TIBBİ SEKRETER GÖREV TANIMI* Sağlık kurum ve kuruluşlarında, sağlık hizmet sunumunun devamlılığı esası ile tıbbi iş ve işlemlerin gerektirdiği haberleşme ve yazışma hizmetlerini yürütür. Sağlık kurum ve kuruluşlarında randevu hizmetlerini ve hasta kabul işlemlerini yapar.
Sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda, hasta giriş/çıkış işlemlerini, hastanın tedavi ve poliklinik hizmetleri sürecindeki dokümantasyon işlemlerini evrak ve bilgisayar ortamında kayıt altına alan, arşivleyen kişidir.
Genellikle, sağlık kurumları hafta içi günlerde 8 saatlik bir çalışma süresiyle hizmet verirler. Bu nedenle, tıbbi sekreterler de hafta içi 5 gün boyunca, genellikle sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar çalışırlar.
eleman.net verilerine göre, Tıbbi Sekreter 2023 yılında ortalama 15.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tıbbi Sekreter , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.700 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tıbbi sekreter olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının iki yıllık Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü'nden mezun olmak gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Kariyer gelişimine önem veren tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik ön lisans mezunları, dikey geçiş sınavı ile dört yıllık eğitimlerini tamamlayarak lisans mezunu olabilirler. İşletme, sağlık idaresi, işletme yönetimi ve sağlık yönetimi gibi bölümlere geçiş yaparak daha üst düzey görevlere atanabilirler.
Tıbbi sekreterler, tıbbi terimlere aşina olmalı, sağlık hizmetleriyle ilgili kanunları ve yönetmelikleri bilmeli ve gizlilik ve hasta mahremiyeti konularında hassas olmalıdır. İyi iletişim becerileri, zaman yönetimi yetenekleri ve düzenli çalışma becerileri de tıbbi sekreterlerin başarılı olmaları için önemlidir.
Kamu sektöründe istihdam edilenler, Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) göre Tıbbi Sekreter (Sağlık Teknikeri) olarak atanabilirler. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olarak Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.
Bunun için, tıbbi sekreterler hastanelerde hasta, sağlık çalışanı ve yönetim arasında iletişim kurulmasını sağlar. Bu açıdan bakıldığında, tıbbi sekreter sağlık hizmeti veren ekibin bir üyesi olarak görülmektedir.
Son yıllarda sağlık kurum ve kuruluşlarında hastaların tedavisinde, hekimle işbirliği yapan, hemşire, ebe, laborant, sekreter, att vs eşdeğer sağlık çalışanıdır.
Özel sektörde çalışan tıbbi sekreterler, genellikle daha esnek çalışma saatlerine sahip olabilir ve özel bir sağlık kuruluşunun çalışma prensibine bağlı olarak da nöbet ve fazla mesai sistemine tabi tutulabilir.
Tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik çalışma saatleri kamu sektöründe 09.00 ile 17.00 şeklindedir. Özel sektörde çalışma saati kurum politikaları doğrultusunda değişkenlik gösterir. Tıbbi sekreterler özel sektörde vardiyalı olarak haftada en çok 45 saat çalışırlar.
Tıbbi sekreterler genellikle alt-üst takım olarak farklı tasarımlı formalar tercih etmektedirler. Tıbbi kıyafet, tıbbi personeli tanımlamak ve görevini vurgulamak için tasarlanmıştır.
Yataklı tedavi kuruluşlarında tıbbi sekreterler, poliklinik, klinik, acil servis, ameliyathane, laboratuvar, idari bürolar, hastane müdürlüğü, ana bilim dalı, hasta kabul, arşiv, istatistik birimi sekreteri olarak görev yapabilmektedir.
Tıbbi sekreter ile hasta kabul sekreteri her ne kadar birbirine benziyor gibi anlaşılsa da aralarında bazı farklar bulunur. Tıbbi sekreter hastaların giriş ve çıkışlarının kontrol edilmesini sağlar. Hasta ile doktorlar arasındaki koordinasyonu ise hasta kabul sekreteri oluşturur.
Ancak eczane personelinin yanında yardımcı personel olarak çalışabilirler.
KAMU GÖREVLİSİ AİLE HEKİMLERİ İŞVEREN OLDU! Aile hekimleri kurumda çalıştırdıkları hizmetli, tıbbı sekreter, ek hemşire, sağlık memuru gibi diğer ASM çalışanlarının işverenidir. Aylık SGK primleri, vergileri ve kıdem tazminatlarını karşılamakla sorumludur.
Sağlık Bakanlığı tıbbi sekreter alımı kadro dağılımı ve başvuru şartları KPSS-2022/11 tercih kılavuzunda yayınlandı. Devlet kadrolarında sağlık personeli olmak isteyen adayların beklediği tercih kılavuzunu erişime açan Sağlık Bakanlığı, kadronun 15 bin 537'sini tıbbi sekreter alımına ayırdı.
2023 Tıbbi Sekreterlik Atama Puanları
Sağlık Bakanlığı alımlarında tıbbi sekreterlik için açıklanan KPSS atama taban puanı taban ve tavan olmak üzere yine ikiye ayrıldı. Bu bölüm için alımlardaki taban puan 65,21084 iken tavan puan ise 98,25569 oldu.
TIBBİ SEKRETER GÖREV TANIMI*
Hastaya ait tıbbi ve idari kayıtları tutar, elektronik ve/veya sesli ortamlara kayıt edilen tıbbi verileri tıbbi belgelere dönüştürür. Hasta dosyalarını ve gerekli görülen diğer belge ve raporları dosyalar, arşivleme ve hizmete sunma işlemlerini yürütür.
Tıbbi sekreterler sadece hastanelerde, kliniklerde, laboratuvarlarda ya da hekim yanında çalışmak zorunda değillerdir; sosyal karakterli kamu sektörüne hizmet veren kurumlarda da çalışabilirler.
(a) Tıbbi sekreter, hekim, halk sağlığı hemşiresi, sağlık memuru, köy ebeleri ve şoförün verdikleri istatistiki bilgilerini kontrol eder ve gerekli cetvellerini hazırlar. (b) Tıbbi sekreter, ocağın malzeme, ilaç ve para hesaplarını tutar. (c) Tıbbi sekreter, arşiv, kayıt, fiş ve yazı işlerini yürütür.
(4) Aile sağlığı merkezinde her üç aile hekimliği birimi için ilave bir sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi) müdürlük tarafından görevlendirilebilir.
Öncelikle eğitim şartı, hem kamu hem de özel sektör kurumlarının muhakkak istediği bir koşuldur. Zaten tıbbi sekreter olmak isteyen birinin de en az lise, iş başvurularında öne çıkmak için ise üniversite mezunu olması gerekir.
Hemşire İhtiyacı 2024, Ebe Ve Tıbbi Sekreter İhtiyacı İse 2025'Te Karşılanmış Olacak - Memurlar.Net.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri