Devlet katkısı, Takasbank nezdinde katılımcının bireysel emeklilik hesabı kapsamındaki alt hesabında saklanacak olup Sigortacılık, Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek olan yatırım fonlarında değerlendirilecektir.
Yapılan katkı payları için emeklilik sözleşmelerine ayrı bir devlet katkısı hesabı tanımlanır ve devlet tarafından ödenecek tutar bu hesapta değerlenir. Devlet katkısı, diğer katkı payları gibi Takasbank'ta katılımcı adına saklanır ve emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
BES'e dâhil olduğunuzda, ödediğiniz katkı payı tutarının %30'u oranında devlet size destek olur. Yani aylık ödeyeceğiniz 500 TL BES katkı payınız için 150 TL devlet katkısı alabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikimleriniz, devlet katkısıyla ilk andan itibaren kazandırmaya başlar. Katkı payınızın %30'u oranında alacağınız devlet katkısı, yatırdığınız her 500 TL için size ek 150 TL kazandırır.
BES, tasarruf edip birikim yapmanızı, devletin de bu birikime katkı koymasını sağlayan bir sistem. BES, hem uzun vadeli tasarruf açığınızı gidermeniz, hem de birikimlerinizi altın, döviz, hisse senetleri gibi kazançlı araçlarda profesyonelce yönettirip çoğaltarak değerlendirmeniz açısından mantıklı bir seçenek.
İlgili 40 soru bulundu
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
Bireysel Emeklilikten 10 Yıl Sonra Ne Kadar Devlet Katkısı Alınır? Bireysel emeklilikte 10 yılın sonunda toplu para hesaplama işleminde devlet katkı payının %60'ına hak kazanılır. Sistemde 10 yılını doldurup 56 yaşını tamamlayan katılımcılar, devlet katkı payının tamamını yani %100'ünü alabilirler.
BES Getirileri
Emekliliğiniz için BES'e yatırdığınız katkı payları ve katkı payı tutarının %30'u kadar olan devlet katkısı tutarları ayrı ayrı fonlarda değerleniyor.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden ilk 3 yıl içinde ayrılmanız durumunda maalesef BES devlet katkısı avantajından faydalanamıyorsunuz.
Fon, alım bilgilerinin portföy yönetim şirketine iletildiği günden bir sonraki iş günü geçerli olan birim pay değeri üzerinden satın alınıp katılımcının hesabına yansıtılır.
10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15'i, 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10'u, Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5'i oranında vergi uygulanmaktadır.
Ödenen katkı payına karşılık hesaplanan devlet katkısı, hesaba ne zaman yatırılır? Devlet katkısı tutarı, katkı payı ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde emeklilik hesabına şirket tarafından aktarılır.
Otomatik BES - Devlet Katkısı Hakediş
Otomatik Katılım Sistemi'nde, ilk 2 ay başlangıç dönemidir. Başlangıç döneminde katkı payının tamamını alacak şekilde sistemden ayrılmak mümkündür.
Emeklilik şirketi, 2 aylık cayma süresince birikimlerinizin değerlendirilmesi için faizli ve faizsiz olmak üzere 2 adet başlangıç fonu sunar. Faiz içeren ürünlerin sunumuna imkan vermeyen şirketler sadece “faiz içermeyen” başlangıç fonu sunabilir.
Bu fonlar, yerel ya da yabancı hisse senedi, repo, hazine bonosu, devlet tahvili, devlet ve özel sektör kira sertifikaları eurobond, mevduat, katılım hesabı gibi değişik para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapabilmektedir.
Bir katılımcının yararlanabileceği maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin %30'u* ile sınırlıdır. 2024 yılı içerisinde maksimum devlet katkısı olan 72.009,00 TL'den faydalanabilmek için 240.030,00 TL yatırmanız gerekmektedir.
Devlet katkısı limitinin, yani üst sınırının brüt asgari ücrete göre belirlendiğini belirtmiştik. Hesaplama kısmına geçmeden hemen belirtelim: 2024 BES devlet katkısı limiti (üst sınırı) 72.009 TL oldu. Bu devlet katkısından faydalanabilmek için de 240.030 TL katkı payı ödemesi yapmanız gerekmekte.
10 yıl boyunca BES içerisinde kalıp 56 yaşını doldurduğunuz zaman, sadece -eğer BES müşterisiyseniz- Emekliliğe hak kazanmış olursunuz. Bildiğiniz gibi Sosyal Güvenlik Sistemi'nde yaşınız ve süreniz dolduğunda dilerseniz emekli olur; dilerseniz de çalışmaya devam edersiniz.
QNB Sigorta ile Bireysel Emeklilik devlet katkısı birikimlerinizi karlı şekilde yatırıma dönüştürebilirsiniz. BES devlet katkısı ile sisteme yatırdığınız katkı paylarının belirlenen yıllık limitler dahilinde yüzde 30'u oranındaki bölümü devlet tarafından emeklilik hesabınıza ödenir.
Fon, ağırlıklı olarak sabit getirili menkul kıymetlere ve sınırlı oranda da değişen piyasa koşullarına göre BIST 100 endeksinde bulunan paylara yatırılan, hem sermaye kazancı hem de temettü ve faiz geliri elde etmeyi hedefleyen bir fondur.
Katılımcılar sözleşmelerdeki fon sayısını artırarak yatırım riskini dağıtabilir; yılda 12 kez olan fon değişikliği hakkını kullanarak ve BEFAS sayesinde diğer emeklilik şirketlerinin de fonlarını seçerek yüksek getiri sağlayacağı beklenen fonlarla birikimlerini yatırıma yönlendirebilirler.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olmak isteyen katılımcılar, birikimlerinin hepsini veya bir bölümünü yıllık gelir sigortasına aktarabilirler. Bu şekilde, ömür boyu veya seçtikleri süre boyunca maaş almaları garanti edilir. Maaş ödemeleri aylık, üç aylık, altı aylık veya yıllık periyotlarda yapılabilir.
Bireysel Emekliliğe hak kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren en az 10 yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamlama şartı aranmaktadır. Bu aşamada birikimlerinizin tamamının bir seferde toplu para şeklinde veya emeklilik maaşı olarak almayı talep edebilirsiniz.
BES'te ilk 5 emeklilik şirketi, aslan payını alıyor. 2023 Haziran sonu EGM verilerine göre, Türkiye Hayat ve Emeklilik ile Agesa Hayat ve Emeklilik, fon büyüklüğünde yüzde 19,2 pazar payıyla liderliği paylaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri