Eğer ki aracın dönüşü esnasında ses işitiliyorsa bu dişlilerin hasar görmüş veya kırılmış olma ihtimali yüksektir. Bu sorunun en kısa sürede giderilmesi için arabanın diferansiyel kontrollerinin yapılması ve eğer gerek duyulursa parçanın onarımının yapılması gerekir.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Diferansiyeldeki arıza belirtileri şunlardır: Aracınızda kalkış esnasında, vites değişikliklerinde ya da virajlarda "tak" diye vuruntu oluyor ise. Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir.
Örneğin; aracın yol tutuşunda azalma, lastiklerde düzensiz aşınma ve araçla hızlanırken titreme meydana geliyorsa diferansiyel arızası olabilir.
Boşluk mesafesini doğru şekilde ayarlamak bu problemi çözmek için yeterli olacaktır. Eğer ki bu problemi çözmeden aracınızı uzun süre kullanmaya devam ederseniz parçanın içinde bulunan dişliler tamamen kırılır ve kullanılamaz bir hal alır. Bu da aracınız için oldukça sıkıntılı bir süreçtir.
İlgili 33 soru bulundu
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
Diferansiyel kilidi, tekerleğin boşa dönmesi ya da patinaj çekmesi gibi durumlarda devreye giriyor ve sistem tekerleğe hassas bir fren uygulayarak ona giden gücü azaltıyor. Böylece aracın boşa güç harcaması engellenmiş oluyor. Fakat bu kilit asıl marifetini virajlarda gösteriyor.
Arabanın tahrik mili üzerinde bulunan bir merkez diferansiyel, arka aksta bir arka diferansiyel ve ön diferansiyel olmak üzere 3 adet diferansiyel bulunur.
Bunlar yanlış yağ kullanımı, yağın gereğinden fazla kullanılması ve yağ contalarında, keçelerinde meydana gelen bozulmadır.
Diferansiyel yağ seviye kontrolü genel talimatnamelere göre 5.000 km de bir yapılmalıdır. Diferansiyel yağlarının değişimi için ise üretici firmaların belirlediği standartlardaki yağlar (75-80/80-90/140 EP-HP-Sıprax vb) kullanılmalı ve değişim belirlenen kilometrelerde (10.000-15.000-20.000 vb) yapılmalıdır.
Diferansiyel, iç tekerleklerin daha düşük hızda dönmesini sağlarken dış tekerleklerin de daha yüksek bir hızda virajı almasını sağlar. Tekerleklerin atacağı tur sayısı da diferansiyel tarafından belirlenir ve düzenlenir. Motordan gelen dönüş hızı direk olarak tekerleklere iletilmez.
Aracını muayene ettirmek isteyen sürücüler yağ kaçağı olan araç muayeneden geçer mi? sorusunun cevabını aramaktadır. Kaçak direksiyon, diferansiyel ve fren sistemindeyse bu durumda ağır kusur olarak listeye eklenmektedir.
Yetki belgesine sahip olan işletmelerin ikinci el araç satışlarında satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin km içerisinde motor, şanzıman, tork konvertörü, elektrik sistemi ve diferansiyel bölümleri garanti içerisine girer.
Diferansiyel arıza yapınca düzeltilmezse de şaftı bozar. Şaftın bozulmasının bir başka nedeni de aracı uygun olmayan yol koşullarında kullanmaktır.
Olmasaydı ne olurdu? Çekiş aksındaki tekerlekler aynı hızla dönerdi. Viraja girilince özellikle iç tekerleklerde bulunan lastikler çabuk aşınırdı. Tekerlekler farklı hızlarda dönemeyeceği için yol tutuş çok kötü olurdu.
Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Aracın kendiliğinden akıp gitme hızlarında oluşan sesler arka aks bilyalarının arızasından ve diferansiyel ayna-mahruti diş temaslarının bozukluğundun kaynaklanır. Vuruntu ve çarpma şeklindeki sesler dişlilerin çapaklanmasından yataklardaki çapaklardan meydana gelir.
Kilitli diferansiyel nedir? Diferansiyelin amacı tekerleklerin farklı hızda dönebilmesine olanak sağlamaktır. Diğer taraftan kilitli diferansiyel bu mantığa tam ters olarak gerektiği zaman her iki tekerleğin de aynı hızda dönmesini sağlayan bir tertibattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri