Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor.. Ama sizin sesin kaynağından emin olup öyle motoru indirmeniz lazım..
Pompa motoru dönmüyor veya düşük bir hızda dönüyorsa, pompada bir sorun olabilir. Pompa Motorunun Sıcaklığı: Pompa motoru normalden daha sıcak hissediyorsa veya aşırı ısınıyorsa, bu bir arızanın belirtisi olabilir. Pompa motorunun aşırı ısınması, motorun zarar görmesine veya çalışmamasına neden olabilir.
Pompa, soğutma sıvısının motorda dolaşmasından sorumludur. Pompa arızalanırsa motor aşırı ısınır ve kayış veya çarkın kırılmasına neden olabilir. Aracınızın tüm ihtiyaçlarınızda alanında uzman kişilere danışarak hizmet alabileceğiniz kurumsal bir oto servis markası olan Otopratik'ten destek alabilirsiniz.
Araçlarda kullanılan devirdaim pompalarının tamir takımları satılmamaktadır. Bunun sebebi pompanın pahalı olamamasından kaynaklıdır. O yüzden devirdaim pompaları arızalandığında direkt olarak yenisi ile değişimi sağlanır.
Devirdaim (kombi) pompası neden ses yapar? Genellikle pompada ses, düzenli olarak temizlenmeyen tesisattaki yağ, kum, taş, korozyon vb. pisliklerin rotora ve şafta zarar vermesi sonucu oluşur.
İlgili 30 soru bulundu
Sirkülasyon pompasına kombinizin anakartı gerektiği zamanlarda voltaj göndermektedir. Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir.
Bahsettiğim ses devirdaim pompasının içinde yer alan bilyelerden geliyor.. Bu bilyelerin yeri mikronluk dahi laçkalaşınca bilyelerin tüm yüzeyi tam oturmadığından ses yapmaya başlıyor..
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
Devirdaim pompası, destek plakasına sahip iki parçalı bir ünitedir. Gövde ile arka kapak arasındaki conta su sızdırıyor olabilir. Pompanın iç mekanizmasında bir problem meydana gelmişse yine görevini yapamaz ve su kaçağına neden olur.
Devridaim pompası antifirizi; motor blokları, radyatör hortumları ve radyatör içerisinde çevirmek için gerekli olan kuvveti bir kauçuk kayış (yeni nesil araçlarda elektrik motoru da kulanılmaktadır) vasıtası ile motordan almaktadır.
Yapılan İşlemler
Devirdaim pompasının kapağı sökülür. Pompanın üzerindeki cıvatalar sökülür. Motor yerinden çıkarılıp yenisi takılır, bağlantıları yapılır. Radyatöre su ve antifriz ekleyerek değişim tamamlanır.
Kombi yâda kazanda üretilen sıcak suyun ısıtma sistemi boyunca devir daim yapmasını sağlayan pompalara sirkülasyon pompası denir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Triger kayışı motorun soğutma sıvısından da sorumludur. Birçok otomobilde devirdaim pompasını hareket ettirir bu hareket ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemi içerisine girmesini ve soğutma işlemini yerine getirmesini amaçlar.
Devri daim olsun Allah rahmet eylesin ya da Allah taksiratını affetsin şeklinde bir karşılık bulur. Bu karşılık alevi-bektaşi gelinliği kapsamında ölünün arkasından dile getirilen bir sözcük grubudur. Aynı zamanda iyi dilekleri ifade etmek amaçlı ölünün arkasından kullanılır.
Su eksiltme varsa kaçak var, demektir. Kaçak nokta, genellikle üst kapak contasıdır. Bazen de sızdırmanın nedeni, radyatör olabilir. Radyatörde olan sorunun çözümü için radyatör su kaçağı önleyicisi olarak satılan ürün takılarak çözüm sağlanabilir.
Motor çalışırken kendi içinde Devir daim eder, 80 dereceden sonra su radyatör den devirdaim eder. 90 dan sonra da fan açılır.
Suyun yer aldığı motor elemanlarında meydana gelen kaçaklar, yüksek hararet, hazneden suyun taşması, contanın eskimesi sonucu kaçak yapması ya da komple yanması gibi nedenler sonucunda motor suyu eksilmektedir. Motor suyunun eksilmesi genellikle çok büyük bir sorun olarak görülmemektedir.
Triger kayışı veya zinciri belirli yıl veya km'ye bağlı olarak periyodik değişim isteyen üründür. Devridaim pompası ise arıza vermediği sürece değişim yapılmaz.Periyodik değişimi yoktur. Triger dişlisi ile devirdaim pompası, ikisi de triger kayışına bağlı hareket ediyorlar.
Triger kayışı değiştirilirken, aracın soğutma araçları da değiştirilebilir. Bu sayede kayışın sertleşmesi ya da çatlamasına neden olabilecek etkenler azaltılır. Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir.
Triger Kayışı Değişimi Ne Zaman Yapılır? Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Zamanla eskiyen devirdaimin kanatları eskir ve suya karşı direnç oluşturamaz ve suyu yönlendiremez hale gelir. Bu durum da motor içerisindeki suyun sürekli ısınmasına, radyatördeki suyun ise sürekli soğumasına neden olur yani motor sıcaklığı bir dengeye ulaşamaz. Bu durum da hararete neden olur.
Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir. Ancak bu sesin yaratabileceği en büyük sorun performans kaybıdır.
Devirdaim Pompası otomobilin soğutma suyunun radyatör içinde ve motor içindeki ilgili kanallarda dolaşmasını sağlar. Devir daim pompası bir kayış ve bilya sistemi ile triger seti ile birlikte çalışabildiği gibi tamamen bağımsız olarak elektrikli çalışan devirdaim pompası türleri de vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri