Bugünkü Dersim bölgesi Zazalarının kökeni, İran'ın kuzeyindeki Taberistan, Cibal, Gılan ve Hazar Denizi arasında kalan bölgede MÖ 2. yüzyıldan beri yaşayan Deylemliler'e dayanmaktadır. Zazaca da, “Deylemce” anlamındaki Dımili dilinin en gelişmiş koludur.
Dımıli lehçesini konuşan Kürtler, yöreden yöreye Kırd, Kırmanc, Dımıli, Dımli, Dımbıli ve Zaza gibi değişik adlarla adlandırılırlar. Konuştukları lehçe de bunlara bağlı olarak Kırdki, Kırmanci/Kırmancki, Dımılki/Dımıli, Dımıli, Dımli, Zazaki veya “So-bê” (Şo-bê) (3) adıyla adlandırılır.
Safevi Türklerinin öncülleridir. 930'larda, Deylem'de Büveyhî (Büveyhoğulları) hanedanı ve Can Hanedanlığı ortaya çıktı ve 11. yüzyılın ortalarında Selçuklu Türklerinin gelişine kadar elinde tuttuğu günümüz İran'ının çoğunu kontrol etmeyi başardı.
Deylem (Arapça: ديلام, Farsça: دیلمان), Hazar Denizi'nin güneybatısındaki dağlık bölgenin tarihî adı. Zamanla doğusundaki Taberistan (bugünkü Mazenderan) ve batısındaki Gilan da Deylem bölgesinin içinde addedilmiştir. Deylemliler bu bölgenin halkı olarak bilinmektedir.
Bugünkü İran ülkesinin kuzeyinde yer alan Gilan Eyaletinin, Siyahkel şehrine bağlı küçük bir yerleşim bölgesi olan Deylem, farklı kavim ve inanışlara ev sahipliği yapmış bir bölgedir.
İlgili 30 soru bulundu
Zazalar, Alevi ve Sünni kesimden oluşan bir halktır. Sünni olan Zazalar genel olarak Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Aksaray civarlarında yaşamaktadırlar. Alevi olan Zazalar ise Sivas, Tunceli, Bingöl, Gümüşhane ve Erzurum gibi yerlerde yaygın olarak görüşmektedirler.
Zazalar, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı bir dil olan Zazaca konuşup Türkiye'nin çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nde; Bingöl, Elazığ, Erzincan ve Tunceli, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise; Diyarbakır, Dicle, Gerger ve Siverek, Hilvan, Çermik yörelerinde yaşayan İranî bir halktır.
Deyn sözlükte masdar olarak "ödünç almak, ödünç vermek, emir ve itaat altına almak, ceza veya mükâfatla mukabelede bulunmak", isim olarak "ödünç, satılan malın bedeli (semen) ve hazırda bulunmayan şey" mânalarına gelir.
Özlem isminin anlamı: Bir kimse veya bir şeye duyulan aşırı görme, kavuşma arzusu, hasret.
Kız çocukları için tercih edilen Dürdane, inci tanesi, kıymetli sevgili anlamlarına gelmektedir.
Zazalar Turani bir kavimdir. Zazalar Türklüğü Anadoluya getiren, öncü Horasan Türkmenlerindendir.
Zazaların kökeni, MÖ 2350-2150 dönemlerinde Anadolu'ya yerleşen ve bir Kafkas halkı olan Hurrilere dayanmaktadır. Zazalar, Kürtlerden çok önce bu topraklara yerleştikleri için, bugün Kürtlerin yaşadıkları bölgeler tarihsel olarak ana yurtlarıdır. Hurriler M.Ö.
İmparatorluk devrildikten sonra ise Bizans içinde kalmış bir grup Sasani tebası da Zaza/Sasa olarak adlandırıldı. Bu bağlamda nasıl ki Sasani ismi bir ırkı değil, bir ardiyeti ifade ediyorsa Zaza adı da bir bağlılığın yansımasıydı. Zaman içinde Irk adı olarak şekillendi.
HDP, Zazaları Kürt halkından saymış ve Zazacayı da Kürtçe'nin bir lehçesi olarak görmüştür. Kendisi de bir Sünni Zaza olan Selahattin Demirtaş, kendisini Kürt olarak tanımlamış ve Zazaca'yı Kürtçe'nin bir lehçesi olarak ifade etmiştir.
Bunlar Yerahmeel'in soyundan geliyordu”[1] deniliyor. Sıradan, herhangi bir özelliği olmayan, daha sonra hiçbir yerde adı geçmeyen bir kişi olarak “Zaza” adı, işte Tevrat'a bu şekilde geçiyor. Davud peygamberin krallığı Milattan Önce 1000-962 yılları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Zazalar, Anadoluda ve Mezopatamyada yaşayan, Türkler gibi Kürtler gibi bir halktır. dilleri ayrıdır. Din olarak kendi arasında Sünni Şii ve Alevi olarak mezheplere ayrılır. Zazalar kürt ve Türk görende vardır.
Özlem, bir şeye duyulan aşırı hasret duygusunu niteler. Aynı zamanda Özlem, özlenen, hasret kalınan ve görmek istenilen anlamları taşır. Türkçe kökenli bir isim olan Özlem ismi, çok uzun yıllardır Ülkemizde kız çocuklarına konuluyor.
İsveç kökenli olarak Türkçeye geçen Lavin ismi, son dönemlerin en popüler adları arasında yer almaktadır. Özellikle kız çocukları için kullanılan bir isim olarak öne çıkıyor. Lavin ismi 'çığ' ve 'heyelan' anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Kürtçede 'güzel' olarak da bilinir.
Özlem ismi köken olarak Türkçe bir kelimedir. Özlem ismini ve anlamını birçok kaynakta bulmak mümkündür.
Bu yüzden Arapçadaki "daha yakın" veya "daha alçak" anlamına gelen “dena” fiilinden "Dünya" (دنياء) olarak geçmiştir.
Nida Arapça kökenli bir isimdir.
Deizm veya yaradancılık, din, peygamber veya vahiy aracı olmaksızın bireyin akıl, gözlem, sezgi gibi yollarla Tanrı'nın varlığına inanmasına dayalı bir felsefi görüştür.
Zaza; İran halkı, İran dili ile çeşitli kültürel, dilsel benzerlikler paylaşmaktadır. Zazaların dini ağırlıklı olarak İslam'dır. Mezhepsel yoğunluklar Sünnilik ve Aleviliktir. Sünni Zazalar Hanefi ya da Şafi'dir.
Zazaların kim olduklarıyla ilgili üç tez vardır. Bunlardan biri ise Tevrat'la ilişkilendirilir. Yakup'un on iki oğlundan Pallu ve Zara'nın bu dağlara geldiğine inanırlar. İncil'de açıklanan İbrani soyunun bir kolu olan Zara'nın bugünkü Sivas'ın Zara yani Koçgiri olduğunu düşünürler.
Zülfü Selcan (Tunceli Üniversitesi Zazaca Bölüm Başkanı): İrani diller familyası 40 dili içinde barındırır. Zazaca da bu diller içinde, başlı başına bir dildir. Kürtçe ayrı, Zazaca ayrı bir dildir. Bir dil demek başlı başına etnik grup ve halk demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri