Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesinde Fizik Tedavi alt uygulamalarından “ESWT” tedavisi uygulanmaya başlandı.
ESWT işlemini SGK karşılıyor mu? ESWT farklı branşlarda kullanılan bir teknolojidir. SGK, sağlık uygulama tebliğinde ortopedi ya da fizik tedaviyle alakalı bazı hastalıklar için ESWT'ye ihtiyaç duyulduğunda işlemi karşılayacağını belirtmiştir. Ancak sertleşme sorunu için ESWT tedavisi SGK tarafından karşılanmamaktadır.
İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Özellikle üroloji ve fizik tedavi alanlarında sıkça uygulanan tedavi, en sık sporculara uygulanmakta ve kısa sürede hasarlı bölgeyi düzeltebilmektedir.
SBÜ ANKARA GAZİLER FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
İlgili 43 soru bulundu
Non-invaziv bir yöntemdir: ESWT terapisi, bir takım özel cihazlar ve bunlara bağlı aplikatörler aracılığıyla uygulanır. Cilt üzerinden omuz, kol, bacak, kalça, bilek gibi çeşitli bölgelere hedeflenerek gönderilen ses dalgaları, dokular arasında iletilerek istenen alana ulaşır ve etki gösterir.
Ürolojide Şok Dalga Tedavisi (ESWT) Nasıl Uygulanır? Bir jel yardımı ile penis üzerinde belirlenmiş ortalama 5 farklı noktaya şok dalgaları gönderilir. Uygulama esnasında ağrı olmaz, sadece karıncalanma hissedilebilir. Bir seans yaklaşık 20 dakika sürer ve toplamda 6 ila 24 seans uygulama yapılır.
Şok dalga (ESWT) tedavisinde ağrı hissedilir mi? Uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissedilmemektedir. Şok dalga tedavisi ağrısız bir işlem olduğu izin uygulama sırasında anestezi veya ağrı kesiciye ihtiyaç duyulmamaktadır.
3 İLA 5 SEANSTA İŞLEM TAMAM!
ESWT tedavisinde seans süreleri, uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre farklılık gösterebilir ancak ortalama bir seans süresi 20-25 dakika sürer. Yumuşak doku uygulamalarında 3 ila 5 seans arası değişen sürelerde hastanın şikayetinden kurtulması beklenir.
Uygulandığı bölgede kanlanmayı artırarak vücudun kendi iyileştirme mekanizmalarının devreye girmesini sağlayan ESWT (şok dalga tedavisi), aşil tendiniti, topuk dikeni, tenisçi dirseği, omuz sıkışması sendromu ve spor sakatlanmaları gibi durumların tedavisinde kullanılıyor.
Tedavinin temel etkisi, topuk bölgesinde kanlanmayı artırması, kas spazmını çözmesi, dokunun oksijenlenmesini artırması yoluyla yapar. 2-5 gün aralığı ile hastaya uygulama yapılır. Ortalama 15 dakikalık bir uygulama süresi mevcuttur. Seans esnasında ve tedavi süresince ağrılar olabilir.
ESWT'nin ortopedide ilk kullanımı kemik doku üzerinde başlatılmıştır. Özellikle kaynaması geciken kırıklarda ve avasküler kemik nekrozunda kullanılmaktadır.
Bir hasta için son bir yıl içinde en fazla; aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ait bedeller Kurumca karşılanır.
Evde fizik tedavi raporu sadece randevulu bir şekilde alınabilir. ALO 182'yi arayarak durum bildirir raporu almak istediğini ifade ederek randuvunuzu oluşturabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi (mhrs.gov.tr) üzerinden e-Devlet şifrenizle giriş yaparak rapor randevusu oluşturabilirsiniz.
Şok dalgası tedavisi hala devlet tarafında ödeme listesinde yoktur, ancak sigorta şirketleri tarafından kapsam içinde olabilir. Buna göre, teminat kapsamındaki bir yardım değildir ve bu nedenle, hasta başına altı seans tavsiyesiyle, seans başına 450 ABD Doları oranında sunulan cepten bir prosedürdür.
Yan Etkiler: ESWT sırasında veya sonrasında, hastalarda hafif ağrı, kızarıklık veya hassasiyet gibi yan etkiler görülebilir. Bu durum, hastaların tedavi sırasında rahatsızlık hissetmelerine neden olabilir. Bu tür etkiler genellikle kısa süreli olup, çoğunlukla kendiliğinden geçebilir.
PF tedavisinde ESWT uygulaması sırasında kullanılacak enerji yoğunluğu, atım sayısı, seans sıklığı ve uygulama şekli hakkında standart bir prosedür bulunmamaktadır. Farklı uygulamalarda doz 0.02-0.36 mJ/mm2 arasında, atım sayısı ise 1000-4000 arasında değişmektedir.
Şok Dalga Terapi anlamına gelen ESWT tedavisi; herhangi bir yan etkisi olmayan ve radyasyon içermeyen ses dalgaları ile Topuk Dikeni olarak bilinen, Calcaneal Epin yani Topuk Kemiğinde dikensi çıkıntı oluşması probleminde 5 seansta çözüme giden tedavi uygulanmaktadır.
Şok dalgaları tedavisi olan “ESWT”, vücut dışında üretildikten sonra bir uygulama başlığı ile vücudun istenilen bölgesine uygulanan basınç dalgalarının kullanıldığı bir fizik tedavi yöntemidir. Uzun yıllar böbrek taşlarını kırmak amacı ile kullanılan bu teknik, topuk dikeninde %85 kalıcı iyileşme sağlar.
Topuk dikeni kırılır mı? Halk arasında topuk dikeninin, yani röntgende görülen o sivriliğin kırıldığı inancı vardır. Ses dalgası tedavisinin hedefi hiçbir zaman o kemiği kırmak değildir. Oradaki topuk zarının yapıştığı ağrılı olan bölgede bir zedelenme yaratarak iyileşmeyi sağlamaktır.
ESWT (Ekstrakorporeal Şok Dalga Terapisi), ilk kez 1980'li yıllarda özellikle üroloji alanında böbrek taşlarını tedavi etmek amacıyla kullanılmaya başlanmış bir yöntem olarak bilinmektedir. Bu terapi yöntemiyle böbrek taşlarının parçalanarak tedavi edilmesi sağlanmıştır.
Topuk dikeninin tedavisinde öncelikle; ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalarına başvurulmaktadır. Masaj uygulaması ayak parmaklarını geriye çekerek topuk üzerine 5 dakika boyunca soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremler sürülerek yapılmalıdır. Bu uygulama günde 4-5 defa tekrar edilmelidir.
Şahin Nami, Ortopedi Uzmanı, Topuk dikeni şiddetli ağrıya sebebiyet veriyorsa kortizon enjeksiyonu ile ağrı dindirilebilir. Topuğun altından enjeksiyon oldukça ağrılıdır, topuğun yan tarafından dental enjektörle yapılan enjeksiyon rahatlıkla tolere edilebilir.
Kapsaisin içeren kırmızı biber, doğal bir ağrı kesicidir ve topuk dikeninden kaynaklanan, kas sertleşmelerine iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı kırmızı biber tozunu, yarım kova sıcak suya ekleyiniz ve günde birkaç defa 10 dakika boyunca ayaklarınızı bu suyun içinde bekletiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri