Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri, muayene olunacak bölüme göre değişiklik göstermektedir. Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir.
Devlet hastanesi yatak ücreti ne kadar? Sosyal güvencesi olan sigortalılar, bakmakla yükümlü olan kişiler ve emekliler hastane yatış süreleri için ek bir ücret ödenmez ve ücretsizdir. Sigortasız olmanız durumunda yatış ücreti bulunur.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Devlet hastanesinde muayene ücreti
Acil muayenesi 53,55 TL (Yeşil alan ise 67,62 TL) Normal poliklinik muayenesi 53,55 TL. Başka doktora sevk edilirse, her bir konsültasyon için ayrıca 20,72 TL.
İlgili 32 soru bulundu
Devlet hastanelerinde yatak ücreti alınabilir mi?!
İster emekli sandığı,ister ssk emeklisi olsun yatarak tedavi tamamen ücretsizdir. Normalde alınan ilaç katkı payları bile yatarak tedavide alınamaz. Hiç bir ad altında ücret talep edilemez.
Özellikle mesai sonrasında gelişen acil durumlar için acil servisler hayati öneme haizdir. Hastanın poliklinik muayenelerinde hastadan belli bir muayene ücreti alınır. Günümüzde yapılan uygulama ile bu muayene ücreti, eczanelerden ilaç alınırken tahsil edilir. Fakat acil muayeneleri hiçbir şekilde ücrete tabi değildir.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.
Hastalar ayrı bir ücret ödeyecek mi diye, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da sordum. ”Hastanemiz çok lüks olduğu için hastalar önce ayrıca para ödeyecek miyim diye endişe ediyor. Rahat olsunlar, herhangi bir ödeme yapmayacaklar” dedi. Rahat olun,ayrıca bir ödeme yapmayacaksınız.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Ancak Türkiye'de sadece aile hekimine muayene olanlardan bile 3 TL'lik bir muayene ücreti alınıyor. Devlet hastanelerinde muayene ücreti ise herhangi bir sağlık güvencesi varsa, her bir muayene için 6 TL olarak ödeniyor. Bu ücret yurttaşlardan eczanelerden ilaç alınırken tahsil ediliyor.
SGK özel hastane ücretlerinin bir kısmını karşılar. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi SGK'nın ödediği kısımdan geri kalan tutarı hastaneye siz ödersiniz. Eğer özel hastaneye gittiğinizde fark ücreti ödemek istemiyorsanız, tamamlayıcı sağlık sigortası sizin yerinize fark ücretini hastaneye ödeyebilir!
Hak sahibi kişiye reçete yazılması durumunda; 3 kutuya kadar (üç kutu dahil) temin edilen ilaçlar için 3 TL, 3 kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL katılım payı alınır.
Düzenli olarak primlerini yatırmayan, çalışmayan, yeşil kartı bulunmayan kişiler devlet hastanelerinden belirli bir ücret karşılığında sağlık haklarından yararlanabilirler.
Devlet hastanelerinde 6 TL, üniversiteler ile ortak kullanılan Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL muayene katılım payı ödeniyor.
Devlet hastanesi, bir devlet tarafından finanse edilen ve işletilen bir hastanedir. Şehir hastanesi, toplum hastanesi, bölge hastanesi, belediye hastanesi de devlet hastaneleri sırasına dahildir.
Şehir Hastanelerinde Sunulan Sağlık Hizmeti Nedeniyle Vatandaşlarımızdan Ek Bir Ücret Alınmamaktadır.
Çünkü devlet hastanesi değildir. Şehir hastaneleri, bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen Hazine arazileri üzerine şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Mülkün sahibi olan şirketlere Sağlık Bakanlığı en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası öder.
Malullük sigortası kapsamında malullük aylığı, Yaşlılık sigortası kapsamında yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Sigortasız olan vatandaşlarımız ise kamu hastanelerinde 30 TL ila 50 TL arasında değişen muayene ücretine ek olarak 250 TL'ye kadar tahlil ücreti ödeyebilmektedir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Evet, hicbir sıkıntı yok. Sağlık nedeniyle yapılan her ameliyati SGK karşılar.
Doktor, hastanın acil olmadığına karar verirse eczaneden ilacını alırken katılım payı ödeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri