Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır. Birde halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapiler uygulanmaktadır.
Örneğin ilk olarak şüphesiz burun kanallarını temizlemek ilk sırada gelir. Genelde üst solunum yolunu rahatsız eden toz akarları burun kanallarına yapışır. Böylece zaman içerisinde bu bölge tahriş olur. Böylesi bir rahatsızlığı giderebilmek içinize tuzlu su karışımı iyi gelir.
Kişi daha da kötü durumda olursa bir uzmana başvurmalıdır. İlgili uzman tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bu süreçte kişi uzmana danışmadan ilaç kullanmamalıdır. Bunun ile birlikte bol su içmek toz alerjisinin geçmesinde faydalı olabilir ve ayrıca tuzlu su karışımı da alerjinin hafiflemesine fayda sağlar.
Toz akarı alerjisi yıl boyu süren semptomlara sebep olabilir ayrıca sağlık ve yaşam kalitesi üzerinde belirleyici etkileri vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Soğuk algınlığı belirtilerine ek olarak hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi çeşitli semptomları bulunan toz alerjisi, yaşam alanlarını toz akarlarından koruyarak önlenebilir. Gerekli durumlarda ise ilaç tedavisine başvurulur. Hijyen tedbirleri alınmadığında kronikleşerek astıma neden olabilir.
Polen Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Polen alerjisi yılın her ayında görülme ihtimali olsa da, özellikle çayır polenleri Şubat- Nisan aylarında, yabani ot polenleri Ağustos-Ekim ayları arasında yayılır. Sabahları polen düzeyinde artış olur. Bunların yanında açık, kuru ve güneşli havalarda da polen düzeyi artar.
Elma sirkesi
Elma sirkesinin bir çok yararı var ama alerjiyye karşı kullanımı çok öne çıkmıyor. 2 yemek kaşığı elma sirkesi alkaline pH içerdiği için, sindirim sisteminizi dengeleyip, inflamasyon önüne geçecektir. Bu da bağışıklık sisteminizin alerjiye odaklanmasını sağlayacaktır.
Limon bitkisinin suyu da alerjik kaşıntıları gidermede etkilidir. Kaşınan yere sürülerek yapılan bir masajla limon suyu hem kaşıntıya hem kızarıklığa iyi gelmektedir. Karanfil bitkisinin yağıda alerjik semptomların hafifletilmesinde oldukça iyi olmaktadır.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi? Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
Hastaların genel olarak bol sıvı tüketmeleri önerilir. Limonlu-ballı ılık suyun ayrıca boğazı rahatlatıcı etkisi vardır. Ananasta bulunan bir maddenin de öksürüğe iyi geldiği iddia edilmektedir. Nane çayı içmek ve buharını teneffüs etmek üst solunum yollarını rahatlatabilir.
Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun başlıca yanıtlarından biri de tuzlu su olabilir. Burun kaşıntılarını azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. 2 bardak sıcak suya ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tuzu, burnunuzdan çekerek temizlenmesine ve kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Toz alerjisinin kesin bir tedavisi yoktur ancak alerjiler yönetilebilir ve alerjiye neden olan etkenleri önlemek için adımlar atılabilir. Evcil hayvanınız varsa onları yatak odanızdan uzak tutun.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Günümüzde sadece polen (bahar) alerjisi aşısı, ev tozu alerjisi aşısı, alerjik astım aşısı, arı alerjisi aşısı, küf mantarı alerjisi aşısı ve kedi alerjisi aşısı ve köpek alerjisi aşısı yapılmaktadır. Alerji aşısı kaç yaşında yapılır?; Alerji aşıları 5 yaş üzerinde tüm çocuk ve yetişkinlerde yapılır.
Elma Sirkesi
Bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyip bu karışımı tıkalı olan burun deliğinizden çekin. Elma sirkesinin asidik yapısı sayesinde burundaki bakteri ve virüslerden kurtularak tekrar mukus üretiminin önüne geçin.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Bir çok kişi için alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaçlar burun spreyleridir ve sıklıkla önerilen ilk ilaç olurlar. Nazal kortikosteroidlere örnek olarak; flutikazon propiyonet (Flonase), triamsinolon (Nasacort AQ), mometazon (Nasonex) gibi burun spreyleri söylenilebilir.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Tıpkı polen alerjisinde olduğu gibi vücuttaki antikorlar solunum yollarına giren allerjenlere karşı savaş açarlar. Bunun sonunda tıpkı bir akciğer enfeksiyonu gibi öksürük, hırıltı, nefes darlığı oluşur.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri