevizyon edilmesi mümkün değildir. Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
devirdaim değişimi triger değişimiyle beraber yapılır genelde.eğer kaçak varsa sürekli kontrol edin ve bu halde fazla kullanmamaya çalışın.sonucu silindir kapak contası yakmaya kadar gider. aynen triger değişimiyle birlikte yapılması en uygun olanıdır. Genleşme kabındaki su eksilebilir de artabilir de.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Devirdaim pompası yakıtı motora gönderir ve suyu depoya geri gönderir. Pompa genellikle motor bölmesinde bulunur, ancak bazı araçlarda pompa yakıt deposunda da bulunabilir. Eğer devirdaim pompası olmazsa yüksek ısıda çalışan motor çok geçmeden artan ısı ile zarar görür ve çalışmaz hale gelir.
Devirdaim Kontrolü
Devirdaim kontrolü yapmak için aracın kliması kapalıyken motoru normal çalışma sıcaklığına getirmek yeterli olmaktadır. Düz bir yerde araç çalışır bir şekilde bırakılmalıdır. Motor çalıştıkça ısısı yükselir ve devirdaim pompası devreye girer.
1. Su kaçağı oluşur. 2. Su pompası kilitlenir, su dolaşımı durur. Birinci seçenek olursa su kaçağını farketmezseniz aracınız hararet yükseltir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
-Devirdaim pompası sürekli çalışıyor. Kombinizde su dolaşmıyor (dönmüyor) ise sirkülasyon pompanız arızalı ya da sıkışık olabilir. Kombinin tek görevi tesisatınız içerisindeki suyu döndürmektedir.
Devirdaim seti otomobilinizin motor sıcaklığının ideal düzeyde tutulması için gerekli olan suyun dolaşımından sorumludur. Soğutma suyunun hem radyatör içinde hem de motor bloğu içindeki kanallarda dolaşımı, devir daim pompasından gelen güç sayesinde mümkün olur.
İçten yanmalı motorlarda ses gelmesi, vuruntu veya patlama, bujiyle ateşlenmek yerine yanma cephesinin dışında birkaç cep hava ve yakıt karışımı patlarsa meydana gelir. Bu patlamalar, genellikle vuruntu olarak adlandırılan metalik gürültüyü yaratan silindirlerin içinde yüksek frekanslı basınç salınımları üretir.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Eğer aracınızın motoru olması gereken sıcaklığın üzerine çıkar ise hararet yapar ve büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur. Bu durumun devam etmesi aracınızda motor yenileme / rektifiye işlemi yapmaya kadar götürebilir.
Su eksilmesinin miktarı ile ilgili belli bir oran yoktur. Contası yanan aracın soğutma sıvısı kısa süre içerisinde bitecektir.
Motor suyu kısa sürede ısınır ve termostat açar. Motor çalışma sıcaklığında araç hareket ettirilebilir. Su soğuduğunda termostat yeniden kapanır. Su sistemde bu şekilde devirdaim eder.
Garantiye girmiyor. Zaten tüm VW grubunda kronik sorundur, özellikle Skoda'larda çok yaşanıyor.
Ancak motorun su eksiltmesi, normal bir durum değildir. Yani “motorun suyu eksilebilir” algısı yanlıştır. Araç motor suyu eksilirse bir sızıntı var demektir. Sızıntı varsa radyatörde çatlak, delik ya da aşınma olabilir veya radyatör kapağı contasında sorun olabilir.
İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur. Bu nedenle musluk suyun yerine damıtılmış su kullanılması gerekir. Çoğu radyatör yaklaşık 2 galon sıvı tutabilir.
Aracın su kaynatması motor soğutma sisteminden kaynaklanabileceği gibi motor suyunun azalması da olabilir. Aracın gerekli vites ayarlarında kullanılmaması da aracınızın hararet yapmasına neden olabilir. Araç motorunun ısınması, radyatörde çok fazla kir birikmesi sonucu oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri