Düzgün çalışan bir diferansiyel, aracınızın optimum seviyede yakıt tüketmesine neden olarak yakıt tasarrufu sağlar. Arızalı bir diferansiyel motor torkunu lastiklere verimli bir şekilde iletemez ve dolayısıyla yüksek yakıt tüketimine yol açabilir.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.
Bir aracın virajlarda dış tekerlek daha hızlı dönerken iç tekerleğin daha yavaş dönmesi gerekir. Diferansiyel bu farklı hızları dengeleyerek aracın istikrarını ve kontrolünü sağlar. Ayrıca torku, motorun gücünü tekerleklere eşit olarak dağıtarak tekerleklerin kaymasını önler ve yol tutuşunu iyileştirir.
Amacı ise; Motorun gücünü tekerleklere iletmek, tekerleklerin virajda farklı hızlarda dönmesine olanak sağlamak ve dönüş hızının tekerleklere gelmeden en son olarak değiştirilmesidir.
İlgili 30 soru bulundu
Diferansiyel, iç tekerleklerin daha düşük hızda dönmesini sağlarken dış tekerleklerin de daha yüksek bir hızda virajı almasını sağlar. Tekerleklerin atacağı tur sayısı da diferansiyel tarafından belirlenir ve düzenlenir. Motordan gelen dönüş hızı direk olarak tekerleklere iletilmez.
Aracınızda kalkış esnasında, vites değişikliklerinde ya da virajlarda "tak" diye vuruntu oluyor ise. Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir.
Ortalama bir diferansiyelin 4 yıl ya da 100.000 Kilometrede bir yağının değişmesi gerekiyor.
Olmasaydı ne olurdu? Çekiş aksındaki tekerlekler aynı hızla dönerdi. Viraja girilince özellikle iç tekerleklerde bulunan lastikler çabuk aşınırdı. Tekerlekler farklı hızlarda dönemeyeceği için yol tutuş çok kötü olurdu.
Açık diferansiyelin görevleri arasında vites kutusundan aldığı dönüş hareketini, tekerlere iletmek, araç dönüş yaparken virajlarda, virajın içinde ve dışında kalan tekerleklerin farklı hızlarda dönebilmelerini sağlamak gelmektedir.
Eğer engebeli ve zorlu bir yolda gidiyorsanız bir tekerleğin havada kalması veya yola saplanması gibi durumlar gayet olasıdır. Normal diferansiyel sistemi aracılığıyla havada kalan tekerleğe en fazla güç gönderilecektir.
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Diferansiyel, motordan çıkan gücü araçta bulunan tekerleklere iletir. Motordan gelen dönme aksiyonu ise şanzıman tarafından diferansiyele ulaştırılır ve buradan da aracın tekerleklerine iletilir. Diferansiyel bu gücü dönme açısıyla beraber tekerleklere ulaştırır ve aracın virajı sorunsuz bir şekilde almasını sağlar.
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
Arabanın tahrik mili üzerinde bulunan bir merkez diferansiyel, arka aksta bir arka diferansiyel ve ön diferansiyel olmak üzere 3 adet diferansiyel bulunur.
Limitli kaymalı diferansiyel (LSD), otomotivde çıkış şaftında tekerlekler arasında hız farkı oluşmasına izin veren, ancak bu farkın önceden belirlenmiş miktarların dışına çıkmasını engelleyen modifiye edilmiş diferansiyel sisteminin adıdır.
Diferansiyel kilidi, genellikle off-road taşıtlarda, traktörlerde ve kamyonlarda bulunur. Ancak bazı spor ve lüks otomobiller de bu özelliğe sahip olabilir. Kısacası, diferansiyel kilidi, aracın çekişini ve hareket kabiliyetini artıran bir mekanizmadır.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Diferansiyel yağ seviye kontrolü genel talimatnamelere göre 5.000 km de bir yapılmalıdır. Diferansiyel yağlarının değişimi için ise üretici firmaların belirlediği standartlardaki yağlar (75-80/80-90/140 EP-HP-Sıprax vb) kullanılmalı ve değişim belirlenen kilometrelerde (10.000-15.000-20.000 vb) yapılmalıdır.
Yetki belgesine sahip olan işletmelerin ikinci el araç satışlarında satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin km içerisinde motor, şanzıman, tork konvertörü, elektrik sistemi ve diferansiyel bölümleri garanti içerisine girer.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Diferansiyel arıza yapınca düzeltilmezse de şaftı bozar. Şaftın bozulmasının bir başka nedeni de aracı uygun olmayan yol koşullarında kullanmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri